IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROŠETALI SMO BAŠČARŠIJOM, SVE NAM MIRIŠE NA RAMAZAN: Treba vidjeti šta je sve snimio jedan od reportera… (foto, video)

Neizostavna je i šetnja Baščaršijom koja se na poseban način mijenja i odiše pozitivnom energijom…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesi, subota, 02. 04. 2022… 00: 20…PROŠETALI SMO BAŠČARŠIJOM, SVE NAM MIRIŠE NA RAMAZAN: Treba vidjeti šta je sve snimio jedan od reportera… (foto, video)

Sa akšam namazom zvanično je stigao mubarek mjesec ramazan, mjesec posta i velike radosti za muslimane u cijelom svijetu.

Svaki pedalj ove zemlje ima svoj čar ukrašen bošnjačkom tradicijom koji se posebno osjeti u mubarek mjesecu. Ako uporedimo vrijeme od nekoliko decenija ranije i danas uvidjet ćemo da se uveliko razlikuje po onim pravim vrijednostima.

SARAJEVSKA MAHALA IMA DUŠU

Danas se mnogo bolje živi, „veliki poslovi se prave“, ljetuje se na egzotičnim destinacijama ali sve je manje duše u zavičaju, empatije prema komšiji i prolazniku na ulici.

S druge strane, ako zagrebemo površinu prošlosti vremena u kojem su živjeli naši dede i pradede znamo da su živjeli težim životom od onog kakvog mi živimo danas. Zemljoradnja i stočarstvo su preovladavali a samim tim skromno se živjelo uz naporan rad.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA: Za vikend i u novu 2023. godinu sa proljetnim temperaturama... (foto)

Ipak, u mahalama naših deda i pradeda bilo je duše, osjećao se miris orijenta i bošnjačke tradicije koju krasi religija.

Vrijeme ne možemo vratiti ali u mjesecu ramazanu šetajući kroz sarajevske mahale, kroz Sarače i Kovače, dok ugledamo zvekir i ibrik te historijski značajne vakufe u srcu grada dok nam nos štipa miris ramazanija iz obližnje pekare ispred koje redovi sežu u nedogled.

ŠETNJA BAŠČARŠIJOM

Posebnost Sarajeva je i Žuta tabija koju je naša ekipa posjetila večeras i zabilježila atmosferu prilikom prvog pucnja iz topa što možete pogledati klikom OVDJE, a zatim smo zabilježili i prvi teravih namaz koji je izmamio osmijeh vjernicima nakon što se prethodne godine, zbog pandemije, nije mogao obavljati u džematu. Šta je to naša ekipa zabilježila možete pogledati klikom OVDJE.

Neizostavna je i šetnja Baščaršijom koja se na poseban način mijenja i odiše pozitivnom energijom.

U nastavku pogledajte šta smo zabilježili.

U nastavku pogledajte šta smo zabilježili.

(Emrah Fejzović)

izvor NTV Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more