IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Joanikije i Milutin Mićović, BRAĆA KOJA SE BORE ZA NESTANAK CRNOGORACA

Jednostano rečeno- Crnogorci, ako nisu Srbi, onda su nule od ljudi. To zaključuje Milutin Mićović, onaj što bi spaljivao Ukrajince, a Joanikije se nadovezuje kako je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina. Malo li je?

Dva su brata, a jedna priča. Jednog predstavljaju drugim. A onog drugog samjeravaju prvim. Nije nužno da se braća u svemu slažu i najčešće se i ne slažu. Ali ova dvojica su dvije ideološke polovine jednog usmrđenog jajeta. Jednojajčani blizanci, (po)četnici, braća Joanikje i Milutin Mićović.

Njihovo verbalno nadopunjavanje je upravo fantastično, naravno ako kopate po dubokom misaonom, fekalnom mulju. Zaprvo je toliko fantastično da ne znate kad prestaje Milutin, a kad počinje Joanikije i obratno.

I sve vam se čini da je riječ o jednoj osobi, koja u svoje dvije emanacije živi u jednom tijelu, u ovom pomjerenom svijetu. Nekad se javlja kao loš pisac Milutin, a nekad kao fanatik Crkve Srbije Joanikije.

Ukrajinci su duhovno bolesni, a Crnogorci su mali Ukrajinci???

Evo vam primjer:

Rusija u sukobu u Ukrajini čuva osnovne vrijednosti ne samo ruskoga naroda, ona jednostavno staje na stranu čovjeka, bori se za čovjeka!…To je u stvari ČIŠĆENJE UKRAJINSKOGA NARODA od duhovne bolesti kojom su ga zarazili fašistički ideolozi”.

Znate ko ovako besjedi? Nije ni Putinov duhovni ker Dugin, a nije niti neki pijani četnik sa beogradske džade, koji nosi krstaču i nastavlja litijašku tradiciju započetu u Crnoj Gori prije dvije godine. U pravu ste, riječ je o Mićoviću, samo kojem, majka mu stara?

Ovaj put, u ovom slučaju riječ je o Milutinu, Joanikijevom bratu, inače laureatu najveće crnogorske knjževne nagrade  “Miroslavljevo jevanđelje” za 2021. za knjigu “Luče u tami Crne Gore”.

O crnim “Lučama“ Milutinovim potonje. Inače, ovo konkretno Milutin zaziva nestanak naroda ukrajinskog, a sve je pribilježeno prije neki dan u ruskoj informativnoj agenciji „Красная Весна”.

E sad već znate, kad Milutin ovo izgovori, sa druge strane hemisfere ludila odazove se Jovan ili ti Jonikije, brat i episkop helikopterski koji u jednoj crkvenoj besjedi kazuje ovako:

Mi moramo da saosjećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, prije svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne djeluje nepoznato: i kod nas je mnogo podela i zavada. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina“.

Čitaj još:   PODGORICA: USVOJENA REZOLUCIJA O SREBRENICI... (video)

Kao da jedan čovjek zbori, kazaćete. Jedan nečovjek, preciznije, onaj koji bi na puragotorijum ukrajinske duše, sve sa željom da se isti scenario desi i Crnoj Gori. Uz zlokoban zaključak – Ukrajinci su duhovno bolesni, a Crnogorci su mali Ukrajinci, pa vi vidite???

Pa da li je ovo moguće, pitaće se zdravorazumski čovjek? Ne zbog ideja, jer kažem ideje baštini svaki svetosavski zilot odavde do Beograda i nazad, koliko zbog funkcija, sile, moći i priznanja koje dobijaju braća Mićović?

Evo ovaj potonji, Joanikije, znate kako je umjesto sa tamjanom, suzavcem kadio Cetinje i kako je uz pomoć države Srbije i figurativno i bukvalno, pustom silom zauzeo Cetinjski manastir, a ovaj drugi na krilima žene-četnika, Vesne Bratić, tadašnje ministarke za sve i svašta uzeo najveću književnu nagradu u Crnoj Gori. I nikome ništa. Niko ni da gukne!

Ako Crnogorci nisu Srbi, onda su nule od ljudi?

Ali, ne lezi vraže, digla se kuka i motika, što četnička, što NGO- vska pa napada Andreja Nikolaidisa, jer je slobodumno i lucidno interpretirao Andrićevo stvaralaštvo, dok Mićović, onaj Milutin dobi najveće crnogorsko književno priznanje, između ostalog za ove rečnice u svojim “Lučama”, pa citiram:

A kad Crnogorci isprazne iz sebe svoj duhovni sadržaj, koji drži nacionalno-kulturna matrica srpstva, postaju-niko ili nula-ljudi. To je ontološki i matematički tačno, a ampirijski vrlo provjerljivo. Nula od čovjeka, nule od ljudi.

Dobro ste pročitali, džaba vam je opet čitati, jednostano rečeno – Crnogorci, ako nisu Srbi, onda su nule od ljudi. To zaključuje, da se ne zbunjujete ovaj prvi Mićović, onaj Milutin, onaj što bi spaljivao Ukrajince.

Na šta se, sad već u poetskom dvoglasju opet nadovezuje Joanikije Jovan Mićović, pa onda sa druge strane istog onog užeglog mozga, odgovara svojim citatom:

I nadamo se da će, kao što je ikonoborstvo moralo da uzmakne i prestane, tako i komunistička bezbožna ideologija ustuknuti pred Pravoslavljem…

Kažem vam ja, ne znate kad prestaje Milutin, a kad počinje Joanikije. Ovo, ovo sad zadnje Joanikije mantra četničku žalobitu popevku o komunistima. Inače ovako je on besjedio onomad u Podgoričkom hramu sve, krsteći rusku agresiju kao  “događaje u Ukrajini“.

Čitaj još:   JAKOV na Milov tron, ista je bruka kao JOAKIJE na tron Svetoga Petra Cetinjskog... (foto)

Jedan priznati pisac, a drugi mitropolit. Jedan dobija nagrade, a drugi salve pohvala. Pa ćete me možda zajedljvo pitati, u kom to svijetu, u kom to Kosmosu, ova dva čovjeka imaju ovakve hvale, pohvale, uloge, zasluge i funkcije?

Pa u srpskom svetu, u svetosavskom sektaškom Kosmosu, u Otvorenom Balkanu, kako mu tepaju NGO-ovci i ostale ovčice, u svijetu u kome se Putinovo ime stojeći izgovara, u svijetu u kome su Crnogorci u Ukrajnici svedeni na posrbljavanje i rusifikaciju ili ih neće biti.

Samo je pitanje, da li je to moj i vaš svijet, da li mi živimo u njemu ili se pravimo da nije tako i da smo negdje drugdje?

Jer kad vidite Temeljni ugovor, kad vidite silu, tuštu i tminu koja se nadvila nad Balkanom, preko Srbije kao ruskog regionalnog centra, onda braća Mićović kao lokalna porodična ekspozitura nisu nimalo naivna pojava, niti su za sprdnju i sprdanje. Zapravo, Mićovići su budući kandidati za kakvu Putinovu nagradu ukoliko ruski tenkovi, sila i nuklearke nekako pobijede i ukoliko bi se desilo da ipak kamen na kamenu ostane.

I hoće li iko preživjeti ovo zlo?

Shvatili ste, nuklearni udar prežive žohari i Mićovići.

Piše: Dragan Bursać

Izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more