IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kladioničarske prevare uzele maha: Prevaranti ZGRNULI MILIONE, a jedan grad u BiH je LAS VEGAS… (foto, video)

Kladioničarske prevare u BiH uzele su velikog maha…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 30, 04. 2024… 09: 42… Kladioničarske prevare uzele maha: Prevaranti ZGRNULI MILIONE, a jedan grad u BiH je LAS VEGAS… (foto. video)

Iako policija redovno upućuje apele građanima da ne nasjedaju na ove prevare i dalje postoje oni naivni koji će povjerovati u siguran dobitak, ali umjesto zarade, ostaju bez novca.

U većini slučajeva počinioci ovih krivičnih djela kreiraju naloge na društvenim mrežama na kojima reklamiraju da posjeduju insajderske informacije o navodno, namještenim sportskim mečevima.

Na njima uglavnom objavljuju fotografije dobitnih tiketa, fotografije pobjednika mečeva i slično. Zatim, traže od potencijalnih žrtava da uplate određene iznose kako bi im otkrili o kojem namještenom meču je riječ. U početku se traže manji novčani iznos, a nakon toga sve veći.

Foča „kolijevka“ prevara

Prevaranti iz Foče u periodu od 2017. godine do 2023. zaradili su više od 10 miliona maraka, varajući građane preko interneta i nudeći im lažne dojave o namještenim rezultatima sportskih utakmica.

Tokom sedam godina provedeno je više od 10 policijskih akcija, kodnih naziva „Tiket“, „Kod 1,2,3“, „Moneta“ i druge, a u cilju suzbijanja kladioničarskih prevara. Policija je zadokumentovala i tužilaštvu dostavila izvještaje protiv više od 200 osoba za koje se sumnja da su učestvovale u milionskim prevarama naivnih građana.

Krajem novembra prošle godine, fočanska policija je u operativnoj akciji kodnog naziva “Most 1” na tri lokacije u Foči izvršila pretres kuća i stanova koje koristi pet osoba osumnjičenih da su krivičnim djelima pranje novca i prevara u proteklih šest godina nezakonito zaradili 700.000 KM.

Tom prilikom, privedena su dvojica od pet osumnjičenih, koja su zatečena na mjestu stanovanja. Pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a na osnovu naredbe Osnovnog suda u Foči, izvršen je pretres kuća i stanova koje koriste K.M, K.N, K.A, R.A. i R.M. iz Foče.

– Oni se sumnjiče da su od decembra 2017. godine do septembra 2023. godine, u namjeri da sebi ili drugome pribave protivpravnu imovinsku korist, ostvarili kontakt sa više osoba iz različitih zemalja sa područja Jugoistočne Evrope, nudeći im tačne ishode sportskih mečeva, dovodeći ih u zabludu da na svoju štetu uplate novac, koji su potom osumnjičene osobe podizale u bankama i poštama na području BiH – saopšteno je tada iz PU Foča.

Na ovaj način osumnjičeni prevaranti iz Foče ostvarili su protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 700.000 KM.

Osim akcije „Most 1“, policija u Foči je u novembru provela i akciju „Tips“ u kojoj su uhapšene 3 osobe.

– Na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac obavljen je pretres kuća i prostorija koje koriste uhapšeni i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više računara, više komada različitih mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima – rečeno je tada iz MUP.

Čitaj još:   LOŠE VIJESTI: U KCUS- u testirana 242 uzorka, najviše pozitivnih iz Sarajeva… (foto)

Novi izvještaji

Policijska uprava Trebinje je Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv M.Z., D.M. i A.V. koje terete da su počinili krivična djela prevara i pranje novca.

– Oni se sumnjiče da su od 2018. do kraja 2021. godine na društvenoj mreži Instagram kreirali profile na kojima su lažnim prikazivanjem činjenica u vezi sa rezultatima sportskih utakmica dovodili u zabludu druge osobe koje su im uplaćivale različite novčane iznose. Nakon obavljenih provjera, policijski službenici su utvdili da su osumnjičeni u navedenom vremenskom periodu zaradili 166.365 KM – naveli su iz policije.

