IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUKA Evropskog parlamenta i izvjestioca za Crnu Goru: Rezultati glasanja u Skupštini mogli bi Podgoricu gurnuti u duboku političku krizu i ustavni haos… (foto, video)

Bilčik i Picula razočarani, POZVALI NA BRZ POLITIČKI DOGOVOR KOJIM ĆE ZAVRŠITI MANDAT OVE VLADE

BRISEL: Svijet, Crna Gora, vijesti utorak, 13- XII- 22- 10: 21… PORUKA Evropskog parlamenta i izvjestioca za Crnu Goru: Rezultati glasanja u Skupštini mogli bi Podgoricu gurnuti u duboku političku krizu i ustavni haos… (foto, video)

Rezultati glasanja u Skupštini prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos, danas su u zajedničkoj poručili predsjedavajući Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik (EPP, Slovačka) i stalni izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula (S&D, Hrvatska).

BILČIK i PICULA pozvali su na brz politički dogovor kojim ćese, kako kažu,  završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgoda i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore.

Oni su se oglasili nakon što su, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, poslanici u Skupštini Crne Gore juče usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja Predsjednika Crne Gore i nisu uspjeli da imenuju nove sudije Ustavnog suda.

“Obaviješteni smo o rezultatima glasanja u Skupštini Crne Gore. Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajemm da se imenuju sudije Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore.

Čitaj još:   HAOS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Poruke iz Banje Luke izazvale histeriju među četnicima, oglasio se i omiljeni Vučićev analitičar… (foto, video)

Razočarani smo što Hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra, nije uzeto u obzir tokom glasanja”, kazali su Picula i Bilčik.

Prema njihovim riječima, usvajanje izmjena od strane 41 poslanika vladajuće većine direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava.

“Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos”, ocijenili su Bilčik i Picula.

Oni su apelovali na sve političke aktere u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima.

“Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja goleme većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU”, naglašavaju u saopštenju.

Na, kako su kazali, njihovu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina.

“Razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU. Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgoda i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore”, zaključuju Bilčik i Picula u zajedničkoj izjavi.

Čitaj još:   PORUKA DODIKU: HAJDE, OTCIJEPI SE MILORADE! ŠTA ČEKAŠ?!(video)

BONUS VIDEO: Nastavak Četvrte sjednice Drugog redovnog zasijedanja u 2022- drugi dan, 13.12.2022.

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more