IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIJEPOLJE: Policija postavlja krst iznad Mileševa … (foto)

Vrh brda Titerovac nalazi se na oko 950 metara nadmorske visine, odnosno, na oko 400 metara iznad manastira Mileševa, na obronku planine Zlatar a sve liči na euforiju PRAVOSLAVLJA I POSTAVLJANJE KRSTA u Prijepolju…

PRIJEPOLJE: Regija, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, petak, 21.08.20 20… 09: 45… PRIJEPOLJE: Policija postavlja krst iznad Mileševa… (foto)

Lokacija na kojoj postavljaju Krst iznad grada Prijepolja je prilično nepristupačan vrh koji dominira okolinom. Već dugi niz godina i da je na njemu je postavljen jarbol sa srpskom trobojkom koja se viori iznad manastira.

Sa jedne strane brda Titerovac nalazi se pravoslavni manastir Mileševa, dok sa druge strane nalazi selo Hisardžik nastanjeno bošnjačkim stanovništvom . Sem ovog sela, sa druge strane Titerovca su i ostala okolna mjesta gdje žive isključivo Bošnjaci.

“Nedavno je Episkop mileševski Atanasije blagoslovio da se počne prvo sa pripremama za ispunjenje tog poduhvata. Po projektu najpre je potrebno izbetonirati čvrsto postolje na koje bi se kasnije postavio sam krst. Zbog te nepristupačnosti terena tražena je pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako bi angažovali helikopteri radi podizanja materijala, kao i samog krsta na vrh”, saopćeno je iz Eparhije Mileševske.

Čitaj još:   PODGORICA- Odluka Vlade CRNE GORE: Trodnevna žalost povodom tragedije na Cetinju... (foto, video)
Foto: Eparhija Mileševska

SPC je izvršila čin svečanog iznošenje krsta, Helikopterska jedinica je sa MUP RS sa dva helikoptera posjetila je manastir Mileševu kako bi sagledali celokupnu situaciju izvođenja ovog obimnog, komplikovanog i teškog projekta.

“Na parkingu ispred manastira izvršena je i proba opterećenja i simulacija podizanja tereta a da sve bilo spremno i oprobano za bezbjedno izvođenje. Кako je sve proteklo u najboljem redu sa episkopom Atanasijem i Odborom za izgradnju dogovoreno da se u ponedeljak kompletna ekipa nađe ponovo na mestu izvođenja i da se, uz Božiju pomoć, betonom izlije postolje za krst koji će nakon toga tu biti postavljen”, rečeno je u Eparhiji Mileševskoj.

Foto: Eparhija Mileševska

Izvor: Sandzacke.rs/RINA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more