IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVROPSKI HISTORIČAR: Skandalozno je što se CRNA GORA nije pridružila rezoluciji o SREBRENICI… (foto)

Češki historičar František Šistek ocjenjuje da je skandalozno što Crna Gora neće kosponzorisati Rezoluciju o Srebrenici, te da je crnogorsko društvo devedesetih godina bilo sekularnije nego danas.

Podsjećamo, Šistek je češki historičar, antropolog i balkanolog koji je 2017. godine napisao knjigu “Istorija Crne Gore”, a koju je 2023. godine u Crnoj Gori prevela i objavila Matica crnogorska.

Kako komentarišete to što Crna Gora, kako sada izgleda, neće kosponzorisati rezoluciji o Srebrenici?

  • Jedan dio političke elite u Crnoj Gori je sasvim evropski i priznaju genocid u Srebrenici i o njima sada ne govorim. Skandalozno je što se Crna Gora nije pridružila Rezoluciji, nadam se da će promijeniti svoje mišljenje. Genocid u Srebrenici je činjenica, a poricati njega je kao da poričete Holokaust ili Aušvic. U Češkoj je poricanje takvih činjenica, uključujući i ruske ratne zločine i odgovornost Rusije za agresiju protiv Ukrajine, kažnjivo jer to nije dobro po društvo– kazao je Šistek za Antenu M.
Čitaj još:   STIŽE BAJDENOV ČOVJEK OD KOGA STRAHUJU DODIK I ČOVIĆ: Prioritet razbijanje blokade DRŽAVE BiH uskoro ultimatum… (foto)

Kakvu poruku šalje Crna Gora ovim postupkom?

Crna Gora je u mnogo čemu bila napredna i nije dobro što sada skreće s puta i slijedi Vučićevu Srbiju. Crna Gora šalje poruku nezrelosti i antihumanosti.

izvor: Antena M

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more