IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČIJE JE MUSLIMANSKO GROBLJE u Beranama koje je ODUZETO Islamskoj zajednici???

Islamska zajednica u Beranama optužila je lokalnu upravu da joj je odluzela vlasništvo nad novim muslimanskim grobljem, dok iz Opštine kategorički odbacuju takve navode i tvrde da je parcela uknjižena u katastru na Komunalno preduzeće još 2003. godine.

Na jučerašnjoj sjednici SO Berane, na kojoj je raspravljano o načinu gazdovanja grobljima u Beranama, donešena je sramna odluka o oduzimanju vlasništva nad muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici i davanja u vlasništvo Komunalnom preduzeću Berane, kazao je Rifat Ličina, predsjednik Islamske zajednice u toj opštini.

“Nažalost, takvom odlukom su se ponovile ružne situacije iz prošlosti kada su imovina IZ i njene svetinje brutalno oduzimane i rušene. Mi u Islamskoj zajednici Berane smo mislili da su ove aveti prošlosti daleko iza nas, ali nas je jučerašnja odluka opštinskog parlamenta demantovala u tome”, kazao je Ličina.

Posebno su, navodi, iznenađeni ponašanjem predsjednika Dragoslava Šćekića. “Koji je najbolje znao svu situaciju, obezbijedio naše prisustvo sjednici mada je znao da nas dovodi na svršen čin, a onda izašao iz sale upravo kad se raspravljalo o ovoj osjetljivoj tački dnevnog reda”, tvrdi Ličina.

Poručuje da će pravdu tražiti sudskim putem. “Tražimo od države Crne Gore i kompletne crnogorske javnosti da zaštite naša prava od ove družine. O ovom sramnom činu SO Berane obavijestićemo i sve međunarodne institucije (ambasade prisutne u Crnoj Gori) i Evropsku uniju”, kazao je Ličina.

Međutim, iz Opštine Berane njegove tvrdnje su ocijenili kao neistinitite, tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje koje “nemaju nikakvog utemeljenja u realnosti”.

Čitaj još:   NOVİ PAZAR: Rasim Ljajić, čovek svoje čaršije, roditeljske i bratske podrške

“Na sjednici Skupštine opštine Berane koja je održana u ponedeljak usvojen je predlog Odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane. Sam naziv odluke upućuje na to da se ne radi o oduzimanju ili otimanju vlasništva nad novim muslimanskim grobljem bilo kome, već se stvorila potreba da se odluka koja je ranije regulisala ovu oblast uskladi sa Zakonom o komunalnim djelatnostima koji je donijela Skupština Crne Gore”, naveli su iz Opštine Berane u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz Opštine su istakli da prije svega trebaju da cjelokupnu javnost upoznaju sa činjenicama vezanim za vlasništvo nad novim muslimanskim grobljem.

“Skupština opštine Berane je Odlukom o prenosu prava trajnog korišćenja neizgrađenog građevinskog zemljišta (Službeni list RCG – opštinski propisi, br.21/03 od 11.07.2003.godine) prenijela pravo trajnog korišćenja građevinskog zemljišta na dijelu katastarske parcele br.1176 površine 11.500m2 na JP “Komunalno” Berane, za potrebe novog muslimanskog groblja. Ovom odlukom je takođe uređeno da će novim gradskim muslimanskim grobljem gazdovati i isto održavati JP “Komunalno” Berane. Da bi isključili bilo kakvu politizaciju ili davanje ovom neke druge konotacije, ističemo da Islamska zajednica Berane nije mogla da bude vlasnik na pomenutoj parceli, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine. Ovim završavamo svaku dalju polemiku u vezi vlasništva na katastarskoj parceli na kojoj se nalazi novo muslimansko groblje”, poručili su iz Opštine.

Čitaj još:   Novi Pazar: Klanjali dženazu u odsustvu za 50 ubijenih šehida na Novom Zelandu...

izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši