IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO SU SVE ČEŠĆA IMENA KOJA RODITELJI DAJU SVOJOJ DJECI! Mnogi misle da potiču sa BALKANA- Ovo je prava istina o njihovom porijeklu… (foto)

Ova tri muslimanska imena Srbi masovno daju svojoj djeci, mislili su da su stara srpska… Smatra se da je ime kruna čovjekove ličnosti, a u mnogim plemenima prvo sačekaju da dijete malo poraste kako bi se ispoljle njegove osobine i na osnovu toga mu dali ime…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 26: IV- 2023, 00: 34… OVO SU SVE ČEŠĆA IMENA KOJA RODITELJI DAJU SVOJOJ DJECI! Mnogi misle da potiču sa BALKANA- Ovo je prava istina o njihovom porijeklu… (foto)

Danas su najpopularnija kratka i neobična imena…

Odabir predstavlja zabavan dio pripreme prije dolaska bebe na svijet

Trendovi se stalno mijenjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za djevojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Odabir predstavlja zabavan dio pripreme prije dolaska bebe na svijet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dijete kroz život i u isto vrijeme izdvajati ga od drugih.

Osim pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće djeca dobivaju imena arapskog porijekla. 

U nastavku otkrivamo tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji, kao i njihova prelijepa značenja: 

1. Sara

Ime je izvedeno od riječi sarai, a znači vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

2. Ema 

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke reči ermen – što znači cijeli i univerzalan. Ovo ime je zaista prelijepo za dijete. 

Čitaj još:   CRVENA POTJERNICA INTERPOLA: U Ankari uhapšena francuska teroristkinja, članica ISIL- a (foto)

3. Hana 

Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje “iskusna pametna žena”. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “MIL0ST”. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. vijeka je bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebno u Njemačkoj.

Većina roditelja želi da svoje djete nazove imenom sa što ljepšim značenjem, ali da ujedno ispoštuje i tradiciju svoje zemlje. U vezi sa tim mnogi roditelji posežu za starim imenima.

U poslednje vrijeme postaju popularna imena za koja se smatra da su naša, međutim, njihovo poreklo ne pripada ovoj teritoriji.

Sara– Ime hebrejskog porekla, koje ima korene u Bibliji. Sara označava ženu visokog ranga, knjeginju ili vladarku. Postoje i prevodi: princeza, boginja i visoka svijetost. U Bibliji se spominje kao Avramova žena, a ovo ime se može naći i u Kuranu.

Irina– Ime grčkog porjekla i označava spokoj ili mir. Razne varijante ovog imena postoje, kako u našem, tako i u stranim jezicima, pa se može čuti i Irena ili Jerina.

Nika– Ime grčkog porjekla, koje pronalazimo u grčkoj mitologiji. Nika je kći Titana Palanta i boginje Stiks, a predstavljena je kao boginja pobkede. U rimskoj mitologiji ona je Viktorija.

Emina– Ime arapskog porjekla sa značenjem sigurna, pouzdana, vijerna. Varijacija ovog imena je Amina, kako se zvala majke poslanika Muhameda dž.

Zoja– Ovo je varijanta grkog imana Zoe i znači život.

Zara– Ime arapskog porekla koje iznačava nešto što što sjaji. Na nekom jeziku sa BLISKOG ISTOKA ovo ime označava zlato. U slovenskom jeziku pandan Zari je Zorja, boginja svjetlosti, te se kod Srba može naći Zora, kao varijanta ovog imena, dok je kod Rusa Zorja. Kod Slovena naziva se još i Zorja, Zora, Zarja, Zory, Zore ili Zorze, Zara- Zaranica. Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

Čitaj još:   PODGORICA: Veliki požar, zatvorena magistrala prema Nikšiću...

Mia– Ime italijanskog porekla, a pretpostavlja se da je Mia skraćena varijanta imena Marija. Može se pisati sa J ili bez njega- Mija ili Mia. U romanskom jeziku označava milu osobu ili se prevodi kao fraza “mila moja”.

Danijela– ime sterohebrejskog porekla, i znači “Bog je moj sudija”. U Srba ovo ime vezalo se za riječ “dan”, te je davano ženskoj djeci koja su se rodila po danu.

Anastasija– ime grčkog porijekla, javlja se i u obliku Anastazija. U slobodnom prevodu znači- “Ona koja je vaskrsla”. U našoj tradiciji Anastasija je bila žena Stefana Nemanje…

izvor Večernjji list

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more