IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIODRAG Vlahović: DIPLOMATSKA POŠTA- Od Z do Z… (foto)

Oružana pobuna, državni udar, građanski rat– kako god da definišemo dešavanja u posljednja dvadeset četiri sata– jasno je da prisustvujemo početku kraja Putinove ere…

PODGORICA: Regija, Kolumne, vijesti, nedelja, 25. VI. 2022… 11: 38… MIODRAG Vlahović: DIPLOMATSKA POŠTA- Od Z do Z… (foto)

To, naravno, ne znači da će taj kraj biti brz, niti da se sada mogu, čak i uz sav oprez i ograde, predvidjeti mogući scenariji koji stoje pred ratnim režimom u Ruskoj Federaciji

Autor: MIODRAG Vlahović

Miodrag VlahovićFoto: Mara Babović/Pobjeda

Ruski zločinački rat protiv Ukrajine se vraća kući.

Dok Vladimir Putin, smrtno ozbiljnog lica, poziva na očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Otadžbine i optužuje inostrane zle sile i ,,nacifašiste“ za svakojaku agresiju, što sve neodoljivo podsjeća na proglase i govore Slobodana Miloševića 1999, Prigožinovi plaćenici su započeli ,,Marš na Moskvu“.

ODBRANA I POSLJEDNJI DANI

Smrtno su ozbiljni i spikeri moskovskih radio-stanica na kojima slušamo odlomke jutrošnjeg obraćanja ruskog predsjednika, koji optužuje vođu zloglasne grupe ,,Vagner“ za – ,,podsticanje oružane pobune“ – pa jezička barijera ne može da umanji mračnu atmosferu i utisak teške zabrinutosti.

Oružana pobuna, državni udar, građanski rat – kako god da definišemo dešavanja u posljednja dvadeset i četiri sata – jasno je da prisustvujemo početku kraja Putinove ere. To, naravno, ne znači da će taj kraj biti brz, niti da se sada mogu, čak i uz sav oprez i ograde, predvidjeti mogući scenariji koji stoje pred ratnim režimom u Ruskoj Federaciji.

Ipak, neke su stvari od početka bile jasne:

Prvo, ,,specijalna vojna operacija“, označena slovom Z, koje je postalo ,,svastika“ modernog svijeta, nikada nije imala šanse na uspjeh, a naročito ne od trenutka kada je Volodimir Zelenski ušao u istoriju odgovorom na ponudu Zapada da bude evakuisan iz Kijeva: ,,Meni je potrebno oružje i municija, a ne prevoz!“.

Orkestrirani i kontrolisani mitinzi ,,spontane“ podrške, u februaru prošle godine, bili su kič-izraz agresije na susjednu Ukrajinu. ,,Rat od tri dana“ i dalje traje, sa ofanzivom na strani hrabrih Ukrajinaca.

NEMA ,,WIN-WIN“ RASPLETA

Drugo, sukob Prigožin-Putin ne može biti završen tako što će ga obojica preživjeti. ,,Win-win“ situacija je isključena – jer tu dogovora i među-varijanti ne može biti. To nije samo posljedica ruske političke istorije i kulture, već i proste logike. Nekadašnji poslušnik i ortak, iz redova novih ruskih oligarha sa imetkom sumnjivog i/ili krvavog porijekla, neće dijeliti vlast sa bivšim gazdom i gospodarem. To je bitka na život i smrt – što pokazuju i prvi potezi Kremlja, s jedne, i ,,Vagnerovaca“, s druge strane.

Čitaj još:   Sjećate li se Fikreta ALIĆA: Država ga je zaboravila...

Treće, i sa (globalnog) bezbjednosnog aspekta vjerovatno i najvažnije – a naročito ukoliko sukob dobije široke razmjere i zaista bude nešto nalik građanskom ratu – pitanje nuklearnog naoružanja i kontrole nad njim neće biti samo problem Putina i Prigožina, već i Evrope i cijelog svijeta. Zbog toga (ali ne samo zbog toga, već i u zavisnosti od ,,ratne sreće“) ne treba isključiti mogućnost dvorskog puča protiv Putina – i to sa pozicija koje ne bi nužno značile savezništvo sa Prigožinom.

Četvrto, opstanak Ruske Federacije je takođe u pitanju.

