IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS DŽENAZA I POSLEDNJI ISPRAĆAJ Velikanu sevdaha Arif Alajbegović… (foto, video)

Dženaza namaz će se se obaviti danas u ponedjeljak, 07. marta 2022. godine u 15 30 sati na mezarju JARČEDOLI…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, ponedeljak, 07. 03. 2022… 11: 42… DANAS DŽENAZA I POSLEDNJI ISPRAĆAJ Velikanu sevdaha Arif Alajbegović… (foto, video)

Arif Alajbegović je krenuo sa suprugom Halimom po penziju, izdalo ga srce…

Na stepenicama, stade i samo reče “Halima, ja ti umirem, halali mi.” I srušio se– tako je Halima Alajbegović rekla kolegama o iznenadnoj smrti njenog supruga…

Ljubav prema muzici i sevdalinci u sarajevskoj porodici Alajbegović godinama se prenosila sa koljena na koljeno, a najpoznatiji je bio legendarni Ismet Alajbegović Šerbo, bosanskohercegovački harmonikaš, koji je muzički obradio mnoge narodne tekstove i veliki je poznavatelj sevdalinke.

Ljubav prema muzici i sevdalinci u sarajevskoj porodici Alajbegović godinama se prenosila sa koljena na koljeno.

Najpoznatiji je bio legendarni Ismet Alajbegović Šerbo. Arif je upravo krenuo stopama svog rođaka Šerbe, međutim nikada nije žudio za nekom velikom karijerom.

Čitaj još:   UŽAS- UBIJENA SUPRUGA LEGENDARNOG PJEVAČA: Lopovi upali u porodični dom, pa pucali u nedužnu ženu... (foto, video)

Uvijek se zadovoljavao sitnicama i odbio je nekoliko dobrih ponuda da se mnogo ozbiljnije otisne u muzičke vode. Za Arhiv BHRT- a snimio je 18 sevdalinki.

Veliki je ovo gubitak i bit će velika praznina za našu muzičku scenu. Arif je bio čuvar sevdalinke. Arif je bio posljednji autentični izvođač sarajevske gradske sevdalinke. Sevdalinke kakva se decenijama pjevala po sarajevskim mahalama i avlijama…

On i njegova gitara sami po sebi bili su atrakcija istinskim ljubiteljima sevdalinke koji su tražili da Arifa čuju u nekim od sarajevskih rastorana u kojima je nastupao.

Njegova interpretacija bila je nenametljiiva sa puno duše i osjećaja i donosio je pravu ljepotu sevdalinke. On nije bio pjevač, bio je tumač sevdalinke. Nešto poput Himze Polovine, kazivao je stalno za medije Enver Šadinlija, vrsni poznavalac sevdalinke i narodne muzike.

izvor iBalkan.net

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   PUT PUTUJU U Njujork: Na zasijedanje Generalne skupštine UN- a idu i JAKOV Milatović i DRITAN Abazović- nikad brojnija delegacija... (foto, video)
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more