Kako su pojasnili, M.Z. je zaradio 68.400 KM, D.M. 66.615 KM i A.V. 31.350 KM.

Protiv sedam osoba iz Foče i Čajniča početkom aprila ove godine podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje zbog krivičnog djela prevara u vezi sa kladioničarskim dojavama o namještenim sportskim rezultatima, pri čemu su ostvarili zaradu od skoro 834.000 KM.

Riječ je o osobama čiji su inicijali Đ.D, M.K, R.O, S.P, S.K. iz Foče, te M.K i S.S. iz Čajniča.

– Oni su osumnjičeni da su od januara 2018. godine do jula 2023. godine, u namjeri da sebi ili drugome pribave protivpravnu imovinsku korist, ostvarili kontakt sa više osoba iz različitih zemalja Jugoistočne Evrope, nudeći im tačne ishode sportskih mečeva i dovodeći ih u zabludu da na svoju štetu uplate novac – saopšteno je iz PU Foča.

Osumnjičeni su uplaćeni novac podizali u bankama i poštama na području BiH.

Akcija “Iks bon”

Pripadnici Policijske uprave Trebinje i Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u martu su izveli akciju „Iks bon“ u kojoj su uhapsili B.H., M.Z., I.Ć., S.B., N.Š. i M.M, a koji se dovode u vezu sa kladioničarskim prevarama.

Oni su osumnjičeni za pranje novca, a načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa potvrdio je da je akcijom obuhvaćeno 7 osoba, od kojih je jedna i trudnica.

– Do sada je istraga utvrdila da se radi o količini od preko 40.000 KM. Putem društvenih mreža su slali određene lažne Iks bonove koje su drugi pod prijetnjom uplaćivali i na taj način pribavljali određenu protivpravnu imovinsku korist, a koristeći prijetnju kao način da to urade – rekao je tada Laketa i napomenuo da su prevare obavljane u posljednja tri mjeseca ove godine.

Prevarantima uplatio 10.000 eura

Koliko ljudska naivnost može da košta, pokazao je i slučaj muškarca iz Dervente od prije nekoliko mjeseci, koji uplatio 10.000 eura za kladioničarske dojave, pa ostao bez prebijene pare.

PU Doboj saopštila je da je prema navodima iz prijave oštećeni preko društvene mreže stupio u kontakt sa jednom osobom koja mu je ponudila takozvane kladioničarske dojave, a što je navini Dervenćanin prihvatio.

Čitaj još:   BOSANKA KOJA JE RASPAMETILA SVE: ASIMA iz Bihaća spada u 0,7 odsto ljudi na SVIJETU, evo zbog čega se OTIMAJU SVI ZA NJU! (foto)

– U periodu od 7. do 13. jula, oštećeni je u više navrata uplaćivao novac u ukupnom iznosu od 10.050 eura preko “Vestern juniona” i “Monigrama” – saopšteno je tada iz PU Doboj.

Derventskoj policiji se prije nekoliko mjeseci obratila i žena iz ovog grada koja je prijavila da je platila više od 3.000 KM za kladioničarske dojave osobi koja ju je nakon toga blokirala na društvenim mrežama.

– Nakon što je oštećena u dva navrata uplatila novac u ukupnom iznosu od 3.380 KM, blokirana je na svim društvenim mrežama od strane prijavljenog lica – istakli su tada iz PU Doboj.

Kazne do 10 godina zatvora

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za krivično djelo prevare zaprijećena je kazna do 10 godina zatvora

– Ko u namjeri da sebi ili drugome pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede neko lice lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time navede da to lice na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do 3 godine – navodi se u Krivičnom zakoniku RS.

Na visinu izrečene kazne utiče visina materijalne štete pričinjena izvršenjem krivičnog djela. Ukoliko je pribavljena imovinska korist ili je prouzrokovana imovinska šteta u iznosu koji prelazi 10.000 KM, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako taj iznos prelazi 50.000 KM, kaznit će se kaznom zatvora od dve do deset godina.

BONUS VIDEO; Trebinje: Policija sprovela akciju “Iks bon” (BN TV 2024) HD

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more