IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović Stanković: Da Ibrahimović ne može da zakaže sjednicu, ne biste se toliko pomamili… (foto, video)

Ima pravnih mogućnosti da se zakaže sjednica. Da znate da ne može ne biste se toliko pomamili- kazala je Draginja Vuksanović Stanković tokom diskusije sa poslanikom DF- a Predragom Bulatovićem…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 23. 03… 19: 38… DRAGINJA Vuksanović Stanković: Da Ibrahimović ne može da zakaže sjednicu, ne biste se toliko pomamili… (foto, video)

Draginja Vuksanović Stanković kazala je danas na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da će ukoliko Strahinja Bulajić ne zakaže sjednicu Skupštine, onda to uraditi potpredsjednik Ervin Ibrahimović i da u tome nema kršenja poslovnika i zakona. U Demokratskom frontu i Demokratama, ne slažu se sa ovim tumačenjem i smatraju da bi Ibrahimović u tom slučaju ušao u zonu krivične odgovornosti.

– Ima pravne mogućnosti da se zakaže sjednica. Da znate da ne može ne biste se toliko pomamili – kazala je Vuksanović Stanković tokom diskusije sa poslanikom DF-a Predragom Bulatovićem.

Ona je poručila da je riječ o pravnom pitanju i da nije tačno da zakazivanje ima veze sa politikom. Podsjetila je i da je već morala biti zakazana Prva redovna sjednica proljećnog zasijedanja na Cetinju.

– Da Ibrahimović ne može da zakaže sjednicu, imao bi status poslanika, kao vi i ja. Đe to piše – prvi, drugi i treći potpredsjednik? – pitala je Vuksanović Stanković poslanike Demokratskog fronta.

Bulatović smatra da je trenutno formiranje nove vlade urušavanje političkog sitema. 

– Mislimo da ne može da se prekroji izborna volja i da se DPS vrati na vlast. I zahvaljujem kolegama iz DPS koji svaki dan negiraju Dritana Abazovića i SNP – kažu da se vraćaju na vlast. To smo mi rekli i u prvom momentu – rekao je Bulatović i dodao da se ništa bez DPS-a neće moći usvojiti na Skupštini.

– Ali na vladi, ako se koncipira kako to vidimo, da manjine i Crno na bijelo imaju većinu u vladi, DPS-u preostaje da radi ono što smo mi radili sa vladom Zdravka Krivokapića, a to nije normalno – rekao je Bulatović.

On smatra da su jedini “lijek za prekrajanje izborne volje” vanredni parlamentarni izbori.

– Do njih će doći neminovno ako Abazović ne uspije da sastavi vladu. Početkum juna će se desiti vanredni izbori. Mi znamo sa kim hoćemo i sa kim nećemo.

On je potpredsjedniku Skupštine Ervinu Ibrahimoviću poručio da dobro razmisli da li ulazi u zonu krivične odgovornosti ako zakaže Skupštinu “onako kako ga uče”.

– Bulajić je vršilac dužbnosti predsjednika Skupštine. Savršeno je rečeno nakon smjene Bečića da će dužnost shodno članu poslovnika obavljati potpredsjednik iz najvećeg kluba. Tačno se zna po kojim uslovima može neki od druga dva potpredsjedniak da zakaže. Ako dođemo u tu sitauciju, imaćemo pravne inovacije – rekao je Bulatović.

Vuksanović Stanković je Ibrahimoviću poručila da apsolutno nije u zoni krivične odgovornosti, već strahuje da je Bulajić u njoj jer je bio dužan da zakaže sjednicu na Cetinju.

– Da ne manipulišemo sa prekrajanjem izborne volje. Desili su se izbori, izabran 81 poslanik. Što bi bilo da su se u tom momentu poslanici CNB odlučili da naprave sa nama koaliciju, bi li to bilo prekrajanje izborne volje? Ne razumijem tu vašu matematiku. Vama je prekrajanje izborne volje oni koji nisu sa vama. Da manjinska vlada predstavlja prekrajanje izborne volje građana ne bi bila propisana Ustavom kao moguće rješenje.

Čitaj još:   NOVI PAZAR TREĆI PUT U FINALU (foto)

Nema potrebe da plašite Ibrahimovića jer su Ustav, zakon i poslovnik jasni – rekla je Vuksanović Stanković i tražila odgovor od Bulatovića da li smatra da treba zakazati sjednicu Skupštine kako bi se smanjile akcize na gorivo.

Poslanik Demokratskog fronta je rekao da politiku vodi u interesu građana.

