IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Corriere della Sera o CRNOJ GORI: KRIZA ZBOG (previše) MOĆI CRKVE…

Ugledni italijanski list “Corriere della Sera” objavio je autorski tekst njihove novinarke Irene Soave, u kojem je napravljen osvrt na političku krizu u Crnoj Gori, koja je uzrokovala pad 43. Vlade.

Kako se navodi u tekstu, Vlada Dritana Abazovića oborena je nakon što je za to glasalo 50 poslanika, a “Corriere della Sera” razlog za takav rasplet događaja vidi u činjenici da je premijer potpisao ugovor sa crkvom sa sjedištem u Beogradu, kojoj su, kako navode, data ovlašćenja, veća od onih koje imaju druge vjerske zajednice.

“Možda je pad Vlade Dritana Abazovića probudio sjećanje na sada gotovo zaboravljeni prvi talas Kovida. Crna Gora se pojavila na stranicam novina širom svijeta, postigavši svjetski rekord oboljelih i umrlih u odnosu na broj stanovnika. 

Scene koje su dolazile iz žarišta virusa, male zemlje između Srbije, Bosne, Kosova i Albanije kao da datiraju iz najmračnijih vijekova. Podgorica, glavni grad Crne Gore, 20. novembar 2020.

Saborna srpska pravoslavna crkva prepuna: sahrana je pravoslavnog episkopa Amfilohija Radovića, negatora Kovida (“liječi se hodočašćem i svetom vodicom”), protivnika vakcina, koji je preminuo upravo od poslijedica Kovida”, navodi se u tekstu italijanskog lista.

Čitaj još:   BORIS Mugoša na izjavu IVICE Dačića: Prvo je na udaru bila Bošnjačka PARTIJA, pa ADRIJAN Vuksanović, sad i Albanske MANJINE... (foto)

Kako dalje piše, “na sahrani Radovića, velikosrpskog “viteza”, kojeg njegovi sljedbenici pamte kao sveca, a drugi kao ličnog sveštenika srpskog “dželata” Željka Arkana, okupila se vladajuća elita zemlje zajedno sa hiljadama vjernika.”

“Bez maski, postrojeni da ljube čelo i ruke mrtvaca. Eksplozija infekcije. Među najpoznatijima bio je i patrijarh Irinej – najviši autoritet pravoslavne crkve Srbije, star 90 godina. Cjelivao je mrtvo tijelo a potom se vratio u Beograd, gdje je potom umro intubiran…

Prizori prosrpskih velmoža oko vladičinog kovčega ostali su u sjećanju Crnogoraca kao manifest povezanosti Crkve, moći Beograda (od kojeg se, međutim, Crna Gora odvojila 2006. referendumom, potom ulaskom u NATO 2017.) i konačno Rusije.  To su veze koje ipak ne cijene svi Crnogorci (samo trećina je srpske nacionalnosti).

Potom, kada se parlament u subotu sastao da raspravi o dekretu koji je potpisao premijer Abazović, kojim su Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa sjedištem u Beogradu dodijeljena veća ovlašćenja od ostalih vjerskih zajednica i neka imovinska prava, poslanici su glasali po svojoj savjesti. Vlada je pala.

Demokratije, poput Kovida, imaju svoje vakcine”, navodi se u tekstu novinarke “Corriere della Sera”.

Čitaj još:   CRNOGORSKI OBRAZ PORUČUJE: NE IGRAJ SE OGNJEM RUKOLJUBE!

izvor: pobjeda.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more