IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PANIKA IDE DRUGI TALAS KORONE: Naučnik tvrdi, virus iz Pekinga zarazniji od onog iz Vuhana… (foto i video)

U Pekingu je zatvorena pijaca Sinfadi zbog otkrivanja virusa korona kod 59 stanovnika grada, od kojih je većina imala kontakt sa pijacom, povećavaju broj testova lokalnog stanovništva na infekciju…

PEKING: Svijet, Crna Hronika, Recepti, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, utorak… 16. 06. 2020… 00. 11…PANIKA IDE DRUGI TALAS KORONE: Naučnik tvrdi, virus iz Pekinga zarazniji od onog iz Vuhana … (foto i video)

Virus korona otkriven na pijaci Sinfadi u Pekingu zarazniji od prvobitnog, pronađenog u Vuhanu, izjavio je za kineski list “Huangkju šibao” profesor Instituta za virusologiju Univerziteta Vuhan Jang Žangkju…

U procesu evolucije infektivnost virusa može se povećati ili slabiti. Ali ja smatram da je virus korona pronađen na pijaci Sinfadi zarazniji od onog koji je pronađen na pijaci u Vuhanu – istakao je profesor.

Objasnio je da se može uporediti rast broja pacijenata na samom početku pandemije nakon pojave virusa korona u decembru 2019. godine i doći do zaključka da je takav rast već postignut u Pekingu i to za kraće vrijeme.  

Osim toga, prema njegovim rečima, u Vuhanu epidemija izbila u zimu, kada uslovi pogoduju širenju virusa, a u Pekingu je sada visoka ljetnja temperatura, što ne pomaže širenju bolesti. Takođe, u Vuhanu je bilo mnogo pacijenata koji nisu bili u kontaktu ni sa i pijacom morskim plodovima, dok su u Pekingu sada svi povezani sa pijacom Sinfadi.

Profesor smatra da je razlika između trenutne situacije u Pekingu i onoga što se dešavalo u Vuhanu u tome što je Kina već stekla veliko iskustvo ali je i stvorila efikasne zaštitne mehanizme, zahvaljujući kojima je mogla brzo da preduzme neophodne mjere za kontrolu i borbu protiv epidemije.

Čitaj još:   DANAS JE PRAVI PROLJEĆNI DAN: Toplo iznad prosjeka, evo kada stiže zahlađenje... (foto)

Istovremeno, on je priznao da pojava novih epidemija i sojeva virusa komplilkuje istraživanja i razvoj vakcina.

U Pekingu je u subotu zatvorena pijaca Sinfadi zbog otkrivanja ali i virusa korona kod 59 stanovnika grada, od kojih je većina imala kontakt s pijacom. Gradske vlasti povećavaju broj testova lokalnog stanovništva na infekciju.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta i na epidemiju nove infekcije virusa korona, kovid 19, pandemiju. Prema poslednjim podacima u svijetu je zabilježeno više od 8 miliona slučaj zaraze, a da je umrlo više od 437 hiljada ljudi...

izvor agencije AP

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more