IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DESTABILIZACIJA DRŽAVE: DRITAN Abazović hoće da zaustavi istragu o ruskim špijunima i državnom švercu cigareta

Na prijedlog premijera, Vlada u tehničkom mandatu bez obrazloženja, preglasavanjem, smijenila vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru

Smjena je uslijedila u jeku akcije ANB-a na razotkrivanju agenturne mreže Rusije u Crnoj Gori i dok traje opsežna akcija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja na razotkrivanju državnog krijumčarenja cigareta u kojoj je već uhapšeno više državnih službenika Uprave prihoda i carina, a fokus istrage usmjeren i na direktora UPC Rada Miloševića, inače funkcionera Ure

Na prijedlog premijera Dritana Abazovića, Vlada u tehničkom mandatu je na nenajavljenoj telefonskoj sjednici smijenila, većinom glasova, vršioca dužnosti šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru.

Smjena je uslijedila u jeku akcije ANB-a za razotkrivanje agenturne mreže Rusije u Crnoj Gori i dok traje opsežna akcija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja za razotkrivanje državnog krijumčarenja cigareta, u kojoj je već uhapšeno više državnih službenika Uprave prihoda i carina, a fokus istrage usmjeren i na direktora UPC Rada Miloševića, inače funkcionera Ure.

Iako se Abazović juče, na početku 2BS foruma u Budvi, srdačno izljubio sa Kenterom, samo dva sata kasnije već je najavio da će biti smjena u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, ne pominjući direktno prvog čovjeka ANB-a.

Formalan razlog za hitne promjene, kako je rekao premijer, bio je izostanak koordinacije, tačnije: ,,što me neki ljudi u ANB-u nijesu informisali o akciji suzbijanja državnog šverca“.

ODRAĐEN POSAO

Oko 15 sati, Abazović je već poslao prijedlog za razrješenje, a onda su, u roku od svega desetak minuta (?!) ministri iz redova Ure, SNP-a, Civisa i Demokratske partije spremno telefonski glasali za smjenu. To je siguran pokazatelj da je Abazović unaprijed pripremio teren, prebrojao glasove, te da ga nije mnogo zanimalo što će pet ministara biti protivni i kakve će posljedice biti po stabilnost države nakon njegovog poteza.

– Nije smio da mi o smjeni kaže u oči – komentarisao je Savo Kentera, nakon što je, tokom panela na 2BS Forumu, saznao da je ekspresno smijenjen.

Pobjeda je o namjerama Abazovića da se obračuna sa Kenterom pisala prije nekoliko dana, ali je malo ko očekivao da će premijer u tehničkom mandatu i njegovi ministri bahato ignorisati političke dogovore i procedure, te da će smjena biti odrađena kao da se rješava neki komunalni problem, bez prethodnih konsultacija unutar institucija sistema u bezbjednosnom sektoru.

BORBA ZA MILOŠEVIĆA

U kasnijim izjavama, sinoć tokom gostovanja na RTCG, Abazović je pokušao da pruži neke dodatne razloge, ponavljao je priču Rada Miloševića i ponovo prstom upirao u Draga Spičanovića, Đoka Pavićevića, Raška Konjevića pozivajući se navodno na neka operativna saznanja, ali i na tračerske priče.

Ipak, jedna se konstanta mogla zapaziti u jučerašnjim javnim nastupima premijera u tehničkom mandatu: odbrana lika i djela direktora UPC i njegovog partijskog druga Rada Miloševića i pritisak na Specijalno državno tužilaštvo da što prije razriješi ,,taj slučaj nestanka kamiona koji je ubrzo pronađen“.

Ta grčevita želja da se ad acta stavi do sada neviđeni, skandalozni slučaj državnog šverca u koji je upleteno najmanje desetak državnih službenika prosto izaziva pitanje – da li se Dritan Abazović uplašio za sudbinu Rada Miloševića ili da istraga ne dođe do još nekog visokopozicioniranog člana Ure, uključujući i Abazovića?

Čitaj još:   DRITAN Abazović: Zaokružujem analizu Temeljnog ugovora, NEMA PROBLEMA DA SRUŠE VLADU ZBOG TOGA... (foto)

O teškim posljedicama Abazovićevog ,,blickriga“ govorili su i ključni partneri Crne Gore sa Zapada.

SAMO DA RUSI NE ČUJU

Uticajni zapadnjaci nijesu juče pričali „o velikim uspjesima“ vlade Dritana Abazovića, nego o velikoj međunarodnoj akciji koju je predvodio Savo Kentera kao čelnik ANB – sprečavanju ruskog malignog uticaja i raskrinkavanju ruske agenturne mreže u Crnoj Gori.

– Posljednjih sedmica vidjeli smo neke značajne korake Agencije za nacionalnu bezbjednost da uskrati Rusiji uporište u ovoj zemlji i snažno apelujemo na Crnu Goru da nastavi da se bori protiv malignog uticaja Rusije u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana – poručila je ambasadorka SAD Džudit Rajzing Rajnke.

Još jedna predstavnice država Kvinte, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Kerin Medoks izrazila je, posredno, zabrinutost zbog smjene Sava Kentere.

