IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U CRNOJ GORI VLADA ”BIJELA KUGA”: Koalicija obećavala pa zaboravila naknade… (foto, video)

U Crnoj Gori je do sada rođeno oko 4.200 beba koje su, prema odluci ranije vlade, na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, trebalo da dobiju nadoknadu od 500 ili 1.000 eura u zavisnosti od toga da li su došle na svijet u opštini sa pozitivnim ili negativnim prirodnim priraštajem...

Ipak, umjesto da novoj vladi, koja je sada u tehničkom mandatu, na čijem je čelu Dritan Abazović, podsticaji za natalitet budu jedan od fokusa rada, najmlađi, tek rođeni građani Crne Gore, doživjeli su da ih izvršna vlast zakine za značajnu pomoć.

Ovako “dobar start” za budućnost Crne Gore, ne gleda blagonaklono sadašnjost ove države, a roditelji se spremaju za proteste, koji će, ukoliko isplate ne počnu, biti organizovani najvjerovatnije u septembru.

Naknade za bebe su usvojene kao mjera demografske politike jer je 2019. i 2021. prirodni priraštaj bio negativan i iznosio minus 196, odnosno minus 2.119. Loš trend se nastavio i ove godine pa je negativan priraštaj do maja bio četiri mjeseca, samo u martu smo imali pozitivan prirodni priraštaj koji je iznosio osam, odnosno za toliko je broj rođenih bio veći od broja umrlih.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na čijem je čelu Admir Adrović, o ovom pitanju ćuti već mjesecima. Isto toliko ponavljaju da će blagovremeno o svemu informisati javnost, mada ni taj odgovor nijesmo dobili do juče od njih iako smo im se protekle sedmice obratili sa pitanjima: kada će početi isplata nadoknada za novorođenčad od 500, odnosno 1.000 eura, da li u budžetu ima novca za ovu namjenu, te zašto ministarstvo još nije dalo nikakve informacije po ovom pitanju i da li se taktikom odlaganja pokušava ukinuti ovo pravo.

U Udruženju “Roditelji” takođe gube strpljenje, a njihovi članovi traže da se organizuju protesti.

Predsjednica tog udruženja Kristina Mihailović za “Dan” kaže da će se još jednom obratiti Vladi i tražiti da isplate nadoknada počnu, a ako se ništa ne riješi, slijedi protest, a termin je septembar.

“Ni Vlada ni ministarstvo nam ne odgovaraju na dopise. Nije što ne odgovaraju nama, nego ne odgovaraju ni medijima, ali ni roditeljima koji im se obraćaju. Oni su odlučili da im može biti da ne komuniciraju sa javnošću, što je potpuno nenormalno…

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 6. februar 2021. godine...

Mi smo pisali kabinetu premijera Dritana Abazovića koji nam takođe nije odgovorio. Tako da smo se uzalud žalili. Obratićemo im se još jednom i naravno da raspoloženje za proteste nije nestalo”, navodi Mihailović.

Ona ističe da je Vlada dužna da barem da informaciju, ali ona izostaje. Da informacije izostaju svjedoči i redakcija Dana, jer su kako navode juče ista pitanja kao i resoru rada i socijalnog staranja, poslali Ministarstvu finansija, kojim rukovodi Aleksandar Damjanović, ali takođe odgovor nisu dobili.

“Nama je Ministarstvo finansija reklo da je to nadležnost Ministarstva rada i socijalnog staranja. Njima je najlakše da prebaciju lopticu sa jednog terena na drugi. Ovo je prevršilo svaku mjeru i naravno roditelji se moraju izboriti za svoju djecu, ali izražavanje revolta na Fejsbuku neće riješiti problem, već treba izaći na protest”, navodi Mihajlović.

Prethodna vlada je usvojila informaciju na osnovu koje je država ove godine trebalo da isplati po 1.000 eura za bebe rođene ove godine u 17 opština, gdje je 2020. zabilježen negativni prirodni priraštaj. Za novorođenčad u ostalim opštinama trebalo je da bude obezbijeđeno po 500 eura. Planirano je bilo i da isplata naknada počne u maju, što se nije desilo jer je Krivokapićeva vlada pala, a zamijenila je manjinska vlada Dritana Abazovića.

Inijacijalno je, na osnovu odluke Ministarstva ekonomskog razvoja i 42. Vlade, kojoj je nepovjerenje izglasano u februaru, bilo predviđeno da za ove naknade novac bude obezbijeđen iz budžetske rezerve, ali je sadašnja vlada odlučila da to nije zakonski i najavila da će mijenjati zakon i sistemski urediti ovo pitanje.

Novi ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je nekoliko sedmica nakon izbora nove vlade na sjednici Skupštinskog odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje kazao da nedostaje novac za ove namjene.

Premijer Dritan Abazović je 17. juna na sjednici Vlade saopštio da roditelji mogu da budu spokojni i da će obaveza biti ispunjena. Što se nije desilo.

Uzalud pitate i tražite

Udruženje “Roditelji” je u julu tražilo od Ministarstva finansija informaciju šta je urađeno u vezi sa pripremom procedura za isplatu naknada za novorođene bebe koje su najavljene u martu ove godine, a još nijesu obezbijeđene.

Čitaj još:   NIZ potresa na obali Italije, tresla se i Hrvatska...

“Molim Vas da nam odgovorite da li su pripremljene izmjene zakona i koji je zakon u pitanju. Osim toga Vas molimo da nam kažete kada će izmjene tog zakona biti predate u skupštinsku proceduru, i da li će biti razmatrane na sjednici koja će biti održana do kraja mjeseca…

Sudeći prema dosadašnjoj praksi, naredna sjednica Skupštine Crne Gore neće biti održana prije jeseni, što znači da ako ne budu izmjene spremne sada, roditelji neće moći da računaju na početak isplate prije kraja godine?!

Podsjećamo da je u pitanju nakanada koja je najavljena za bebe rođene u ovoj godini. Sva ova pitanja odnose se i na Ministarstvo rada i socijalnog staranja, koje ćemo uključiti u ovu konverzaciju, ali ne računamo na njihov odgovor jer ne odgovaraju ni na kakve zahtjeve i predloge Udruženja “Roditelji”. Molimo Vas da nam dostavite odgovore na ova pitanja što je prije moguće, kako bismo mogli da informišemo crnogorske roditelje, koji nas svakodnevno kontaktiraju da pitaju kada će početi isplata naknada”, stoji u dopisu koji je ministarstvo izignorisalo.

izvor: kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more