IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BUDVA: KORONA KOLAPS, sa pozitivnim testom idu na plažu… (foto)

Redovi ispred turističke ambulante, u najposjećenijem ljetovalištu na crnogorskom primorju, se ne smanjuju, a sa sve većim brojem turista, raste i broj oboljelih…

BUDVA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 08.08.2021… 06: 44… BUDVA: KORONA KOLAPS, sa pozitivnim testom idu na plažu… (foto)

U kolapsu smo. Nikada nismo imali ovoliko posla. Polovina zaraženih na primorju su turisti, a ima ih koji i sa simptomima neće da se testiraju da im ne propadne ljetovanje ili sa pozitivnim testom napuštaju izolaciju, upozorava  glavna sestra Doma zdravlja Budva Ljubinka Vuković u razgovoru za Nova.rs.

Redovi ispred turističke ambulante, u najposjećenijem ljetovalištu na crnogorskom primorju, se ne smanjuju, a sa sve većim brojem turista, raste i broj oboljelih. Među zaraženima ima nevakcinisanih, ali i vakcinisanih, koji prolaze sa blažim simptomima, a teže oboljele iz doma zdravlja šalju u bolnice u Kotor, Bar, Podgoricu ili na Cetinje.

“Kod nas je trenutno vanredna situacija. Imamo svaki dan kolapse sa prevozom pacijenata i materijala. Nismo očekivali ovakvu gužvu, Budva je prepuna i sve je haotično. Čini mi se da nikada nije bilo ovoliko ljudi. Nadali smo se da će sezona biti bolja nego prošle godine zbog finansijske situacije građana. Međutim, gužve i navala gostiju sa svih strana, dovela je do neočekivano velikog broja zaraženih”, priča Vuković.

Čitaj još:   JEZIVA PRIJETNJA: Uhapšen maloljetnik prijetio Banjalučanima- "Banja Luko, očekuj masakr" (foto)

Najviše je pacijenata iz Srbije, Rusije, Ukrajine, ali ima i dosta stranaca iz Zapadne Evrope. Turiste pozitivne na kovid tretiraju isto kao i mještane, a u bolnicama završavaju uglavnom nevakcinisani.

“Jedan Rus, koji nije vakcinisan, nedavno je hospitalizovan u barskoj bolnici, sa teškim komplikacijama, obostranom upalom pluća. Turisti se inače liječe u kovid ambulanti, a ako su komplikovaniji slučajevi šaljemo ih u bolnice u veće gradove. Ako bi neko insistirao da se vrati u svoju državu zbog liječenja, obezbijedili bismo transport, ali još nismo imali takav slučaj. Od sredine jula se Budva naglo puni, pa od tada do danas imamo 50 odsto zaraženih turista i 50 odsto naših, mještana. Jasno je da su turisti donijeli virus”, naglašava Vuković.

Dodatne probleme prave sezonski radnici koji neće da se testiraju da ne bi izgubili posao, kao i turisti koji ne žele da im odmor prođe u bolnici ili izolaciji.

Čitaj još:   U BEOGRADU NAPADNUT RUS DOK JE BIO SA PROSTITUTKOM: Napadači mu tražili novac... (foto, video)

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more