IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prof. dr RADE Ratković: Najavljivanje rekordne turističke sezone je politička priča… (foto, video)

Već treću godinu zaredom Crna Gora propušta priliku da prodre na tzv. organizovano turističko tržište Evrope, kazao je dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, prof. dr Rade Ratković gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, utorak, 27. VI. 2022… 13: 38… Prof. dr RADE Ratković: Najavljivanje rekordne turističke sezone je politička priča… (foto, video)

“Do toga tržišta se može doći jedino na organizovan način, jer nemamo autoput. Kod nas se ne može doći za dana iz glavnih emitivnih izvora Evrope, prije svega Njemačka i Velika Britanija, potrebno je dva dana u dolasku, dva dana u odlasku, a četiri dana je mnogo da se žrtvuje za dragocjeno vrijeme za godišnji odmor”, rekao je Ratković.

Ukoliko želimo strane, evropske goste, iz najjačih emitivnih izvora, ističe profesor, moramo turizam razvijati na organizovan način, kao što to radi Dubrovnik koji je kao i Crna Gora pretežno avio destinacija.

Ugovori i pripreme turističke sezone za 2024. godinu, naglašava Ratković, treba sada da se dešavaju.

“Najvažniji segment ili kanal prodaje je propušten za ovu godinu. Imam utisak da oni koji upravljaju crnogorskim turizmom i ne konstatuju taj problem, oni vjerovatno nisu imali iskustva u bavljenju sa inostranim tržištem i oni to jednostavno preskoče i čekaju direktni booking, koji jeste moguć ali je sezona kratka”, dodao je Ratković.

U Crnoj Gori smo se zamajavali politikom, smatra profesor, dodajući da smo imali ogroman broj izbora i da se drži jedna “visoka politička temperatura” već tri godine.

“Naše društvo ne može normalno da funkcioniše, uvijek smo u šokovima, uvijek se nešto desi. Ove godine, taman kad je počela sezona, otvorio se problem trajekta. Stvara se jedna vanredna situacija, iz toga se pokušavaju izvući politički profiti. To je prilično neodgovorno jer takva vlast ne služi građanima i privredi”, rekao je Ratković.

Čitaj još:   RATNO STANJE U UKRAJINI: Rusija jača vojsku na granici, prijeti TOTALNI RAT!!!

Ono što je prvo na listi stvari koje je potrebno uraditi kako bismo imali “normalan” turizam, ističe Ratković, jeste da se radikalno spusti politička temperatura.

“Da se normalizuje situacija, da ne bude ganjanja vještica, da se izvršna vlast ne bavi onime čime treba da se bavi sudska ili tužilačka vlast, da se normalno uvede jedno ustavno stanje i da se niko unaprijed ne bojkotuje”, kazao je Ratković.

25.05.2021..,Rovinj – rZalazak sunca u Rovinju .rPhoto: Srecko Niketic/PIXSELL

Treba biti maksimalno neodgovoran prema svojoj zemlji i narodu, smatra Ratković, da u prvi plan stavite političku borbu na račun rješavanja onoga za šta vas građani plaćaju.

Strategija ljudskih resursa je istekla 2016. godine i trebalo je napraviti novu, naglašava profesor, ističući da je problem radne snage u turizmu u Crnoj Gori nešto što je potrebno strateški riješavati.

“To je posledica ove vrste turizma koju mi imamo. Ne možemo dati dobre uslove radnicima ako smo dominantno penetrirani na najlošijim emitivnim tržištima Evrope”, kazao je Ratković.

Naši dominantni gosti su iz okruženja: Srbija, Bosna i Hercegovina – sa naglaskom na entitet Republika Srpska, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija, a to su tržišta, ističe profesor, koja su kratkosezonska, niske platežne sopsobnosti i na njima se ne može zaraditi dobitak.

Ratković podsjeća da smo u turističkom sektoru imali, sve do 2019. godine, permanentne gubitke koji su se kretali od 15 pa do 35-40 miliona eura.

“I sa Rusima nismo mogli da imamo održivi ekonomski razvoj, jer su oni mahom kupovali i gradili svoje kuće i prodavali i izdavali u sivoj zoni. Te investicije ne doprinose razvoju turizma. Ako su napravili hotel, to već doprinosi, ali tih hotela je jako malo”, istakao je Ratković.

Čitaj još:   Ministar sigurnosti poručio i odgovorio NA VUČKOVU "SPREMNOST NA RAT": "Odje*i više i ti i rat..."

Najavljivanje rekordne turističke sezone je politička priča, smatra Ratković, dodajući da mi nemamo ni evidenciju koliko imamo kreveta.

“Državna statistika bilježi samo kolektivni smještaj, što je 8 do 10 posto, dok ovo ostalo ne bilježimo jer nam ne traži Evropska unija. Ali tražimo mi koji radimo sa tim. Mi samo imamo evidenciju, sa mjesecom zakašnjenja, koju daje Monstat, gdje su samo kolektivni kapaciteti”, pojašnjava Ratković.

Umjesto političkih priča, potrebno je, po uzoru na Hrvatsku, ističe Ratković, napraviti integralni formacioni sistem koji može pratiti podatke u turizmu.

Turističku sezonu možemo produžiti prodiranjem na organizovana tržišta Evrope, zaključio je Ratković.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

BONUS VIDEO; Znam da znaš 27.06.23.

izvor Gradski.me
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more