IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO ĆE NASLIJEDITI DRITANA ABAZOVIĆA? SPOMINJE SE SAMO JEDNO IME…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović mandatara za sastav nove vlade trebalo bi da predloži u roku od 30 dana, odnosno najkasnije do 18. septembra, a spekuliše se da bi to mogao da bude lider Demokrata Aleksa Bečić.

Nakon što je vladi Dritana Abazovića u petak veče izglasano nepovjerenje u parlamentu, glasovima 50 poslanika pozicije i opozicije, parlamentarne partije sada treba da se dogovore oko novog mandatara ili slijede vanredni izbori.

S obzirom na to da su Demokrate više puta saopćile da neće praviti vladu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), većinu će morati tražiti među pobjednicima izbora 30. augusta 2020. godine (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i GP URA) i eventualno partijama manjinskih naroda.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto premijera tražiće se za Bečića, a taj scenario je moguć i uz manjinsku podršku DPS-a, što su Demokrate demantovale tokom skupštinskog zasijedanja na kojem je pala Abazovićeva vlada, pišu Vijesti.me.

Demokrate su tokom rasprave u Skupštini Crne Gore, a i prije toga, tražili da Abazović podnese ostavku, nakon čega bi, kako su isticali, razgovarali o resetovanju odnosa između koalicija pobjednica na izborima u avgustu 2020.

Čitaj još:   DRITANOVI politički principi– kad kažem da VLADA (ne) PADA... (video)

Abazović je, međutim, prije glasanja jasno poručio da ga ne zovu na pregovore ako obore njegovu vladu.

S obzirom na to da Ustavom nisu definisani rokovi za predlaganje mandatara nakon izglasavanja nepovjerenja vladi, predsjednik države je u slučaju vlade Dritana Abazovića postupio kao u situaciji nakon izbora, kad Skupštini predlaže mandatara u roku od 30 dana od njenog konstituisanja (član 103 Ustava).

To je, međutim, jedan broj pravnika ocijenio neustavnim, a takav način izbora izvršne vlasti kritikovale su i Demokrate koje su često Vladu Dritana Abazovića nazivale nelegitimnom.

izvor: hajat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more