IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AFERIM: Japanski milijarder Hiroshi Mikitani donirao 8,7 miliona dolara UKRAJINI…

Japanski milijarder Hiroshi Mikitani rekao je danas da će donirati milijardu jena vladi Ukrajine, nazivajući rusku invaziju “izazovom za demokratiju”.Osnivač diva e-trgovine Rakuten Group Inc. rekao je u pismu upućenom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će donacija od milijardu jena (8,7 miliona dolara) ići na humanitarne aktivnosti za pomoć ljudima u Ukrajini koji su žrtve nasilja, prenosi Klix.ba.

Mikitani je rekao da je posjetio Kijev 2019. i sastao se sa Zelenskim.“Moje misli su s vama i ljudima Ukrajine. Vjerujem da je gaženje mirne i demokratske Ukrajine neopravdanom silom izazov za demokratiju”, rekao je Mikitani u svom pismu.

Dodao je da se iskreno nadam da Rusija i Ukrajina mogu riješiti ovo pitanje mirnim putem i da će ukrajinski narod moći ponovno imati mir što je prije moguće.Ruska invazija potaknula je široke finansijske sankcije velikih demokratskih država, dok su pojedinci i organizacije širom svijeta zatražili donacije za pomoć Ukrajini.

Čitaj još:   NOVO: Počelo prijavljivanje za 100 eura i telefonom, evo broja... (foto)

Japanska vlada također je najavila sankcije Moskvi, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu izvoza ključnih poluprovodnika organizacijama povezanim s ruskom vojskom.

izvor: 24sata.info