Zločini i destrukcija koju je Putinova Rusija počinila u Ukrajini, ostaju kao najtamnija mrlja u povijesti te velike zemlje. Napisali smo na samom početku rata: Rusija je agresijom na Ukrajinu izvršila veliku nuždu na sopstvenu istoriju.

Posljedice po održivost Federacije su neizbježne. Brojna nezadovoljstva i nepravde, još od carističkih vremena (staljinističke pogrome, Holodomor u samoj Ukrajini, premještanje i raseljavanje etničkih grupa i cijelih naroda da ne pominjemo), mogu u aktuelnoj pobuni i rasulu i haosu koji će je, neizostavno, pratiti biti inicijalna kapisla na nepreglednim prostranstvima te ogromne zemlje, čiju etničku i kulturnu mapu do kraja poznaju i razumiju samo dobro upućeni stručnjaci. I ako razvoj situacije ne bude doveo do raspada, sigurno je da će centralizovana državna struktura pretrpjeti izmjene.

Sve će to, na kraju, proizvesti i promjene u vanjskoj politici buduće Rusije. Njena oštra i beskompromisna antagonizacija sa Zapadom je odavno istorijski anahronizam.

Moderna Rusija plaća visoku cijenu Putinove fiksacije vremenom blokovske podjele Evrope i svijeta i moćnim (kako se njemu činilo) Sovjetskim Savezom. Agresija na Ukrajinu je najtragičniji zločinački pokušaj da se povrati ono što se ne može vratiti. Jednom, u budućnosti koju mnogi od nas vjerovatno ne mogu dočekati, Putinova agresija na nezavisnu Ukrajinu će biti izučavana kao krvava farsa.

CRNOGORSKE REFLEKSIJE

Crnogorske refleksije najnovijeg razvoja događaja u Rusiji bi trebalo (nadamo se – makar i uzaludno) da opamete neke lokalne političke prvake zagledane u istočne horizonte, sa tragikomičnim razumijevanjem i interpretacijama ,,majke Rusije“ i sličnih fenomena. Jednako će interesantno biti da posmatramo reakcije i interpretacije doskorašnjih glasnih i poluglasnih obožavalaca svega što dolazi iz Rusije – pa makar to bilo i ono najgore i neodbranjivo.

Tu ne mislimo samo na predstavnike Crkve Srbije u našoj zemlji i na opskurne elektronske i druge medije, uključujući i etablirane ,,nezavisne“ koncerne, kao ni Javni servis, već i široku i raznovrsnu skupinu crnogorskih političara, tj. pravilnije, političara u Crnoj Gori. Velika je i još veća će biti njihova muka.

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović: Samoponižavajuća poruka Milatovića, intimne naklonost i fascinacije da zadrži za sebe... (foto)

(Tu nelagodu ne mijenja ni vijest koja pristiže pred predaju ovog broja Pobjede u štampu: ,,Na prijedlog predsjednika Bjelorusije Lukašenka“, Jevgenij Prigožin je ,,pristao na deeskalaciju“ i zaustavio pohod na Moskvu. Da li je ta odluka samo kratkotrajni manevar i pod kojim se uslovima može obuzdati ,,Vagner“ paravojska – pokazaće dani pred nama.)

Nadamo se bar, u tom smislu, da će nas i g. Spajić, koji još uvijek figurira kao gotovo sigurni kandidat za mandatara, obradovati svojom korekcijom stava o ,,neuništivosti“ Putinove Rusije, kojoj – evo svi tome svjedočimo – ekonomske sankcije i međunarodna izolacija ,,ne mogu ništa“, kako tvrdi na snimku iz perioda kada je bio ministar u vladi svog mentora Zdravka Krivokapića.

Ako to ne učini, njegova ,,evropska orijentacija“ biće kredibilna samo gorepomenutom vladaru u Kremlju i njegovim reprezentima na Balkanu – u Beogradu, Banjaluci i Podgorici, u tom ,,trouglu srpskog sveta“.

A i njemu i drugima, pomenutim i nepomenutim, zločinački ruski rat u Ukrajini i njegovo drugo poluvrijeme u samoj Rusiji nosi sasvim jasnu i nepobitnu lekciju: kada kreneš od Z– u Z ćeš i završiti!

(Autor je vanjskopolitički komentator Pobjede)

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more