IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO TO TAMO SPINUJE: BS nema spisak želja, priče za “otkrivanje tragova”– razgovori o Vladi daleko od podjele resora… (foto)

Licitacija za formiranje 44. Vlade je počela onako kako to i dolikuje prilikama u našoj zemlji, a i da se tradicija nastavi – medijskim sastavljanjem Spajićevog kabineta iz dobro obaviještenih izvora koje su bliske tamo nekom ko pregovara, navodno...

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 28. VI. 2022… 22: 58… KO TO TAMO SPINUJE: BS nema spisak želja, priče za “otkrivanje tragova”– razgovori o Vladi daleko od podjele resora… (foto)

Još u otvaranju medijskih kalkulacija iznjedrila se jedina logičnost referisana u odnosu na izjave projektovanog madatara da će u Vladu, naravno PES sa 24, manjine sa 10, Demokrate bez GP URA sa sedam i “nenadmašni” SNP minus DEMOS sa dva zastupnička mjesta u najvišem CG domu. U zbiru 43 poslanika za podršku. Iskustvo kaže da je malo za stabilnost s obzirom na to da činioci dolaze iz poprilično različitih struktura i mjerila virijednosti.

Iako je Spajić, reklo bi se kurtoazno, najavio razgovore, međunarodna zajednica, odnosno Amerikanci su bili jasni, koaliciju Za budućnost CG, alijas Demokratski front i dalje drže na crnoj listi i ne vide ih kao partnere za stabilnost sistema.

Evropa i SAD traže “samo” da vlada bude stabilna i da se ne dešava ludilo kojem smo prisustvovali i živjeli u protekle tri godine. To “samo” naravno nije SAMO i znači da međunarodna zajednica gura da u izvršnu vlast uđe još poneko. Ako ZBCG to nije, a uvijerili smo se u to, onda je pitanje koja bi to karika doprinijela stabilnosti? DPS, SD, DUA ili URA? Ne znamo odgovor na to pitanje.

Mediji bliski sadašnjem režimu forsiraju priču o tome da je došlo vrijeme da Knežević i Mandić dobiju pozicije u Spajićevoj vladi “jer su to zaslužili”, a i građani tako hoće, kažu oni. Ako znamo da je na izborima ZBCG osvojio 13 mjesta u parlamentu, a DPS u koaliciji sa SD, DUA i LP 21 onda je jasno šta građani zapravo hoće, ako tako gledamo.

Čitaj još:   Dr GRUJIČIĆ nikad iskrenije o Dr NESTOROVIĆU: Poslije PRVE REČENICE videćete ko je zaista Dr BANE...(foto i video)

Ipak, glavna meta istih medija ovih dana je Bošnjačka stranka, koja je sa osvojenih šest poslaničkih mjesta postala je ozbiljan politički igrač.

Spinovana priča o tome da je lider BS Ervin Ibrahimović na sastanak sa Spajićem ponio pun kofer zahtjeva u kojima traži i Skupštinu i mjesta u vladi i bezbjednosni sektor i čega još ne, služi samo da se “otkriju tragovi”. Niti je Ibrahimović tražio mjesto prvog čovjeka Parlamenta, niti je pominjao i mjerkao bezbjednosni sektor. Razgovori sa budućim premijerom jednostavno nijesu došli do te faze u kojoj su dijele resori i otkrivaju apsiracije.

BS-u neće biti problem da podrži program Evrpa sad 2, što je ključni uslov prvog čovjeka PES-a, ali će im biti problem, i to veliki, ako Spajić u razgovore uključi Mandića i Kneževića. To je jasno svima.

Otkud onda priča o Ibrahimovićevom spisku želja?

Međutim cilj je postignut, a razloge možda možemo naslutiti iz izjave kandidatkinje za poslanicu sa liste Pokreta Evropa sad (PES) i funkcionerke Alternative Crna Gora Jelene Nedović koja je Ibrahimovića nazvala “uhljebom”, te poručila da je sve što je u karijeri radio bilo “ubacivanje partijskih uhljeba po dubini”, kao i da na pregovore o formiranju vlasti dolazi sa spiskom želja.

Ona je naglasila da Ibrahimović ne misli ni na Crnu Goru ni na bošnjački narod koji predstavlja.

“Nikad nećete izaći iz razmišljanja uhljebljavanja jer ste time zadojeni, i imali ste najbolje mentore. Pa bi dobro bilo i Vi, i svi drugi politički subjekti, da date svoje najbolje ljude, spremne da vode ovu državu. A ne, da se Vama i Vašim partijskim drugovima ispunjavaju želje…

Čitaj još:   FOTKA SA AERODROMA: Pobjeda „paprika turizma“... (foto)

Jer bi trebalo da razmišljate da se otvori neka fabrika, i da dovedete neke insvestitore, da Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica, Bijelo Polje, Pljevlja zažive i da građani/ke osjete benefite u pravom smislu te riječi. Nego što ćete po dubini ubaciti svoje partijske uhljebe. Što se radi evo godinama”, konstatovala je buduća poslanica u Skupštini Crne Gore.

Dakle cilj, kao što vidimo postignut, spin je odradio posao i otkrio tragove. Kako će nakon ovoga poslanica Nedović u istom kolu sa Ibrahimovićem nije jasno, ali i to ćemo otkriti uskoro.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more