IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Ublažene mjere, kreće javni i taksi prijevoz, frizerski saloni… (foto)

Novim mjerama propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, osigura zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomij, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 05.05.2020… 11: 26… CRNA GORA: Ublažene mjere, kreće javni i taksi prijevoz, frizerski saloni… (foto)

U Crnoj Gori od danas su na snazi ublažene mjere na sprečavanju širenja koronavirusa.

Bit će omogućen i rad gradskog taksi prijevoza, lokalnog javnog gradskog prijevoza u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva, saopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Novim mjerama propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, osigura zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Propisano je da su privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući zelene pijace, obavezni osigurati sredstva za dezinfekciju ruku na ulasku i izlasku iz objekta potrošačima.

“Privredna društva i preduzetnici su u obavezi da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu, tako da na deset kvadratnih metara prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je novim mjerama propisano da u frizerskim i kozmetičkim salonima istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: SRAMOTA DA DRŽAVA ZARAĐUJE NA HLJEBU...

Također je potrebno da osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku korisnicima usluga na ulasku u objekat i izlasku iz njega.

“Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana, kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da, osim zaštitne maske, nosi i vizir ili naočale”, pojasnili su iz vlade.

“Vozač ima obavezu da, nakon završene vožnje, dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici – kvake i unutrašnje dijelove vrata i sjedišta, sredstvima za dezinfekciju, u skladu s uputstvom Instituta za javno zdravlje”, navodi se u saopćenju.

Iz Vlade su naveli da poljoprivredni proizvođači i osobe koje imaju kuće ili vikendice sa zemljištem u drugim opštinama mogu da se prevezu do svog poljoprivrednog gazdinstva odnosno kuće ili vikendice, uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti sa sajta Instituta za javno zdravlje i popuniti.

U saopćenju se dodaje da će podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biti kontrolisani.

Čitaj još:   MILO Đukanović: NEMAM RAČUNA U INOSTRANSTVU, NI DRŽAVLJANSTVO UAE, BESMISLENA TVRDNJA DA SAM VLASNIK AMANA

U Crnoj Gori od danas je obavezno i nošenje zaštitnih maski i rukavica u zatvorenim objektima.

Izvor: CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more