IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MNOGO PITANJA PRED JUNSKE IZBORE: SDP, SD i DPS, za sada samo opipavaju “teren”, malo vremena za velike promjene… (foto)

 Populistička Evropa sad napravila je pravi dar-mar na političkoj sceni Crne Gore i znatno poremetila ”cijene” koaliranja, odnosno visinu udjela nekih partija na poslaničkim listama...

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 19: IV- 2023, 18: 44… MNOGO PITANJA NA JUNSKE IZBORE: SDP, SD i DPS, za sada samo opipavaju “teren”, malo vremena za velike promjene… (foto)

Bez obzira na to što partije ”avgustovske” većine, od DF-a do Ure, rade sve na odlaganju zakazanih vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna ova godine, iza kulisa teku razgovori predstavnika svih partija o mogućim koalicijama ili drugom načinu saradnje na tim izborima. Posebno interesantno će biti na opozicionom polu, njihovo pozicioniranje i startne pozicije.

Više sagovornika portala Standard potvrdilo nam je da su pregovori između SDP i SD već počeli, odnosno da se vode na nivou prijateljskih razgovora u pokušajima da se utvrdi najbolja opcija. Do izbora ima nešto manje od dva mjeseca i polako se kristališu glavna pitanja i dileme.

Da li će samostalan nastup opozicionih partija donijeti više koristi ili će eventualno koaliranje napraviti sinergiju za osvajanje što više mandata. Opcije su, kažu i sagovornici Standarda, za sada sve otvorene.

SDP i SD bi mogli zajedno, potpomognuti određenim brojem vanstranačkih intelektualaca, da obnove ozbiljno ugorženu energiju. Da, kroz neku vrstu “pakta” o nenapadanju sa DPS-om, pokušaju da makar zadrže sadašnjih pet mandata u Skupštini Crne Gore.

S druge strane, iako naizgled prirodni saveznici, jer su izašli iz jedne matrice, SDP i SD zajedničkim nastupom mogu demotivisati svoje glasače zbog određene obostrane odioznosti iz bliske prošlosti. Zato i postoji realan strah od apstinecije ili još gore, od prelijetanja njihovih glasača u, prije svega, populistički pokret Evropa sad, jer Spajić i društvo usisavaju sve opcije– od procrnogorskih do prosrpskih, od građanskih do nacionalnih.

Socijaldemokratska partija ima malo vremena da riješi unutrašnje probleme nastale nakon događaja u vezi sa Draginjom Vukasanović Stanković i njenom ostavkom na sve stranačke funkcije. Potrebno je brzo naći nove energetske izvore i neke nove ljude koji bi reanimirali partiju, i iz određene apatije prešli u kontraofanzivu, gradeći nove temelje za, prije svega, neki naredni izborni ciklus. Prema istraživanjima, cenzus SDP nije sporan, ali je to za partiju sa takvom istorijom tužna ambicija.

Čitaj još:   ČEDO U TEŠKOM STANJU: SUPRUGA DETALJNO OBJASNILA kroz kakvu dramu prolazi... (foto)

Što se tiče SD-a, sagovornici Standarda tvrde da je njihov potencijal za osvajanje tri mandata na narednim izborima doveden u pitanje, ali da je parlamentrani status siguran. I za njih, kao i za SDP, važi isto – nova energija, novi ljudi i reanimacija. Abazovićeva URA, odnosno tridesetoavgustovska koalicija će SD udarati sa svih strana, posebnom takozvanom aferom “stanovi”, kojom će Šehovića i drugove “mrcvariti” tokom predizborne kampanje.

Naravno, ta kampanja Abazovićeve koalicije neće biti usmjerena samo na SD, već i na tradicionalne saveznike te partije, odnosno DPS. Danas je u Skupštini Crne Gore na dnevnom redu skidanje imuniteta za predsjednika SD Damira Šehovića, kao i za bivšeg predsjednika Ivana Brajovića, i može se sa sigurnošću reći da već od danas počinje taj krak izborne kampanje Abazovića i ostalih.

Naravno da su Šehović i Brajović priželjkivali da se ova navodna afera procesuira brzo, jer su sigurni u apsolutnu nevinost u ovom slučaju. Abazović je dopunjavanjem krivične prijave samo dodao gas i potvrdio izrečene navode iz ove priče.

Najturbulentnije je bilo i jeste u DPS-u, gdje je nakon ostavke Mila Đukanovića na mjest predsjednika stranke, u VD stanju partijom nastavio da upravlja Danijel Živković. Njihova katarza će trajati duže, ali za to nemaju vremena ako misle da nešto naprave na izborima 11. juna. I oni kalkulišu sa opcijama izlaska na izbore. To potvrđuju i riječi poslanika Nikole Rakočevića koji najavljuje novu kadrovsku kombinatoriku DPS-a.

“Radimo i na kreiranju nove kadrovske ponude da bi superiornu politiku DPS-a na taj način učunili još primamljivijim. Razgovaraćemo sa manjinama i građanskim partijama i doći zajedno do stava da li je pametno za vrijednosti za koje se zalažemo ići koaliciono, ili svako sa svojom ponudom”, saopštio je Rakočević.

Čitaj još:   UŽAS U BIJELOM POLJU: Snahu tukao drvenom motkom…

Što se tiče predviđanja njihovih procenata na iborima 11. juna svi se slažu da će oni biti manji nego 2020. godine kada su osvojili 35,06 odsto, odnosno 30 mandata. Ali ako Živković i mlade snage DPS uspiju to gubljenje povjerenja uspiju da zadrže na neki prihvatljiv nivo od 25 do 30 odsto podrške glasača, biće to zalog za neki naredni izborni ciklus koji, nakon unutarstranačkog provjetravanja, može donijeti stabilnost nekada najmoćnije stranačke mašinerije. Ipak, pred nove ljude na čelnim funkcijama u DPS- u je težak zadatak jer tridesetoavgustovci svoju mjeru traže, prije svega, u slabljenju, a ako bi kako moglo i uništenju DPS- a, a za taj cilj ne biraju sredstva.

Ozbiljniji pregovori uslijediće krajem ovog mjeseca jer bi čekanje da prođu praznici bilo pogubno. Podsjetimo, izborne liste se predaju do 16. maja.

BONUS VIDEO; Milo Đukanović: Moramo prekinuti agoniju na ovim izborima i reći– dosta je bilo!

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more