IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GOTOVO PA NEOČEKIVANO iz Kremlja priznanje: Imamo značajne gubitke u Ukrajini, to je velika tragedija za nas… (foto, video)

Portparol Vladimira Putina Dmitri Peskov priznao je u intervjuu za Sky News da su ruski gubici u Ukrajini “značajni”…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak,. 08. 2022… 00: 38… GOTOVO PA NEOČEKIVANO iz Kremlja priznanje: Imamo značajne gubitke u Ukrajini, to je velika tragedija za nas… (foto, video)

Danas je 43. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na regionalnom portalu “iBalkan.net”!

Portparol Vladimira Putina Dmitri Peskov, rekao je da se istorija Ukrajine promijenila 2014. godine tokom, kako je rekao, “ilegalnog puča”.

“Ukrajina je postala antiruska, sve što se dogodilo u Ukrajini nakon toga bilo je usmjereno protiv naše zemlje”, rekao je Peskov pa dodao da je Rusija “desetinama godina bila zabrinuta zbog lične sigurnosti”.

“To je velika tragedija za nas”

Na pitanje novinara je li se rat ispostavio kao poniženje za Rusiju s obzirom na broj poginulih vojnika, rekao je: “Ne, to je pogrešna slika onog što se događa”.

No odmah potom je priznao: “Imamo značajan gubitak vojnika. To je velika tragedija za nas”…

Moskva je poručila da je odluka o suspenziji Rusije iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u četvrtak “nezakonita” i “politički motivirana”, prenosi BBC. Podsjetimo, na glasanju na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 93 države članice glasale su za suspenziju Rusije, 58 je bilo suzdržano, a 24 države su glasale protiv.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za Sky News da Rusija žali zbog odluke i da će nastaviti braniti svoje interese “koristeći sva moguća pravna sredstva”.

Čitaj još:   NE NAZIRE SE PRESTANAK PADAVINA: Do petka oblačno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom, prijete velike poplave... (foto)

To je bila tek druga suspenzija neke zemlje iz Vijeća za ljudska prava. Prva se ticala Libije 2011. godine.

Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvještaja o “grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava” invazijom ruskih trupa na Ukrajinu. Za prijedlog predvođen SAD- om glasale su 93 zemlje, dok su 24 glasale protiv, a 58 zemalja bilo je suzdržano, prenosi The Guardian.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak odbacio je komentare ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da je Kijev Moskvi predstavio nacrt mirovnog sporazuma koji odstupa od prijedloga o kojima su se obje strane prethodno složile.

Podoljak je u pisanoj izjavi za agenciju Reuters istaknuo kako Lavrov nije izravno uključen u pregovore te da su njegove izjave “od čistog propagandnog značaja”.

Čitaj još:   BRAVO Sjedeća odbojka: Reprezentacija BiH u finalu EP- a u Budimpešti...

Podoljak je rekao da Moskva želi skrenuti pozornost s događaja u Buči, gdje su ruske trupe, prema optužbama iz Kijeva, ubijale civile. “Tako treba gledati na sve takve izjave”, dodao je.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more