IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS: POGODILI DŽAMIJU TOPOM…

Hongkonška čelnica Carrie Lam izvinila se u ponedjeljak nakon što je policija pogodila veliku džamiju vodenim topom boreći se protiv demonstranata drugi dan političkih nereda u azijskom finansijskom središtu.

Lam je posjetila džamiju prije puta u Japan, gdje će prisustvovati svečanosti ustoličenja cara Naruhita u Tokiju, dok se Hong Kong čisti nakon nereda nastalog u nasilnim protestima noć prije, zadnjih u pet mjeseci političkih previranja.

U nedjeljnjim protestima policija je upotrijebila vodene topove da rastjera demonstrante raspršujući mlazove plave vode u okupljeno mnoštvo.

Plava voda se koristi radi moguće kasnije identifikacije demonstranata koji su došli na udar vodenih topova, prenosi Fena.

U jednom trenutku vodeni mlaz natopio je prednji ulaz i stube džamije Kowloon, honkonškoga najvažnijeg islamskog okupljališta vjernika.

Na cesti ispred džamije ostale su plave mrlje, na mjestu gdje se vjernici dolaze na molitve u ponedjeljak.

Lam je posjetila džamiju u ponedjeljak prekrivena šalom i izvinila se islamskoj zajednici.

Čitaj još:   SUZAVAC I ŠOK BOMBE u Kosovskoj Mitrovici... (foto, video)

Glavni imam Muhammad Arshad rekao je da je izvinjenje “prihvaćeno” te da se islamska zajednica nada da će nastaviti živjeti u Hong Kongu u miru.

Policija je objavila u saopćenju da je džamija bila slučajno pogođena vodenim mlazom te da poštuju “religijsku slobodu te da će nastojati zaštititi sva mjesta molitve”.

Nakon dvije sedmice relativnog zatišja, velik skup na kojem su se okupili deseci hiljada ljudi pokazao je da prodemokratska kampanja nije izgubila potporu i da će se nasilni protesti nastaviti.

Policija je skup proglasila ilegalnim zbog zabrinutosti za javnu sigurnost. Demonstrantima prijeti hapšenje.

Hong Kong već mjesecima potresaju često masovni i nasilni protesti zbog zabrinutosti da Peking steže obruč oko grada, prerastavši u najgoru političku krizu od 1997. kada je grad vraćen Kini.

izvor: SB

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more

DOLIJAO BAHATI VOZAČ BIJELOG LAMBORGINIJA: Pauk krenuo da mu digne auto…

Bahati vozač skupocenog automobila marke "lamborgini hurakan" parkirao je sinoć Read more

Komentariši