IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović- Vlada i direktori iz DF- a i Demokrate: Omogućili partijsko zapošljavanje više od 10 hiljada građana!!!

Menadžment u 18 preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, koji čine kadrovi DF- a i Demokrata, u posljednjih osam mjeseci zaposlio preko 2,5 hiljada novih ljudi, mahom partijskih aktivista. Većina tih novih radnih mjesta je u energetskom sektoru, gdje su radna mjesta našli mahom partijski aktivisti

lada Dritana Abazovića, direktori javnih preduzeća i energetskih kompanija iz DF- a i Demokrata i predsjednici opština u kojima je stara parlamentarna većina na vlasti, omogućili su u posljednjih osam mjeseci partijsko zapošljavanje za više od 10 hiljada građana, pokazuju podaci Pobjede.

Prema informacijama našeg lista, Abazovićeva Vlada je omogućila direktno zapošljavanje 3.500 hiljada građana, direktori energetskih kompanija nešto preko 2,5 hiljade, dok ostatak od četiri hiljade su zapošljavanja u opštinama, ali i u ostalim javnim preduzećima u vlasništvu države i opština.

Te informacije je i potvrdio predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji se pohvalio da je tokom mandata 43. Vlade kreirano oko 10.000 novih radnih mjesta. Preko 99 odsto tih ,,kreiranih“ radnih mjesta je u javnom sektoru jer nije bilo otvaranja fabrika izuzev manjeg pogona za proizvodnju čipsa. Plate za tih novih 10 hiljada radnih mjesta su na budžetu države i opština.

NOVE CIFRE

Cifra od 10 hiljada partijskih zapošljavanja ili, kako to Vlada zove ,,kreiranih radnih mjesta“, biće znatno veća nakon što nova vlast preuzme lokalne vlasti u Podgorici, ali i Pljevljima gdje se očekuju masovna partijska zapošljavanja u gradskoj administraciji.

Sama Vlada je na 28 održanih sjednica usvojila 30 kadrovskih planova i sistematizacija u ministarstvima i javnoj upravi kao i 160 odluka o imenovanjima čime je omogućila partijsko zapošljavanje preko tri i po hiljade građana.

Samo u MUP-u i Upravi policije novim sistematizacijama omogućeno je dodatno zapošljavanje 2.500 građana, dok je po kadrovskom planu usvojenom na Vladi u junu u upravama i ministarstvima predviđeno 661 novo radno mjesto.

Vlada je na sjednici održanoj početkom mjeseca, mimo već postojeće sistematizacije u MUP- u, dala saglasnost za zasnivanje radnog odnosa za 57 svršenih polaznika Policijske akademije u Danilovgradu, 102 policijska službenika u Upravi policije i 83 državna službenika i namještenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

KADROVSKI PLANOVI

Istovremeno na Vladi su u njenom tehničkom mandatu donijete sistematizacije i kadrovski planovi za Ministarstvo evropskih poslova, Upravu za šume, ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, pravde, kapitalnih investicija, zdravlja, sporta, kulture…

U toku 2022. godine planirano je i, prema saznanjima Pobjede, ispunjeno u najvećoj mjeri zapošljavanje 661 državnog službenika, odnosno namještenika, od čega 327 na neodređeno vrijeme i 334 na određeno vrijeme.

Zbog obima posla Uprava prihoda i carina je zaposlila čak 152 službenika od kojih 47 na neodređeno, a 105 na određeno, Ministarstvo finansija 85 od kojih na neodređeno 57, a 28 na određeno.

Čitaj još:   PUCA SVE U "ZADRUZI 7"! Mensur Ajdarpašić OČITAO LEKCIJU Mileni Kačavendi- kuma satjerana u ćošak... (foto, video)

Upravi za inspekcijske poslove je bilo potrebno 122 radnika od kojih 117 na određeno, a četiri na neodređeno, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je bilo neophodno 30 radnika od kojih 28 na neodređeno, a dva na određeno, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 28 radnika od kojih su svi na neodređeno. Sva zapošljavanja su realizovana.

U Ministarstvu kapitalnih investicija je bilo predviđeno zapošljavanje 29 lica od kojih na neodređeno 18, a na određeno 11, a u Ministarstvu vanjskih poslova 25 od kojih 18 na neodređeno, a sedam na određeno, Ministarstvu javne uprave je potrebno 17 službenika od kojih osam na određeno, a devet na neodređeno.

U Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava je zapošljeno sedam ljudi od kojih pet na određeno, u Upravi za katastar i državnu imovinu 12 od kojih je 11 na neodređeno.

U Upravi javnih radova predviđeno je da se zaposli 15 osoba od kojih 10 na određeno, a pet na neodređeno. Upravi za šume je potrebno 11 službenika od kojih devet na neodređeno, a dvoje na određeno,

Upravi za ugljovodonike osam osoba od kojih su svi na neodređeno. U Ministarstvu odbrane je potrebno zaposliti samo troje na određeno, a u Ministarstvu zdravlja šestoro od kojih petoro na neodređeno, a u Ministarstvu prosvjete sedmoro od kojih su svi za stalno. Sva zapošljavanja su, prema informacijama Pobjede, realizovana u procentu većem od 95 odsto.

U brojku od 3.500, prema saznanjima Pobjede, nijesu uključena i politička namještenja u Vladi koja se već obavljaju shodno dogovorima nove parlamentarne većine. Procjene Pobjede govore da je namještenjima u 160 odluka vlade zapošljeno još najmanje 400 građana, mahom partijskih kadrova.

ZAPOŠLJAVANJA U ENERGETICI

Masovna partijska zapošljavanja su sprovedena i u energetskom sektoru gdje, kako tvrde dobro upućeni izvori, se u kancelarijama traži i stolica viška.

Tako je menadžment u 18 preduzeća u većinskom državnom vlasništvu koji čine kadrovi DF-a i Demokrata zaposlio preko 2,5 hiljada novih ljudi, mahom partijskih aktivista.

Ta brojka se dobije kada se saberu zvanični podaci Ministarstva kapitalnih investicija u 16 državnih preduzeća (bez EPCG i CEDIS- a) gdje su u posljednjih godinu zapošljena 1.642 lica, kao i podaci kojima raspolaže Pobjeda po kojima je u te dvije elektroenergetske kompanije, nakon izbora i promjene vlasti, zapošljeno gotovo 900 ljudi.

U zvaničnim podacima resora Ervina Ibrahimovića, apsolutni rekorder je Rudnik uglja Pljevlja na čijem čelu su kadrovi DF- a i Demokrata, koji za nešto više od godinu zaposlio čak 646 ljudi- na neodređeno vrijeme 161 osobu, 66 na određeno, a čak 419 na osnovu ugovora o djelu. Preduzeće koje vodi predsjednik pljevaljskog odbora Nove Milan Mijo Lekić je zapošljavalo čak i vrtlare.

Čitaj još:   "PAMETNI KARANTIN" iz Češke: Prate oboljele, s kim se viđaju i pričaju, ALI NE SAMO TO... (foto)

EPCG Solar gradnja, koju kontrolišu DF i Demokrate, je zaposlila 153 osobe- na neodređeno dvije, na određeno 69, a na ugovor o djelu- 82 novozaposlena.

Aerodromi Crne Gore su zaposlili novih 139 lica – na neodređeno 42 osobe, na određeno 91, a po ugovoru o djelu šest lica.

CGES a.d. Podgorica je zaposlio ukupno 109 novih radnika – 33 na neodređeno, 16 na određeno vrijeme, 16 po ugovoru o djelu i 45 na osnovu preuzimanja zaposlenih.

Nova nacionalna avio-kompanija To Montenegro, poznata po lošim poslovnim rezultatima, je za godinu zaposlila novih čak 112 radnika, jedno lice na neodređeno i njih 111 na određeno vrijeme.

Prema podacima Pobjede, u CEDIS-u i EPCG je u četiri kategorije – određeno, neodređeno, ugovor o djelu i preuzimanje zaposlenih- u posljednjh godinu zapošljeno gotovo 900 ljudi. U EPCG je bez Solara ta brojka oko 400 novozaposlenih.

Pobjeda je ranije ekskluzivno objavila djelove novog pravilnika CEDIS-a koji predviđa radikalno povećanje broja radnika za čak 300. Time bi se ukupan broj radnika CEDIS-a povećao na 1.926, što je za 600 više u odnosu na broj radnika koje je CEDIS imao u trenutku smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more