IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSANDAR POPOV OTKRIVA: “Vučić ucjenjuje Zapad destabilizacijom BiH i Crne Gore, računa na Dodika i Abazovića!”

“Vučić koristi sve poluge ucjenjivačke politike dok Rusi mogu zadovoljno trljati ruke jer se Zapad mora pored Ukrajine baviti i našim regionom”, rekao je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Tokom svojih posljednjih melodramskih medijskih nastupa u vezi sa stanjem na Kosovu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spominjao je i Dejtonski sporazum.

Nije to bilo slučajno, ni najmanje, niti je to bio puki retorički izlet u komšiluk. Lukav, kakav jeste, Vučić je poslao ozbiljniju poruku za stabilnost Bosne i Hercegovine.

“Naravno, Vučić time šalje poruku Zapadu, pod čijim je velikim pritiskom zbog neuvođenja sankcija Rusiji, u smislu, ‘ako ćete nas pritiskati zbog Kosova, mi ćemo destabilizovati BiH’. A nije da nema resursa za to, počev od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Slična priča je i sa Crnom Gorom gdje Beograd podgrijava podjele tamošnjeg društva, a za Vučića mnogo posla odrađuje premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Znači, Vučić koristi sve poluge ucjenjivačke politike dok Rusi mogu zadovoljno trljati ruke jer se Zapad mora pored Ukrajine baviti i našim regionom”, kaže za Faktor Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Čitaj još:   NENAD Čnak i LSV traže da se UKINE Zakon o rehabilitaciji...

Prije nekoliko dana zamjenik predsjednika Odbora Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa spominjao je eventualno pripajanje Srbije Rusiji. Dodao je da bi se o tome trebao odrediti narod u Srbiji i to na referendumu.

“To su neboluze, kao što su bile i želje vodstva Srbije prije više od 20 godina o savezu tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, Rusije i Bjelorusije. Rusija kada ima namjeru da pomogne Srbiji, obično ima suprotan efeket.

No Rusi će koristiti ovu situaciju na Kosovu za za svoje interese. Tako je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko dobio upute iz Kremlja kako da se ponaša u ovoj situaciji. Vidjet ćemo uskoro šta to znači. S druge strane, Vučić porukom da će Srbija braniti Kosovo svim sredstvima, ustvari utvrđuje pazar prije pregovora. Ovdje se radi o sjeveru Kosova, njegov status drži ključeve čitave krize”, smatra Popov.

izvor:SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more