– Da li će građani biti prevareni to je od suštinskog interesa. Da li će neko sa devet poslanika (manjinske stranke i CNB) donositi ključne odluke u državi Crnoj Gori. To je centralno pitanje. Oko drugog je izvedeno pitanje koje je kampanjskog karaktera. Ja ne plašim Ibrahimovića, naše je da kažemo da po poslovniku nema pravo da zakaže sjednicu. Ako dođe do te situacije, naše je da kažemo da će da dobije krivičnu prijavu. A promjene u Tužilaštvu, gdje nema više Burića i Katnića, dobro će da prouče poslovnik i zakone. Ovo nije tužilaštvo Milivoja Katnića koje je odbacilo prijavu protiv Ivana Brajovića, ne završava se život sa jednom manjinskom vladom i u Skupštini ćemo se boriti za vladavinu prava. Prošlo je vrijeme kad je mogao da bude pohapšen čitav poslanički klub DF- a- rekao je Bulatović.

Od integracione euforije na riječima do apatije na djelu

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić rekao je da ta stranka neće biti u vladi ako dođe do njenog formiranja.

– Da je prihvaćena naša ponuda o manjinskoj vladi nakon izbora 30. avgusta ne bi bili u ovoj sitauciji. Skoro smo ponovili tu podršku uz nekoliko političkih uslova. Na stranačkim organima ćemo donijeti odluku, nakon što vidimo šta će uraditi mandatar. Crna Gora je upala u ozbiljan problem. Od integracione euforije na riječima dobili smo integracionu apatiju na djelu.

Naša vlada nije u stanju da se priduruži sankcijama protiv anticivilizacijskog čina koji je Rusija sprovela u Ukrajini. Ova zemlja je na koljenima, potrebna joj je kompetentna vlada. Ja sam vam rekao što je naš stav, ali razumijem vašu potrebu da razvlastite DPS iako mi više nismo na vlasti. Njen predsjednik je šef države i jedina funkcionalna institucija u zemlji- rekao je Nikolić.

On je rekao i da je DPS osvojio najviše glasova na zadnjim parlamentarnim izborima i da je normalno na polaže pravo da vlada.

“Sjednicu žele zbog fotelja, a ne standarda građana”

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica kazao je da se za zakazivanjem sjednice ne žuri zbog standarda građane već zbog fotelja.

– Stalo im je do sticanja vlasti bez izbora i to je sva suština. Onda kad su bili u prilici da odlučuju nametali su neustavne dažbine građanima i srozavali im ekonomski standard – rekao je Koprivica i naveo da Vlada po Zakonu o energetici može da redefiniše i ograniči cijene energenata.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković Daniloviću: Za vas smo penicilin, MANI SE BAJATE RABOTE I DRŽI SE NAVAKCINISANOG PREMIJERA...

On je rekao da isključivo Bulajić ima pravo da zakaže sjednicu Skupštine na šta je ovlašćen na osnovu Ustava sem u dva slučaja koja su jasno propisana i odnose se na spriječenost i kad je povjerena zamjena. Navoeo je da se u Ustavu se ne kaže da je potpredsjednik Skupštine predsjedavajući već da vrši dužnost predsjednika Skupštine.

– Ibrahimović nema isti status kao Bulajić. Ima isti status samo dok je Bečić bio na funkciji. Nakon prestanka njegove funkcije, oni više nisu u istom položaju. Zato što je funkcija predsjednika inokosna. Pravni sistem ne dozvoljava da inkosnu funkciju vrši dvoje ili troje lica, jer pravni sistem ne dozvoljava vakum. Konačno funkciju predsjednika Crne Gore, u slučaju da prestane mandat, vrši predsjednik Skupštine – rekao je Koprivica.

– Ukoliko bi bilo ko zakazao sjednicu Skupštine osim Bulajića činio bi ne samo protivpravnost, već i krivično djelo zloupotrebe službenog položaja – dodao je.

“Demokrate protestuju, DF blokira, Abazović neće ni da čuje”

Vuksanović Stanković je pitala Koprivicu čime je to Bulajić spriječen da u ovom momentu zakaže sjednicu Skupštine.

– Ono što sam imala priliku da čujem, je da hoće da vi sjednete za sto i da se dogovorite. Ne znam kako može imati dogovora ako vi protestujete po ulici, DF blokira, a Abazović neće da čuje za vas. Koji je to onda razlog za nezakazivanje sjednice? – pitala je Vuksanović Stanković.

Koprivica je odgovorio da Bulajić nije rekao da neće zakazati sjednicu Skupštinve, već da je stavlja u kontekst člana dva Ustava Crne Gore. Kazao je da koliko zna, Bulajić nije spriječen, ali postavlja kontrapitanje “koji član Ustava gazi”.

– Ko utvrđuje da je počinio zloupotrebu? Da li postoji neki organ koji će potvrditi ko je počinio zloupotrebu? i đe piše da ima pravo da zakaže (Ibrahimović) sjednicu ako je ovaj (Bulajić) zloupotrijebio poslovnik?- pitao je Koprivica.

izvor Poibjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more