– Zaista sam iznenađena načinom na koji je vijest objavljena. Na kraju krajeva, to je odluka crnogorskih vlasti. Međutim, kao što sam već rekla, ovoj zemlji su potrebne jake i nezavisne institucije, sa kontinuitetom kadrova u tim institucijama, kako bi, kakve god promjene bile politički, država mogla da nastavi da funkcioniše efikasno – poručila je ambasadorka tokom 2BS Foruma i podsjetila da su Britanci ,,nedavno čestitali ANB-u za napore u borbi protiv ruskih prijetnji“.

Bez suvišnih diplomatskih obzira bio je Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije.

– ANB je ključna institutucija za komunikaciju sa NATO, ne sumnjam da je odluka donijela brojna pitanja u zapadnim prijestonicama. Rad Kentere je visoko cijenjen u Briselu i zapadnim prijestonicama – rekao je Lajčak gostujući u Vijestima u pola 7 na TV Vijesti.

Iz NATO, za sada, neće konkretno da govore o smjeni Kentere.

– Za bilo kakav komentar uputio bih vas crnogorskim vlastima – odgovoreno je na upit Pobjede iz štaba Sjevernoameričke alijanse u Briselu.

Zanimljivo, Dritan Abazović, koji je juče govorio na konferenciji o sigurnosti u Budvi – nije riječ kazao o malignim uticajima Rusije na Crnu Goru. Naprotiv: iskoristio je priliku da minimizira opasnost od stranog uticaja, naročito režima Aleksandra Vučića i Srbije.

Ni tokom jednoiposatnog razgovora na Javnom servisu, čak ni u ispadima nervoze, premijer u tehničkom mandatu nije pomenuo akciju ANB-a protiv malignog uticaja Rusije, ali i obavještajnih struktura Srbije koje su proksi ruskog bezbjednosnog aparata.

ABAZOVIĆEVI MOTIVI

Upravo između onoga što je Abazović govorio, priča o navodnoj upletenosti ANB na čelu sa Kenterom u ,,smještanje igre“ Radu Miloševiću, i onoga što premijer u tehničkom mandatu nije ni pomenuo, aktivnosti ANB za razbijanje špijunske

mreže u Crnoj Gori – valja tražiti motive za odluku da, po svaku cijenu, makne Sava Kenteru iz Agencije.

U prvom slučaju, jasno je da Abazović strahuje od raspleta istrage o državnom švercu. Sve braneći Rada Miloševića, upirući prstom u druge ljude, napadajući Đukanovićev DPS, Dritan Abazović nije propustio da lukavo provuče kako je doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina postavio – bivši ministar Milojko Spajić, a ne lider Ure.

Očito da Abazović, iako se svojski trudi da omete ili utiče na istragu SDT, gradi izlaznu varijantu i posredno se odriče svog partijskog druga, čuvajući svoju poziciju, ako Milošević bude proglašen učesnikom u kriminalnom poslu. Što bi se ono reklo u mafijaškoj priči – ništa lično, ovo je samo biznis.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 12. avgust 2020. godine...

Ali za razliku od distanciranja kada je u pitanju državni šverc, teško je povjerovati da premijer u tehničkom mandatu nije bio svjestan negativnih reakcija Zapada na odluku da smijeni čovjeka za čije se ime vezuje akcija da se ograniči zlokobni uticaj Rusije u Crnoj Gori. Abazović dobro zna da, u ličnim kontaktima sa ambasadorima Kvinte, neće moći da pruži valjano obrazloženje.

Zato je logičnije zaključiti da je odluku o smjeni Kentere bez konsultacije sa NATO i EU Abazović donio zato što je – morao. Zbog Kremlja, još više zbog Beograda: ne treba zaboraviti da je Abazovića upravo Vučić natjerao da potpiše takozvani temeljni ugovor kojim je sam srušio vlastitu vladu.

Nije samo to porušeno – nakon jučerašnjeg poteza premijera u tehničkom mandatu Abazovićeva Ura je pokidala sve mostove sa suverenističkim partijama. Sada nema kuda drugo bez da se vrati u zagrljaj upravo onih političkih snaga u Crnoj Gori koje su antizapadno orijentisane, ali koje su sada jedini partneri Ure Dritana Abazovića. To će dodatno esktremizovati politiku Ure.

Moguće je i da postoje neki banalniji, lični, razlozi. Neko će reći ucjene, ali za budućnost dešavanja u Crnoj Gori to nije toliko bitno: Abazović je prešao ,,crvenu liniju“ i sada više nema nazad.

Bilo bi pogubno da to uzrokuje, osim nestabilnosti, i brutalno nazadovanje Crne Gore.

Unaprijed pripremljeno preglasavanje na Vladi

Prrotiv smjene Sava Kentere na telefonskoj sjednici glasali su potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević (SDP), ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP), potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović(BS), ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS) i ministar bez portfelja Andrijan Vuksanović (HGI).

Za smjenu su glasali Jovana Marović, Ana Novaković Đurović, Goran Đurović, Filip Adžić, Zoran Miljanić, Vladimir Joković, Aleksandar Damjanović, Dragoslav Šćekić, Marko Kovač, Miomir Vojinović, Vasilije Lalošević, Fatmir Đeka, Maraš Dukaj, Biljana Šćepanović, Maša Vlaović, kao i Dritan Abazović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more