IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRUĆE LEPINJE- PITICE: Rasim “reklamira” kuhinju svog NOVOG PAZARA… (foto)

PREDSJEDNIK SDPS i bivši ministar Rasim Ljajić često na društvenim mrežama predstavlja kulinarske specijalitete, i to najčešće Novog Pazara…

Lepinje ili pitice, kako ih Novopazarci zovu, decenijama su, uz ovdašnje čuvene ćevape, jedan od zaštitnih znakova prošlog– orijentalnog, ali i sadašnjeg– modernog Novog Pazara.

Sa ćevapima obično idu u paru i kao specijalitet, vruće ili mlake, neizbežne na trpezi svakog Novopazarca.

Zbog pitica i ćevapa u grad na Raški i Jošanici dolaze i brojni turisti. Grad miriše na peciva “Miris lepinje oseća se svuda u ovom gradu, a najlepše u Staroj čaršiji gdje, uprkos desetinama modernih pekara, još odoljeva pet- šest malih i starih pekara na drva u kojima se, po vijekovim recepturama, s generacije na generaciju, osim pitica prave još i originalni somuni, simiti, ćahije, ramazanke, specijalne kifle po mnogima najbolji hljeb na Balkanu. 

“Nema đaka koji u pauzi između časova nije došao da kupi lepinju, kiflu. Mnogi su danas u godinama, rasuti po cijelom svijetu… Kad dođu traže vruću lepinju da se podsjete na đačke dane i mirise koje su zaboravili… Neki iz Njemačke zovu da im uputim makar se i u putu osušila, po koju “piticu”.

Čitaj još:   TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Navijači PAZARA vadili povrijeđene

Uglavnom su to mantije, koje su nezaobilazne na trpezi domaćina ovog kraja.

Nedavno je podijelio i snimak lepinja- pitica koje se peku u peći.

Bez ičega, a posebno sa kajmakom i ćevapima, još jedan su od nezaobilaznih stavki u meniju, kojima rijetko ko od gostiju, ali i domaćina, može da odoli.     

izvor: novosti.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more