IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Hamas našao slabu tačku moćnog izraelskog oružja i “izbušio” ga!? (foto i video)

Riječ je o protuzračnom sistemu koji u krugu od pet do 70 kilometara iznimno brzo traži, locira i prati kretanje svakog zračnog tijela…

GAZA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 13.05.2021…18.54…   Hamas našao slabu tačku moćnog izraelskog oružja i “izbušio” ga!? (foto i video)

Palestinci su mu očito pronašli Ahilovu petu, napučivši pojas Gaze veoma gustom balistikom u kojoj su rakete njihove vlastite proizvodnje, rakete sovjetske proizvodnje, ali i puno opasnije te preciznije sovjetske rakete Grad dometa 40 kilometara.

Upravo ove zadnje su se pokazale najopasnijima za štit Iron Domea nad izraelskim gradovima, čime je Hamas demonstrirao kako se razvio u lukavog protivnika, čiji raketni arsenal postaje sve teže uništiti.

Posljednja ratna epizoda između Izraela i Hamasa dovela je u pitanje učinkovitost izraelskog višegodišnjeg ponosa, protuzračnog sistema kratkog dometa zvanog Željezna kupola (Iron Dome), kojem se donedavno tepalo kao najvećoj vojno-tehnološkoj inovaciji u historiji ove države.

Željezna kupola dosad je u puno navrata odigrala ključnu odbrambenu ulogu u trajnim izraelsko-arapskim sukobima, presrećući brojne pokušaje raketnog djelovanja po tamošnjim gradovima. No, njezinu neefikasnost ovoga utorka nije se moglo tako lako sakriti. Vojno krilo Hamasa ispalilo je taj dan više od 130 projektila na Tel Aviv uspjevši lako probiti metaforičko “željezo” protuzračnog kišobrana: mrtvi građani, srušene zgrade, zapaljeni naftovodi, zatvoren i oštećen aerodrom Ben Gurion svjedočili su zorno o njegovoj nesavršenosti

Čitaj još:   JANKOVIĆ: Prijetnje Bošnjacima Sandžaka nedopustive i zabrinjavajuće...

Mnogi vojni analitičari su konstatirali kako raketa od hiljadu dolara s lakoćom buši presretačku “kupolu” u koju je uloženo, kako se procjenjuje, od 2,5 do 3 milijarde dolara.

“Jerusalem Post” otvoreno se zapitao je li završilo doba njene dominacije i hermetičke sigurnosti koju je dosad uvijek pružala građanima Izraela, istodobno propitujući u svojoj analizi još važniju sigurnosnu dilemu: Jesu li Iran i Hezbollah u međuvremenu išta naučili od palestinskog Hamasa?

“Jerusalem Post” piše kako su izvori iz obavještajne i sfere nacionalne sigurnosti već duže vrijeme upozoravali njihove novinare da libanski Hezbollah ima dovoljno projektila da “zaspe Izrael s više od 500 raketa dnevno”, a to je svakako broj kojemu ne može odoljeti Željezna kupola. Ratni kabinet i izraelske obavještajce očito je iznenadilo to što su po pitanju raspolaganja borbenim arsenalom jako potcijenili palestinski Hamas…

– Ako je izraelska doktrina nakon 50-dnevnog rata u Gazi 2014. godine bila da će nadživjeti Hamas, jer je Željezna kupola skoro pa hermetička zaštita za većinu države, ovo sad jako mijenja odnose. Ako i Hamas ima više tih projektila dugog dometa, onda to itekako može utjecati na izraelske ratne planove, a posebno na procjene trajanja ovog rata. Ako ‘jadni’ Hamas može probiti protivraketni štit sa 100 raketa za nekoliko minuta dva puta u danu, koliko štete tek mogu nanijeti Hezbollah i Iran s daleko moćnijim i većim količinama raketa- pita se sa zebnjom “Jerusalem Post”.

Čitaj još:   ČIKAGO: Na uličnoj zabavi najmanje šest osoba... (foto i video)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more