IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović: Neću smijeniti MINISTRE- Damjanovića i Kovača, nisam znao da idu u Banjaluku…

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da neće smijeniti ministre Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača jer su prisustvovali obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske u Banjaluci.

On je poručio da neće biti dio kampanje “salve napada” na ministra pravde Marka Kovača povodom njegovog prisustva svečanosti povodom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske.

– Veliko interesevoanje je izazvalo prisustvo ministara na proslavi u Banjaluci. Ministar pravde Marko Kovač je bio dio delegacije koja je posjetila Potočare 11. jula.

On je bio prvi ministar pravde koji je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem pošao na obilježavanje deportacije muslimana, Bošnjaka iz Herceg Novog. Tada nisam čuo salve aplauza na njihov račun. Sada očekujete da budem dio kampanje salve napada na ministra Kovača. To se neće desiti, posao radim krajnje principijelno i tačno- rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, i Damjanović i Kovač su rekli da podržavaju ustavno urešenje BiH, teritorijalni integritet i odluke Ustavnog suda i u tom kontekstu su stali na stranu onoga što je zvanična politika Vlade Crne Gore.

– Neću ulaziti u to da li je trebalo da budu tamo, ili ne. Ono što je bio dogovor da zajedno odemo u Potočare je u potpunosti ispoštovan. Oni imaju pravo na svoje političke stanove, to apsolutno cijenim i poštujem. Želim da gradimo društvo tolerancije, širine prihvatanja različitosti i mislim da treba da se bavimo nekim drugim temama.

Mislim da nam teme svađalice i one koje izazivaju podjele nijesu potrebne i one su previše zastupljene. Molim sve ministre da, kada god imamo potrebu da povučemo neki politički potez, sagledamo iz konteksta da li će on da izazove neku reakciju u smislu afirmisanja podjela, ili nečega što bilo pomirenje- naglasio je Abazović.

Tvrdi da nije znao da će ministri poći na svečanost, napominjući da Vlada u ovome nije imala nikakvog udijela.

– Ne očekujte od mene da nekom ko uradi nešto što je suprotno mom mišljenju stanem “nogom za vrat”. Naravno da ih neću smijeniti, to su moje kolege. Sve što je bilo stvar dosadašnjeg dogovora je ispoštovano. Individualna djelovanja smatram dijelom političkog šarenila koji u Crnoj gori definitivno postoji- dodao je premijer.

Čitaj još:   SPEKTAKL U POVRATKU ZORANA KESIĆA: Kako je razmontirao Vučića i Dodika već u prvoj epizodi nove sezone... (foto i video)

Abazović tvrdi i da posjeta ministara Banjaluci neće narušiti međudržavne odnose Crne Gore i BiH.

– Oni znaju zvaničan stav Vlade – mi u potpunosti poštujemo odluke suda i njihov teritorijalni integritet. Voljeli bi da vidimo veću inkluziju u okviru njihovog društva, kao što bi i oni sigurno željeli da vide kod nas. Svi moramo da se potrudimo da doprinosimo većem pomirenju u regionu – poručio je Abazović.

Na pitanje kako komentariše to što je Damjanović kazao da je u lično ime pošao u Banjaluku, a Kovač kao ministar, Abazović je rekao da je to pitanje za njih.

– Čuo sam se sa oba ministra. Damjanović je rekao ono što je u potpunosti tačno. Oni jesu ministri, ali taj poziv nije išao diplomatskim kanalima. Svi mi kada se pozivamo na neki događaj koji ima međunarodni karakter mora postojati oficijelno pismo i platforma. Da li neko nekoga privatno zove, to nije koja stvar – rekao je Abazović.

Tvrdi i da ne zna kako je finansiran put Damjanovića i Kovača u Republiku Srpsku.

– Taj dio koji je populizam ne želim da afirmišem, zato što je ova Vlada državi Crnoj Gori obezbijedila milione i milione eura ušteda. Žao mi je što 10. januara 2023. godine umjesto da afirmišemo temu kupovine Luke Bar, mi treba da pričamo ko je bio učesnik događaja u Republici Srpskoj – kazao je Abazović.

On je prokomentarisao i reakciju Majka Srebrenice koje su uputile protest Vladi i premijeru zbog prisustva ministara “proslavi” neustavnog dana RS.

– Šta reći… Stalno se vraćam na ono što je važnije, a ljudi zaboravljaju jer žele da imaju negativnu matricu, a to samo rade zbog određenih interesa… Je li neko zahvalio Marku Kovaču što je nakon toliko godina bio u Srebrenici kao ministar pravde?

Je li mu neko rekao da je to dobar iskorak ka pomirenju? Ne traži niko nikakvu medalju. A kada treba nešto da se iskritikuje i medijski napadne, onda se staje u red. Mene u tom redu neće biti- kazao je Abazović.

Čitaj još:   SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO FRANCUSKU! Epicentar blizu ova dva velika grada! (foto, video)

“Na izbore kad se izabere Ustavni sud”

Na pitanje da li će URA podržati inicijativu za skraćenje mandata Skupštini ukoliko ona bude podnijeta do kraja januara, Abazović je rekao da većinu za to postoji i bez njegove partije.

– Po meni, dok se ne izabere Ustavni sud ne bi bilo dobro da idemo na izbore. Ako neko želi silu na sramotu da ide na izbore bez Ustavnog suda – srećno bilo – naglasio je Abazović.

Abazović je ponovo apelovao da se izaberu sudije Ustavnog suda.

– Zna se koje stranke nijesu željele da se izaberu sudije. Kompletiranje Ustavnog suda je ključ koji će odblokirati sve druge procese u Crnoj Gori – poručio je Abazović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more