IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ekrem Imamolu, novi čelni čovjek Istanbula, za prvu posjetu van granica Bosfora, izabrao Sarajevo…

Ekrem Imamolu, za prvu inostranu posjetu nakon pobjede izabrao je Sarajevo, doznaje se u turskoj ambasadi u Sarajevu…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, vijesti, utorak, 25.06.2019…17: 59… Ekrem Imamolu, novi čelni čovjek Istanbula, za prvu posjetu van granica Bosfora, izabrao Sarajevo…

Ekrem Imamolu je u više navrata u toku izborne kampanje javno obećao da će u slučaju pobjede prvo posjetiti glavni grad BiH.

Izvor blizak Turskoj ambasadi u Sarajevu potvrdio je za medije da bi Ekrem Imamolu mogao doći u Sarajevo već krajem jula ili početkom augusta ove godine, što će biti njegovo prvo inostrano putovanje nakon preuzimanja vlasti u najvećem turskom gradu koji se prostire na dva kontinenta… 

Ekrem Imamolu, koji na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula pobijedio svog protivnika, Binali Yidirima, vjerovatno će za četiri godine biti CHP- ov kandidat za predsjednika Turske. To je naime put kojim je prije njega krenuo i aktuelni turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan. 

Imamolu je rođen u Trabzonu, morskoj luci na obali Crnog mora, odakle dolazi i aktuelni turski predsjednik Erdogan. Oba su u mladosti amaterski igrali nogomet, dolaze iz konzervativnih porodica i pripadaju oba su iz tipa populističkih političara. 

Čitaj još:   EKREM Imamoglu: Spreman sam, da sarađujem sa predsjednikom Erdoganom...

Početkom godine, Imamolu se sastao sa Erdoganom kako bi razgovarao o budućnosti Istanbula, a takvom gestom zaradio je poštovanje birača…

Nakon pobjede na ponovljenim izborima za gradonačelnika, Imamolu je obećao “novi početak” u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju sa Erdoganom.

Imamoglu osvojio 54 odsto glasova ostavljajući iza sebe ključnog kandidata vladajuće AKP i bivšeg premijera Binalija Jildirima.

Inače, Imamolu je rođen u gradu Akćabat u blizini Trabzona, 1970., gdje je završio osnovnu i srednju školu, a studirao je na Istanbulskom univerzitetu.

Imamolu je oženjen i otac troje djece…

Imamolu će imati stanovitih poteškoća u obnašanju vlasti, s obzirom da u gradskoj skupštini Istanbula najviše mandata ima Erdoganova AKP, 180, dok CHP, partija koja je kandidirala Imamoglua, ima 50 zastupnika manje.

Stoga je Ekrem Imamolu prisiljen tijesno surađivati s Erdoganom, čija će partija u Istanbulu i dalje kontrolirati četiri petine gradskog budžeta, s obzirom na činjenicu da su osvojili vlast u najvećem broju istanbulskih općina… 

http://iBalkan.net

Čitaj još:   Kućna sreća, biljka koja uljepšava svaki dom a bez nje nema puni sjaj... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši