IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAJNA DRUŠTVA KOJA VLADAJU PLANETOM: Šok je kad čujete koje poznate ličnosti su u njima… (foto)

Rad im je stoljećima OBAVIJEN VELOM MISTERIJE, privlačnost ovih društava leži na pola puta između njihove tajanstvenosti i legende, koja generacijama mami znatiželju radoznalih umova…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja, 09. 02. 2020… 00: 15… TAJNA DRUŠTVA KOJA VLADAJU PLANETOM: Šok je kad čujete koje poznate ličnosti su u njima…

Historija svjedoči o postojanju tajnih društava koja su stoljećima cvijetala, a među njihovim pripadnicima našli su se i najvažniji pojedinci svog vremena, poput raznih evropskih monarha, kao i državnika koji su osnovali Sjedinjene Američke Države, znanih i kao Očevi osnivači. Teorije zavjere neizostavan su dio mitosa koji oličava ova društva, pa su Iluminati, na primer, povezivani sa izbijanjem Francuske revolucije i atentatom na američkog predsjednika Džona F. Kenedija.

Četiri takve organizacije se ističu po svojoj navodnoj moći i uticaju. Evo šta pouzdano znamo o njima sa historijske tačke gledišta.

Vitezovi Templari…

Vitezovi Templari su bili ratnici posvećeni zaštiti hodočasnika koji su se tokom Krstaških ratova otisnuli na put do Svete zemlje. Ovaj vojni red je osnovao francuski vitez Ig de Pejen 1118. pod nazivom Red siromašnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama, sa središtem u Hramskoj gori, u Jerusalimu. Njihovi članovi su se zavjetovali na doživotnu čednost, poslušnost i asketizam, a odrekli su se kockanja, alkohola i psovanja.

Vremenom su postali najimućnija i najveća vojna sila u Evropi, osnovavši banku koja je omogućila hodočasnicima da prilože svoj imetak dok su u domovini, a da ga potom unovče kada stignu u Svetu zemlju. Papskom bulom pape Inoćentija II 1139. je osnažen njihov uticaj, te više nisu morali da plaćaju porez i bili su odgovorni isključivo prema Svetoj stolici. Na vrhuncu svoje moći su posjedovali ostrvo Kipar, flotu brodova i zajmili novac kraljevima, od kojih su ih neki prezirali…

Čitaj još:   NOVI SKANDAL U SRBIJI: Javila se žena, tvrdi da joj je Ivica Dačić otac i najavila je tužbu za... (foto i video)

Slobodno zidarstvo- Masonerija…

Slobodno zidarstvo je utkano u tapiseriju američke historije. Trinestorica od 39 potpisnika Ustava SAD su bili masoni – Džorž Vašington, Džejms Monro, Bendžamin Frenklin, Džon Henkok i Pol Rever, među najznačajnijima.

Poreklo samih masona seže u srednji vijek, gdje su sve zanatlije u Evropi imale sopstvene ensafe. Graditelji katedrala su zbog posla često putovali od mjesta do mjesta, a raspoznavali su se sada već poznatim simbolima – uglomerom i šestarom. Prvi put se spominju 1390. u jednom zapisu, ali je red kao takav osnovan 1717, kada su u Londonu četiri zasebne lože oformile jednu Veliku ložu Engleske. Masonerija se vrlo brzo proširila Evropom i američkim kolonijama…

Masoni postoje i danas. Oni ne vrbuju buduće članove, već im ovi sami prilaze, što je i osnova njihovog gesla „Sve što treba je da pitaš”. Može im pristupiti svaki muškarac koji navrši 21 godinu, ukoliko bude prihvaćen, podrazumeva se. Ženama je, pak, otvoren pristup srodnom udruženju pod nazivom „Red istočne zvijezde”.

Među slavnim imenima Slobodnog zidarstva su još i Volfgang Amadeus Mocart, Vinston Čerčil, Frenklin Delano Ruzvelt i glumac Džon Vejn, a kod nas Vuk Stefanović Karadžić i vojvoda Janko Katić.

Iluminati

Iluminate je osnovao profesor Adam Vajshaupt 1. maja 1776. u Bavariji, u želji da okrzne moć konzervativne katoličke crkve i bavarske monarhije. Zamisao je bila da se odbaci na stranu organizovana religija putem novog izdanka prosvetiteljstva zastupljenog u Evropi. Vajshaupt je, između ostalih, bio nadahnut i učenjem Isusovaca, Sedam mudraca, Kabale, a ponajviše masonima. Nastojao je da se infiltrira u njihove redove i regrutuje što više imućnih članova.

Čitaj još:   SARAJEVO: Specijalci JNA s tenkovima pokušali zauzeti zgradu PREDSJEDNIŠTVA BiH nastao je užas…

Pripadnici „Bavarskih iluminata” su bili poznati pod imenom Usavršeni (lat. perfectibilis). Bili su podeljeni u tri prstena na osnovu svoje rastuće moći, a pristupali su im članovi tadašnje društvene elite i plemstva, poput Johana Volfganga fon Getea, filozofa Johana Gotfrida fon Herdera i vojvode Ferdinanda od Brunsvika.

Komunikacija među članovima je bila šifrovana, a svaki je nosio nadimak inspirisan antikom. Vajshaupt je, na primer, bio znan kao Spartak…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more