IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKŠIĆ SLAVI Dan državnosti Crne Gore: Pod istim barjakom i Safet i Ismet i David i Nikola, čuvajmo ovaj krš zaliven krvlju naših predaka… (foto, video)

Uz crnogorske zastave, pjesme, građani iz više crnogorskih gradovi u Nikšiću slave 13. jul, svijetli datum u istoriji Crne Gore- Dan državnosti…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti. srijeda, 13. VII 2022… 18: 38…  NIKŠIĆ SLAVI Dan državnosti Crne Gore: Pod istim barjakom i Safet i Ismet i David i Nikola, čuvajmo ovaj krš zaliven krvlju naših predaka… (foto, video)

“Drage moje Nikšićanke i Nikšićani, došla su nam danas vjerna i nepokorna braća i sestre iz svih krajeva Crne Gore, i sa Cetinja i iz Podgorice, i sa primorja i sa sjevera i u ime svih nas iskreno vas pozdravljam i zahvaljujem što ste uveličali ovaj naš veliki praznik. Naš Nikšić je zaslužio podršku. Bio je uvijek među prvima tamo đe se branilo pravo, čast i sloboda naše majke Crne Gore. Bio je i biće, bez obzira na sva iskušenja sa kojima se suočavamo. To nam jasno pokazuje i ovaj današnji veličanstveni skup”, kazao je izvršni direktor Foruma slobodnih građana “Luča“ Nebojša Mrvaljević.

Kako je dodao, Nikšić je dao doprinos značajnim pobjedama koje su prethodile 13. julu 1878. kada nam je na berlinskom kongresu priznata državna nezavisnost.

“Dao je Nikšić i hiljade života svoje najbolje đece i u antifašističkoj borbi. O tome najbolje svjedoči slava skoro 50 nikšićkih narodnih heroja i heroina i brojnih nosilaca naviših priznanja. Od prkosnog osmijeha našeg Ljuba, do herojskog Jokinog izbora da okonča svoj mladi život, prije nego da se odrekne svoje borbe za slobodu. Od heroja Save do Olge. Od prvog do posljednjeg, sve ih je krasilo ono zbog čega smo svi mi ođe danas. Da im odamo vječnu zahvalnost koja im pripada. Ljubovo herojstvo je prepoznao cijeli svijet, a njegov osmjeh jedan je od simbola antifašizma”, ističe Mrvaljević.

Nažalost, dodaje, nedavno smo svjedočili nečasnim scenama skrnavljenja spomenika Ljubu.

“Svjedočili smo izostanku osuda i pokušajima relativizovanja toga sramnog čina sa adresa trenutnih lokalnih vlasti. Svjedočili smo da se prošle godine u našem Nikšiću nijesu vijorile državne zastave. Ove godine su nam 21. maja ovaj trg okitili trobojnim aranžmanima, a u susret današnjem velikom prazniku skinuli državnu zastavu sa zgrade Opštine. Brojni su i svakodnevni primjeri uvreda, prijetnji, provokacija i laži kojima smo izloženi”, kazao je Mrvaljević.

Zatim je dodao…

“Majko naša Crna Goro, danas su ti tvoja đeca donijela na dar najljepši poklon koji ti možemo dati. Široki i iskreni osmjeh, toplo i čisto srce i dušu, ljubav i poštovanje za tvoju slavnu istoriju i tvoju svijetlu i vječnu budućnost. Htjeli su to pravo i čast da nam uskrate. Prijetili su, vrijeđali, nazivali nas pogrdnim imenima, ali im mi to nećemo vraćati na njihov sramni način. Jasna je njihova želja i potreba da destabilizuju Crnu Goru”, ističe Mrvaljević.

Čitaj još:   DANAS 43 U HLADU, SUTRA PREOKRET: Mostarci bi se mogli topiti na 45 C...

Kako je poručio, neće im dozvoliti…

Prema riječima Ane Pejović jaki pritisci iznutra i spolja kroz klerofašističku ekspozituru crkve Srbije u Crnoj Gori  oživjeli su četničku aždaju posebno u Nikšiću.

“S ovog mjesta i na ovaj sveti datum poručujemo da na svijetlu i slavnu tradiciju antifašizma crnogorskog svojim revizionistčkim relativizovanjem četničkih zločina i krivotvorenjem činjenica neće niko uspjeti baciti ljagu. Nećemo im dozvoliti mi, potomci boraca za pravo, čast i slobodu Crne Gore kroz sve ratove, jer ćemo s danom koji brzo dolazi i pravdom koja mora biti zadovoljena tržiti izvođenje pred lice pravde “lažnih mesija” koji se nagrađuju državničkim nagradama za krivotvorenje četnicke sramote, negiranje Crnogoraca i ponižavanje umjetnosti pisane riječi”, istakla je Pejović.

Glumac Miro Nikolić je kazao da se veličina jedne zemlje ne mjeri kilometrima, već istorijskim i civilizacijskim dostignućima, a veličina jednog naroda se mjeri hrabrošuću i srčanošću.

“Po tome je naša zemlja velika, a naš narod veličanstven! Brojni su svijetli datumi kojima je ispisana slavna crnogorska istorija! Brojne su ličnosti, koje su svojim djelovanjem, ali i životima gradili Crnu Goru kao državu čiji je jedini teret njena neprestana borba za slobodu! U ime te istorije, koja nas obavezuje na ponos, ali i u ime budućnosti naše dece kojoj dugujemo, danas smo ovdje na Trgu slobode”, kazao je Nikolić.

Ilija Vujačić je objasnio zašto su danas u Nikšiću.

“Pitate se, možda, zašto smo danas baš u Nikšiću? Zato što Stojan Kovačević i Novak Ramov i dalje čuvaju stražu svom kralju i ovom gradu! Zato dragi moji, što se Ljubo Čupić i dalje prkosno osmjehuje. Zato što nam je ponosno lice Joke Baletić i dalje svijetla zvijezda vodilja. Zato što se slobodarske sjeni 46 narodnih heroja i hiljada drugih i dalje šetaju vitovom ulicom… Zato što je Nikšićanima vazda bastalo i bastaće da kažu “Ne” domaćim izdajnicima i okupatorima! Stara narodna umotvorina kaže “ dje je vrelo kapa’ će”. Ako je tako ođe je danas ista ona Crna Gora koja je osvanula na Fundini, Krusima, Vučijem dolu, Grahovcu, na Neretvi, na Sutjesci, na Pljevljima. Svi pod istim barjakom i Safet i Ismet i David i Nikola”, kazao je Vujačić.

Čitaj još:   OPASNO SE ZATRESLO: Snažan zemljotres pogodio Tursku, osjetio se u Mramornom moru od BURSE do ISTANBULA... (foto)

Pozvao je građane da pokažu da su dostojni bremena imena koje nose.

“Dokazimo još jednom da je biti Crnogorac mnogo više od etničkog pojma ili nacionalne pripadnosti! Da je biti sin ili kćerka Crne Gore čast i privilegija, jer to znači imati karakter čvršći od Lovćena i dušu širu od mora! Pošaljimo jasnu poruku, da će o sudbini Crne Gore odlučivati samo oni koji je istinski i bez rezerve doživljavaju kao majku, svoju jedinu kuću, svoj dom, i da našu mladost ne mogu kupiti ni jednim, ni dvadeset jednim, ni 201 milionom dinara ili eura. Da grobovi naših djedova nijesu ničija prćija pa da mogu sa njima da se svojataju i raspolažu kako je kome drago! Ne smijemo dopustiti da nam uskraćuju ono što je vječito krasilo našeg čovjeka, njegova sloboda i ponos, na to nas obavezuje zakletva vladara sveca i vladike Petra I”, poručio je Vujačić. (S.Đukanović, M.Drašković, M.Dušević)

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more