IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Šetnja za mir: Ministarstvo prosvjete da odustane od kažnjavanja nastavnice Sanje Vujović sa Cetinja… (foto i video)

Predsjedništvo SUBNOR-a i antifašista Crne Gore tražilo je od Ministarstva prosvjete da odustane od ispitivanja i kažnjavanja nastavnice Sanje Vujović sa Cetinja, i pozvalo prosvjetne radnike i građane da stanu u odbranu antifašizma…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti,vijesti, petak, 14.05.2021…14.34…  Šetnja za mir: Ministarstvo prosvjete da odustane od kažnjavanja nastavnice Sanje Vujović sa Cetinja… (foto i video)

Iz SUBNOR-a su, povodom informacije da će Ministarstvo pokrenuti disciplinski postupak protiv Vujović zbog zloupotrebe djece u političke svrhe, jer je sa učenicima učestvovala u obilježavanju Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, poručili da šetnja za mir nije politika.

„Slaviti pobjedu nad fašizmom, prenositi antifašističku misao na mlađe, čuvati sjećanje na borce za slobodu i boriti se svim sredstvima, na svakom mjestu, u svakoj prilici protiv svih oblika primitivizma, obaveza je svakog čestitog i prosvijećenog čovjeka“, poručili su iz SUBNOR- a.

Oni su kazali da su proteklih godina, u saradnji sa Svjetskom federacijom veterana čiji su članovi, organizovali „Šetnju za mir“ u kojoj su učestvovale stotine mladih, i osnovaca i srednjoškolaca, i hiljade građana, pod sloganom „Sve za mir, mir za sve“.

„Učinili smo isto, proslavljajući Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, i ovog 9. maja“, kazali su iz SUBNOR-a, navodeći da je, od spomenika Svetom Petru Cetinjskom, šetalo i 20 mladih u nošnjama naroda koji žive u Crnoj Gori.

Čitaj još:   TUŽILAŠTVO BiH: Blokirana dva računa firme "Srebrena malina" radi se o iznosima od... (foto)

„Među njima i desetak učenika sa Cetinja sa partizanskim uniformama, iz škole koja ponosno nosi ime proslavljenog Lovćenskog partizanskog odreda koji je, prije skoro će 80 godina, izginuo na Pljevljima braneći slobodu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da niko tokom šetnje nije uputio nijednu poruku, i da su učesnici nosili zastave Evropske unije, Crne Gore i SUBNOR-a.

„Našu dobronmjernu aktivnost očito da su jedva s dočekali u „ratobornim medijima“ i za škole resornom dijelu Ministarstva, da prisustvo mladih i njihove posvećene profesorice proglase „političkom zloupotrebom“, kazali su iz SUBNOR- a.

Oni su naglasili da to nije istina, i poručili da takvo ponašanje osuđuju.

„Tražimo od Ministarstva da odustane od ispitivanja i kažnjavanja i nastavnice i škole, a od prosvjetnih radnika, od građana, da stanu u odbranu antifašizma“, poručili su iz SUBNOR- a.

Kako su naveli, djeca na majčinim rukama, namlađi sa ikonama u prvom stroju mogu na litije, to nije politika.

„Može i vjeronauka uskoro u škole, može i duhovna besjeda ministarke u Ostrogu, ali sjećanje profesorice Vujović i njenih učenika na pobjedu nad fašizmom – ne može“, naveli su iz SUBNOR- a.

Prema njihovim riječima, u „zemlji čuda“, izgleda, sve može.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ: IMAMO STRATEGIJU ZA POBJEDU NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA- CILJ JE POBJEDA... (foto)

„Do jedne ure. Jer, naša Partija je bila i biće antifašistička Crna Gora“, zaključuje se u saopštenju SUBNOR- a...

izvor rtcg.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more