IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UPOZORENJE RS- u: Zajednička izjava ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke, Italije i Delegacije EU u BiH… (foto, video)

Nakon današnje sjednice NSRS-a na kojoj je donešeno niz zaključaka kojima se zahtijeva od Vlade RS- a da u narednih šest mjeseci pripreme zakonska rješenja za prijenos više nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, zajedničkom izjavom oglasili su se ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije EU u BiH…

SARAJEVO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota,11.12.2021… 00..52… UPOZORENJE RS- u: Zajednička izjava ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke, Italije i Delegacije EU u BiH… (foto, video)

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

Današnja odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije.

Pripadnici vladajuće koalicije u RS-u moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije.

Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU…

izvor agencije

Čitaj još:   Zašto je DŽIHAN Abazović zatvorio kliniku u BG: Pale garancije, dug narastao na 15 miliona, plate ljekarima bile po 20.000 eura... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more