IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Crna Gora bliža cilju, da kroz demokratske procedure i parlamentarne izbore, dođe do stabilne političke VLADE… (video)

Crna Gora je pokazala da je čvrsto opredijeljena za dalji nastavak evropskog puta. Crna Gora je danas bliže nego bilo kada tokom prethodne dvije godine svom cilju, a to je da kroz demokratske procedure, uključujući i parlamentarne izbore, dođe do jedne stabilne političke vlade koja će nastaviti da zemlju vodi putem evropskog razvoja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka lidera regiona na Brdu kod Kranja.

Ovogodišnji samit, kaže Đukanović, potvrdio je da je nedvosmislena podrška evropskom putu razvoja svih zemalja regiona i da su Slovenija i Hrvatska “naši prijatelji i susjedi, koji će unutar EU nastaviti da zagovaraju izvjesnost dogledne perspektive članstva za sve naše zemlje”.

“Tome svjedoče usvojeni zaključci sa današnje rasprave. Šest zaključaka gdje se posebno potencira važnost ubrzavanja procedure pregovora sa svim zemljama regiona, koje su u različitim fazama procesa pridruživanja EU. Posebno se ističe važnost dodjele statusa kandidata BiH”, rekao je predsjednik države.

Dodatno, kaže, potencira se važnost obezbjeđivanja bezviznog režima odnosa između svih zemalja u našem regionu i Evropske unije.

“Kosovo je jedina preostala zemlja regiona koja nema povoljnost olakšanog putovanja za svoje građane unutar EU”, dodaje Đukanović.

Smatra da je ukupan današnji razgovor bio “veoma odgovoran i da su u maksimalnoj mjeri izbjegavana konfliktna pitanja”.

“Konfliktna pitanja koja imaju bilateralni karatker ili koja su možda konfliktna pitanja pojedinih zemalja kao unutrašnja pitanja, a do izražaja je došlo zajedničko opredjeljenje da je evropski put najbolji izbor za sve zemlje našeg regiona i da treba nastaviti sa intenzivnim kontaktom sa EU i zemljama članicama, kako bi se taj put što je moguće više otvorio i stvorili uslovi za ubrzanje tog procesa, vjerujući da je to najbolja formula za učvrtšćicanje stabilnosti našeg regiona i za ekonomski i demokratski prosperitet”, istakao je MILO Đukanović.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Prijevremeni parlamentarni izbori da se održe prije predsjedničkih, možda možemo glasati za jednog sudiju Ustavnog suda... (foto, video)

Govoreći o unutrašnjim političkim procesima u Crnoj Gori, Đukanović je kazao da je na sastanku lidera pomenuo da naša država posljednje dvije godine prolazi “interesantnu fazu svog demokratskog razvoja”. Naglasio je da smo danas bliže nego bilo kada tokom te dvije godine svom cilju da “kroz demokratske procedure i parlamentarne izbore, dođe do jedne stabilne političke vlade”.

“To je možda iz ugla naših susjeda, regiona i EU moglo izgledati i problematično, ali da je svakako Crna Gora i u tom periodu pokazala da je čvrsto opredijeljena za dalji nastavak evropskog puta, da je izdržava sva iskušenja kroz koja je prolazila i da je danas bliže nego bilo kada tokom te dvije godine svom cilju, a to je da kroz demokratske procedure, uključujući i parlamentarne izbore, dođe do jedne stabilne političke vlade koja će nastaviti da zemlju vodi putem evropskog razvoja”, naglasio je predsjednik države.

Ističe da je Crna Gora u čitavom periodu od 2006. godine do danas “bila važan promoter evropskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana”.

Čitaj još:   HOROR: Njemac uhapšen u S. Makedoniji zbog šverca 700 kg kokaina... (foto i video)

“Ubijeđen sam da će tako biti i ubuduće i da će Crna Gora nastaviti sa intenzivnom saradnjom unutar regiona, vjerujući da će taregionalna  saradnja  svima pomoći da što brže dostignemo svoj evropski cillj”, zaključio je Đukanović…

kompletan tekst na http://cdm.me

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more