IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAPETOST RASTE: Prvi put za dvije decenije Njemačka poslala ratni brod u… (foto i video)

Berlin je jasno stavio do znanja da misija služi da naglasi činjenicu da Njemačka ne prihvata kineske teritorijalne zahtjeve…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti… utorak, 03.08.2021… 08: 19… NAPETOST RASTE: Prvi put za dvije decenije Njemačka poslala ratni brod u… (foto i video)

Njemačka je u ponedjeljak poslala ratni brod u Južnokinesko more, prvi put u skoro dvije decenije, pridružujući se drugim zapadnim državama u proširenju vojnog prisustva u regionu zbog sve veće zabrinutosti zbog teritorijalnih ambicija Kine.

Kina, koja polaže pravo na Južnokinesko more, uspostavila je vojne ispostave na vještačkim otocima u vodama koje sadrže gasna polja i bogat ribolov, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Američka mornarica, u pokazivanju sile protiv kineskih teritorijalnih zahtjeva, redovno provodi takozvane operacije “slobodne plovidbe”, u kojima njihova plovila prolaze blizu nekih od spornih otoka.

Kina se zauzvrat protivi američkim operacijama, tvrdeći da one ne pomažu u unapređenju mira i stabilnosti.

Čitaj još:   PLJEVLJA: U Husein- pašinoj džamiji 27. noći ramazana se obilježava rijetki običaj...

Washington je suprotstavljanje Kini stavio u centar svoje politike nacionalne sigurnosti i nastoji da okupi partnere protiv, kako tvrde, sve prinudnije ekonomske i vanjske politike Pekinga.

Držat će se zajedničkih trgovačkih puteva

Zvaničnici u Berlinu rekli su da će se njemačka mornarica držati zajedničkih trgovačkih puteva.

Berlin je jasno stavio do znanja da misija služi da naglasi činjenicu da Njemačka ne prihvata kineske teritorijalne zahtjeve.

Njemačka čvrsto povezuje svoje sigurnosne i ekonomske interese jer je Kina postala najvažniji trgovinski partner Berlina.

Njemačka ministrica odbrane Annagret Kramp-Karrenbauer otputovala je u luku Wilhelmshaven kako bi ispratila brod na sedmomjesečno putovanje tokom kojeg će proći Australiju, Japan, Južnu Koreju i Vijetnam.

Čitaj još:   Komemoracija, ubijenim policajcima: Suze, bol i nada da se slično ne ponovi...

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more