IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ONA ZNA: Florence Hartman ko je Slobodanu Praljku doturio OTROV…

Odakle je donesen otrov za Slobodana Praljka?

PARIZ: Svijet, Zanimljivosti,vijesti, subota… 20.04.2019…10: 58…  ONA ZNA: Florence Hartman ko je Slobodanu Praljku doturio OTROV…

U razgovoru za hrvatski portal Express, bivša tužiteljica Haaškog tibunala Florence Hartmann otkrila je detalje sa suđenja Karadžiću, osvrnula se na mnoge presude, a progovorila je i o smrti Slobodana Praljka…

Kako objašnjavate da srpska vojska nije strahovala od stranih novinara niti činjenice da je pred kamerama ovjekovječeno pucanje iz mitraljeza Radovana Karadžića u društvu pjesnika Eduarda Limonova na Zlatištu iznad Sarajeva? Kako je moguće da nisu pomislili da će snimci koje je vidio cijeli svijet postati dokazni materijal?

To, nažalost, nije ni bio dokazni materijal pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

To je konkretno snimak iz dokumentarca BBC- ja ‘Serbian Epics’, na kojem je radio pokojni redatelj Lazar Stojanović. Pričala sam s njim više puta o tome. I on mi je rekao da su zaista bili uvjereni da to ide u prilog njihovoj slavi. Mislili su da su pobjednici i nisu imali distancu. Znamo i što je Karadžić još u listopadu 1991. u Skupštini rekao.

Tajna je jedino bila organizacija teritorija koji su već prije rata odvajali i tajno financijsko spajali budžet Beograda s namjerom uspostave Republike Srpske pa da ih zatim aneksiraju.

Oni su bili toliko uvjereni da su u pravu, da ne moraju prema Europi kriti ideologiju i ciljeve, toliko su bili slobodni.

Novinari su jedino imali poteškoću pokrivati što se dešava u istočnoj Bosni prvih tjedana rata. Medijski fokus je tad bio samo na Sarajevu do dolaska britanskih novinara u Keraterm i Trnopolje nije se moglo upozoriti na stvarnost zločinačkih pothvata koje je ova ideologija i podrazumijevala.

Čitaj još:   BUDVA I DALJE PUNA PA I PRVOG DANA 2023: Trg puniji nego za doček Nove godine, zvijezde večeri Dino Merlin, Senidah i Sara Jo... (foto, video)

Ja sam jedino uspjela početkom juna ući u Zvornik, za koji su tvrdili da se u njemu ništa ne dešava i da je sve u redu.

Uspjela sam dobiti dozvolu za kretanje s još dva strana novinara pitala sam djecu koliko dugo su bili na odmoru, tko dolazi sad u školu i kako se zovu prijatelji koji više ne dolaze u školu.

Jasno je da su imena onih koji više ne dolaze bila bošnjačka. Rat je zaista u segmentu kretanja novinara bio drugačiji. Već kasnije, u Čečeniji, bilo je suprotno, novinarima su trebali tjelohranitelji, kasnije im ni to nije bilo dovoljno. Nikad nije bilo lakše medijski pokrivati jedan rat s masovnim zločinima kao što je to bilo u bivšoj Jugoslaviji. Toga više nema.

Da je poživio, za što bi Milošević bio osuđen?

I za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i za genocid, i to bez obzira na sve što se desilo unutar tužilaštva, od odlaganja rada na istrazi pa do pokušaja Geoffreya Nicea da ukloni iz optužnice genocid, Sarajevo i Srebrenicu s točke optužnice i zatim sva svjedočenja koja bi dokazala umiješanost JNA u ratu u BiH.

Od tuda sumnju u prirodnost njegove smrti ne trebamo pripisivati teoriji zavjere iako ste dobili strašne prijetnje iz Srbije nakon što ste to i javno rekli?

To se zna i postoji izvještaj. Iz Srbije su došli ljekari s ruskim ljekarima i nazočili obdukciji. On je umro prirodno od srčanog udara koji je neprirodno izazvan.

Uzimao je lijekove za smanjivanje tlaka morao ih je pred čuvarima pritvora progutati, a tajno je uzimao također lijekove koji su neutralizirali učinak prvobitnih i čije se prisustvo ne može vidjeti na ispitivanjima.

Čitaj još:   ŽELJKO Vukmirović: Đavo odnio to skidanje gaćica... (foto)

Lijek je donesen iz Srbije, ali su o njegovu učinku informaciju sigurno imali ruski ljekari.

Odakle je donesen otrov za Slobodana Praljka?

Zna se da to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju on nije mogao u pritvoru posjedovati,što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga ko ima pristupa Praljku prije ulaska u sudnicu…

(iBalkan.net / Express)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši