IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VOLODIMIR Zelenski poziva međunarodnu zajednicu da proglase Rusiju za terorističku državu… (foto, video)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da zvanično prizna Rusiju kao terorističku državu nakon napada u Vinici…

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak 15. VII 2022… 10: 58… VOLODIMIR Zelenski poziva međunarodnu zajednicu da proglase Rusiju za terorističku državu… (foto, video)

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je danas u CXLII… Zelenski poziva međunarodnu zajednicu da priznaju Rusiju kao terorističku državu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da zvanično prizna Rusiju kao terorističku državu nakon napada u Vinici.

„Rusija je pokazala svoj odnos prema međunarodnom pravu, Evropi i celom civilizovanom svijetu. Posle toga niko ne može da sumnja da je što prije potreban Specijalni tribunal za rusku agresiju na Ukrajinu”, rekao je Zelenski, javlja CNN.

On je rekao da je među 23 poginule osobe i troje djece mlađe od 10 godina.

Predsjednik je pozvao na konfiskaciju „sve ruske imovine i sredstava u svim zemljama svijeta” kako bi se nadoknadile „zrtve ruskog terora”.

„Apsolutno je neophodno sprovesti što je pre moguće takva ograničenja protiv ruskog izvoza energenata, koja neće dozvoliti teroristima da pokriju svoje troškove na račun međunarodne zajednice“, rekao je on.

Čitaj još:   TUGA OKOVALA BOSNU: U DVA DANA NA AHIRET preselila mala HANA i dječak EMRAH...

Prema riječima Zelenskog, konačan broj žrtava se još razjašnjava jer je „raščišćavanje ruševina u toku“ i „desetine ljudi se vode kao nestali“.

“Jedan od projektila je uništio medicinski centar Neuromed. Unutra su bili ljudi”, rekao je on.

Predsjednik je rekao da je među poginulima i četvorogodišnja djevojčica Liza i dodao da je njena majka “trenutno u kritičnom stanju”.

Tokom noći Mikolajev je pogođen iz vazduha, gradom su odjekivale snažne eksplozije. Pogođena su dva univerziteta.

Zarobljeni Britanac preminuo u Donjeckoj narodnoj republici, proruske vlasti krivicu prebacuju na London.

Britanski državljanin Pol Džonson Entoni Dominik Juri, koji se borio na strani ukrajinskih snaga, saopštila je ombudsman DNR Darija Morozova, prenosi Donjecka novinska agencija. Britanski dobrovoljac uhapšen je u aprilu.

„Međunarodne organizacije, kao i zvanični predstavnici Velike Britanije (uključujući Forin ofis, Ambasada u Ruskoj Federaciji i članovi britanskog parlamenta) obavešteni su o zarobljavanju Pola Jurija. Takođe, na njegov zahtev, relevantne informacije su prenete stranim medijima. Međutim, nije bilo reakcija iz Ujedinjenog kraljevstva“, saopštila je Morozova.

Čitaj još:   VIC DANA Uhvatili ljudožderi Britanca, Škota i Srbina...

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more