IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO- NEDIM ADEMOVIĆ, EKSPERT ZA USTAVNO PRAVO: “Ovo je državni udar, u normalnim državama vojska bi već bila na ulicama”… (foto, video)

U Banjaluci je u toku prva od dvije posebne sjednice Narodne skupštine RS. Na stolu je zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda. Ademović je kazao da se u entitetskom parlamentu odvija udar na državu BiH…

SARAJEVO- BANJA LUKA: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 27. VI. 2022… 19: 38… SARAJEVO- NEDIM ADEMOVIĆ, EKSPERT ZA USTAVNO PRAVO: “Ovo je državni udar, u normalnim državama vojska bi već bila na ulicama”… (foto, video)

Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, kazao je za N1 da ukoliko NSRS danas usvoji zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine onda će to značiti “početak pravne secesije” entiteta od države. U tom slučaju, kako je ocijenio, BiH će se naći u najdubljoj krizi od Dejtonskog mirovnog sporazuma i država će, ali i međunarodna zajednica, morati reagovati.

U Banjaluci je u toku prva od dvije posebne sjednice Narodne skupštine RS. Na stolu je zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda. Ademović je kazao da se u entitetskom parlamentu odvija udar na državu BiH.

“Po prvi put se suočavamo sa situacijom da dio BiH usvoja pravne akte kojima će početi pravna secesija od BiH jer se počinje negirati monopol države što je sasvim normalna od postoji. Ako Republika Srpska krene putem usvajanja ovih zakona izazvat će se najdublja kriza poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koja će zahtjevati reakciju države, ali i međunarodne zajednice kakva do sada nije bila”, naglasio je pravnik.

On je istakao kako nije tačna konstatacija vlasti iz RS-a da Ustavni sud BiH ne fukcioniše dodavši kako je ovo jedna od rijetkih institucija koja ima “nezavisnost i autonomiju” u svome radu.

“Ustavni sud je u potpunosti funkcionalan, ima devet sudija, a trenutno je u mandatu sedam. Očekuje se imenovanje preostalih sudija, po jednog iz RS-a i FBiH. Da bi Ustavni sud fukcionisano potrebno je pet sudija, jedino je sada teže donošenje odluka jer je lakše donositi odluke kada ima devet sudija nego sedam. Sud fukcioniše na principu većine, sudije nisu muškarci ili žene, Bošnjaci ili Srbi, vjernici ili ateisti – oni odlučuju samo na principu većine sa pet glasova za ili protv neke odluke”, dodao je Ademović.

Čitaj još:   OVO JE ŽENA KOJA BI MOGLA SRUŠITI VUČIĆA SA VLASTI: Suočila se sa ozbiljnim PRIJETNJAMA SMRĆU (FOTO, VIDEO)

Pravni ekspert je u komentaru za N1 naglasio kako se u NSRS-u trenutno dešava da niži nivo vlasti otkazuju posluh državi.

“Ne radi se o funkcionalnosti Suda, radi se o blokadi jedine trenutno funkcionalne institucije na državnom nivou koja je sposobna da proglasi bilo koji akt Republike Srpske neustavnim što se Dodiku ne sviđa, jer on tada za svoj poteze gubi legitimitet i legalitet”, rekao je.

Ademović je kazao da nema ništa sporno u zahtjevu vlasti entiteta da u Ustavnom sudu BiH ne sjede strane sudija, ali ne na način kako to oni vide. Izmjenom Ustava BiH moglo bi se postići da domaće sudije zamjene strane, ali se ne smije desiti da u tom slučaju bude omogućena blokada, kako to žele u Republici Srpskoj, naveo je ekspert za ustavno pravo.

“Ustavni sud u ovoj konstalaciji, sa trojicom stranih sudija, formula je koja garantuje njegovo funkcionisanje. Ako bi se ponudio model sa domaćim sudijama, a da se odlučivanje ne može blokirati, onda bi takav prijedlog bio legitiman, ali RS traži nešto što je u XXI vijeku u demokratskim sistemima nelegitimno – da sud uvede pravila gdje će jedan entitet moći blokirati jedinu instituciju koja je po Dejtonskom sporazumu autonomna i nezavisna”, rekao je Ademović.

Na kraju je zaključio kako država vlast, ali i međunarodna zajednica, imaju dvije mogućnosti odgovora na ovu krizu, a jedna od njih podrazumijeva “upotrebu sile”.

“Vi možete pozvati nekoga d as evrati u pravne okvire ili da se primijeni sila. OHR i međunarodna zajednica imaju na raspolaganju sve ono što je bilo i poslije Dejtonskog sporazuma što znači da se bilo koja odluka može donijeti poput angažovanja vojnih snaga, ali i razrješenja kako je bilo i ranije sa predsjednicima RS- a.

Čitaj još:   MILUTIN L. Cerović: Srpski leptiri kupusari... (foto)

Napominjem da se ovdje ne radi samo o napadu na ustavnopravni poredak države BiH, nego i napad na sistem koji se naziva Dejtosnkim mirovnim sporazumom iza kojeg stoji međunarodna zajednica koja je jako kompleksna, ali je i jaka. U normalnoj državi putem Predsjedništva bi se proglasilo vanredno stanje, poslala bi se vojska na ulice, a one osobe koje ne poštuju državu bile bi privedene i procesuirane. Ovo je državni udar par excellence”, kazao je za N1 Nedim Ademović.

Bonus video: Burne reakcije na neustavne postupke NSRS: Ovo je državni udar! Vojska treba izaći na ulice odmah!

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more