IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NANA FATA: “Nema šta mi nisu radili tukli me i tužili i lagali…” (foto i video)

Crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju kod Bratunca, jutros je srušena, a očekuje se da cio posao uklanjanja ostataka tog objekta sa posjeda Orlovićeve bude završen tokom vikenda…

KONJEVIĆ POLJE- BRATUNAC: BiH, Crna Hronika, vijesti… subota, 05.06…21. 49… NANA FATA: “Nema šta mi nisu radili tukli me i tužili i lagali …” (foto i video)

Borba nane Fate Orlović traje već 25 godina nakon što je u ljeto 1996. u njenom dvorištu sagrađena crkva…

Obaranjem zvonika crkve u Konjević Polju okončana je i posljednja faza njenog rušenja, čime je realizovana i presuda Evropskog suda za ljudska prava. Rušenje je počelo jutros prije 7 sati.

Podsjetimo, borba nane Fate Orlović traje već 25 godina nakon što je u ljeto 1996. u njenom dvorištu sagrađena crkva.

Od tada do danas, ona je pravdu tražila u svim pravosudnim institucijama i iz godine u godinu poručivala je kako od borbe neće odustati. Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine donio je odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović. Prema ovoj presudi, rok za izmještanje bio je 1. april prošle godine, ali je to učinjeno tek danas, piše Hayat

Čitaj još:   NANA FATA SE SPREMA NA HADŽ: Drago joj što se izborila za emanet od prije petsto i više godina...

Nana Fata se godinama borila i zdravlje joj je narušeno, ali istina i pravda nemaju cijenu.

-Nema šta s mene nisu radili. I Tukli, i tužili, i lagali, i deverali, i otimali, jer insan nije vjerovao i nije znao tačno. Da sam ja znala da će ovo biti, drugačije bi bilo, a ovako zaboljelo me sve– istakla je nana FATA Orlović.

-Rahmetli otac mi je govorio da nema baš toliko povjerenja da će doći do zadovoljenja pravde odlukom bosanskih sudova. Na kraju to se i obistinilo – kazao je advokat Rusmir Karkin.

-Bilo mi je lakše ići po suđenju nego ovo jutros što sam pogledala. Ovo je teško. Drago mi je što se oslobodio naš narod, moja djeca i moja avlija, ali nije mi ni drago. Borbu sam vodila 25 godina i sada se ta borba slegla. Ne bojim se. Nisam nikome ništa govorila. Ja sam govorila istinu – kazala je za Hayat nana Fata Orlović.

Čitaj još:   TUZLA: Nana Fata bila na pregledima- BOSANSKA HEROINA JE SPREMNA ZA HADŽ... (foto)

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more