IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Jedino CRNA GORA uz Luksemburg NE NUDE POMOĆ UKRAJINI…

Crna Gora i Luksemburg jedine su NATO članice koje za sada nijesu ponudile pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Prošlog četvrtka poslije pet časova ujutru počeo je ruski napad na Ukrajinu. U vojnoj operaciji, koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, za sada je prijavljeno na stotine žrtava. Napadi na ukrajinske gradove traju danonoćno, a Ukrajina, uprkos značajno manjoj vojnoj snazi, pokušava da odvrati ruske napade.

Mada je Putin upozorio da se ne miješaju u ovaj sukob, članice NATO odlučile su da pomognu Kijevu u ratu koji prijeti da preraste u najveću humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata.

Ipak, Crna Gora odlučila je da ne slijedi primjer saveznika, već je, kako je objavio NATO, za sada, uz Luksemburg jedina zemlja koja neće pružiti pomoć Ukrajini.

“Saveznici u NATO-u pojačavaju svoju političku i praktičnu podršku Ukrajini dok ona nastavlja da se brani od ruske invazije u punom obimu. Hiljade protivtenkovskog oružja, stotine protivvazdušnih raketa i hiljade zaliha malokalibarskog oružja i municije se šalju u Ukrajinu. Saveznici takođe pružaju finansijsku i humanitarnu pomoć vrijednu milione eura, uključujući medicinske zalihe za pomoć ukrajinskim snagama”, objavljeno je juče na sajtu Alijanse.

Potom je navedeno i koje sve zemlje će pružiti pomoć.

“Belgija, Kanada, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Letonija, Litvanija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države su već poslale ili odobravaju značajne isporuke vojne opreme u Ukrajinu – navodi se iz NATO.

Čitaj još:   TUGA NAVIJAČA NA BOSFORU: Željko Obradović više nije trener Fenerbahčea ... (foto + video)

Ukrajina je, kako kažu, već dobila kritično oružje, uključujući rakete „džavelin“ i protivvazdušne rakete, od NATO saveznika, kao i milione eura finansijske pomoći.

“Albanija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Mađarska, Island, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države nude humanitarnu pomoć ili otvaraju svoje granice za ukrajinske izbjeglice. Hrvatska, Poljska i Rumunija već dočekuju ukrajinske izbjeglice. Italija takođe pruža hitnu finansijsku pomoć ukrajinskoj vladi, a Turska je produbila odbrambene veze sa Ukrajinom i isporučila humanitarnu pomoć”, navodi se u saopštenju Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da pozdravlja to što saveznici pojačavaju podršku Ukrajini, uz dodatnu vojnu opremu, finansijsku i humanitarnu pomoć.

“Samoodbrana je pravo sadržano u Povelji UN, a saveznici pomažu Ukrajini da održi to pravo. Ovo šalje jasnu poruku pune podrške NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, naveo je Stoltenberg.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore osudilo je agresivnu akciju Rusije koja, kako su kazali, predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, ugrožavanje života građana Ukrajine i opasno podrivanje evropske bezbjednosti. U ovim teškim i kompleksnim vremenima, neprihvatljivo je dovođenje u opasnost nedužnih civila, žena i djece, koji strahuju za svoje živote.

“Pozivamo Rusiju, zajedno sa našim evropskim i NATO partnerima, da odmah prekine napade i povuče vojne trupe, te da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, insistira na potrebi traženja diplomatskog rješenja krize i smatra neprihvatljivim bilo koji vid agresije i dalje eskalacije. Crna Gora izražava solidarnost sa ukrajinskim narodom i ostaje ujedinjena sa saveznicima u punoj podršci Ukrajini u cilju očuvanja njenih međunarodno priznatih granica”, saopštili su iz MVP.

Čitaj još:   HOROR U MAKEDONSKOJ: Lazanski parkirao VOJNU GRDOSIJU na pješačkom...

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more