IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADEL Omeragić: Ne vidim dogovor oko sudija Ustavnog suda, usvajanje Zakona o predsjedniku bi produbilo krizu…

Šefovi poslaničkih klubova sastaće se danas ponovo u 17 sati, uoči glasanja za sudije Ustavnog suda koje je zakazano za ponedjeljak, kako bi još jednom pokušali da dođu do dogovora.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić kaže za Antenu M da nije optimista kada su posrijedi dogovori oko izbora sudija.

Dodaje da na osnovu onoga što je bilo na prethodnim sastancima, ne vidi da će doći do dogovora.

– Šefica našeg kluba učestvuje na ovim pregovorima. Ono što smo mi ponavljali jeste da sigurno treba Crnoj Gori Ustavni sud koji je funkcionalan. Nijesam siguran koliko sve strane za pregovaračkim stolom žele da dođu do dogovora.

Mi kao manjinska partija imamo veliku zamjerku jer je prilikom delegiranja kandidata za Ustavni sud nije ispoštovano pravilo srazmjernosti i među kandidatima nema pripadnika manjinskih naroda.

Ipak, Bošnjačka stranka je spremna da bude dio je rješenja ali ukoliko partije koje čine parlamentarnu većinu da na bazi dijaloga i kompromisa dolazimo do najboljih rješenja, bojim se da ćemo imati još dublju političku krizu i nefunkcionalan Ustavni sud i bojim se da to vodi u smjeru koji niko u Crnoj Gori ne želi- kaže ADEL Omeragić.

Čitaj još:   ERVIN Ibrahimović: Mi smo jedini neizostavni činilac nove Vlade CRNE GORE... (foto)

Govoreći o mišljenju Venecijanske komisije povodom Zakona o predsjedniku, Omeragić kaže da ga stav Venecijasnke komisije nije iznenadio.

– Dobro je da se Venecijanska komisija oglasila i prije zakazane sjednice koja će biti u ponedjeljak. Sada se dovodi u pitanje koliko je Mišljenje Venecijanske komisije relevantno i koliko ono ima težinu u ovom trenutku. Ja bih podsjetio da je VK tijelo Savjeta Evrope i da njihovo mišljenje ima svoju težinu. Valja podsjetiiti da smo mi kao država na EU putu, i ukoliko se odlučimo da odbijemo da prihvatimo mišljenje VK siguran sam da će to imati posljedice na poglavlja 23 i 24 – istakao je on.

Da je na mjestu polsanika koji su ovih dana možda u dilemi da li da glasaju ili ne glasaju izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, nakon ovog mišljenja Venecijanske komisije, Omeragić kaže da bi njegova poruka bila da nikako ne zanemare mišljenje VK.

– Jer bi i nakon što smo dobili njihov stav, usvajanje ovakvog zakona bi dodatno produbilo političku krizu u Crnoj Gori a i dodatno bi nas udaljilo od evropskih vrijednosti kojima svi zajedno težimo – zaključuje Omeragić.

Čitaj još:   PODGORICA: Više tužilaštvo će se žaliti na presudu o ubistvu ZIMRETE Nerde... (foto)

Izvor: Antena M

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more