IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Slučaj odlaska niskobudžetnih kompanija iz Crne Gore– Kostić: Menadžment želi da zadovolji političku elitu, a tržište je u drugom planu; Ličina: Cilj je odvojiti dijasporu od Crne Gore… (foto)

Crnu Gora je ovih dana dočekala vijest o obustavljanju avio linija iz Podgorice ka Rimu i Beču, low-cost kompanije Wizz Air. Kako su naveli, moguće je da će ovo biti samo privremena obustava dok ne pronađu novu rutu, dok Ryan Air donio odluku da ukine letove za Barselonu, Mančester i Zagreb, zbog uvećanih taksi podgoričkog aerodroma.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 01. VI. 2022… 13: 58… Slučaj odlaska niskobudžetnih kompanija iz Crne Gore– Kostić: Menadžment želi da zadovolji političku elitu, a tržište je u drugom planu; Ličina: Cilj je odvojiti dijasporu od Crne Gore… (foto)

Građani su ovim odlukama nezadovoljni, sudeći po reakcijama koje su uslijedile na društvenim mrežama, a Antena M se ovim povodom obratila sagovornicima koji su dali pojašnjenje kakve će ovo posljedice imati po crnogorsku ekonomiju i turizam.

Prof. dr Vasilije Kostić, predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca i ekonomski analitičar za Antenu M je ukazao da se radio o dinamičnim avio-kompanijama koje svoje poslovanje i konkurentnost zasnivaju na fleksibilnom poslovanju, ne vodeći previše računa o tome kakve će posljedice to imati po ekonomiju države sa kojom posluju.

“One kontinuirano istražuju potencijal uspostavljanja novih ruta i optimizacije poslovnog portfolija linija. One se ne zovu slučajno “nisko-budžetne”, već je to strategija poslovanja koja implicira da bilo kakva, pa i najmanja promjena u “ulaznim” troškovima koji opredjeljuju formiranje cijene karte utiče na donošenje odluke o novom “strateškom prilagođavanju”, kako su i same kompanije navele…

To je eufemizam za opis uslova koji ne korespondiraju sa strategijom kompanije o niskim troškovima prevoza. Prema tome, mišljenja sam da razlog ukidanju linija definitivno leži u nepovoljnim troškovima aerodromskih usluga”, kaže Kostić. 

Kako ovakve odluke utiču na crnogorske građane u dijaspori, koji pogotovo u periodu ljetnje sezone dolaze da obiđu svoju domovinu i porodicu, pitali smo predsjednicu eMDe Alijanse– Zajednice crnogorskih udruženja u SR Njemačkoj Emiru M. Ličinu, koja smatra da je odlazak low-cost kompanija iz Crne Gore direktan rezultat dva faktora. 

Čitaj još:   VIC DANA: JAVNA TAJNA je poskupio hljeb u Mostaru, novinar uradio anketu, i na ulici sreo starog Mostarca… (foto)

“Prvi je katastrofalna politika u domenu avio industrije započeta 2020. uništavanjem nacionalne avio komapnije i predajom njenih linija i letova Air Srbiji. Drugi faktor je uticaj iz sjene tzv. Otvorenog Balkana. Crna Gora formalno nije pristupila ovoj inicijativi, ali je u toku njena intenzivna provincijalizacija i ekonomsko podjarmljivanje.

U praksi to izgleda ovako: RyanAir neće letjeti iz Podgorice za Barselonu, Saudijski Flynas i Flydeal neće letjeti za Tivat, Wizz Air ukida linije iz Podgorice ka Rimu i Beču, ali zato će Ryan Air u Tirani imati 97 nedjeljnih letova, a Wizz Air će letjeti za Niš. Pa, ko želi jedino avionom na odmor u Crnu Goru, to može preko Tirane i Niša”, kaže Ličina.

Uzrok ovakvim izmjenama ruta i poslovanja navedenih kompanija, naš sagovornik prof. dr Kostić objašnjava na sljedeći način:

“Ono što treba naglasiti je da su to državne kompanije koje po definiciji vode manje računa o faktorima konkurentnosti, pa shodno tome manje vode računa o posljedicama odluka koje mogu itcati na njihov stepen konkurentnosti, kao što je odluka o povećanju cijena sopstvenih usluga. Konkurentnost nije u njihovom primarnom fokusu, već nešto drugu, a za posljedicu ima to što imamo sada.

Ključni nauk koji iz ovoga treba da izvučemo, smatra Kostić, jeste da poslovanje na globalnom tržištu zahtijeva održavanje konkurentnosti kompanije, a ostvarivanjem toga cilja stvara se okvir za realizaciju drugih ciljeva kompanije. Nažalost kod nas stvari ne stoje tako, već obrnuto: Menadžment želi da zadovolji vlasnike-državu-političku elitu, a tržište je od sekundarnog značaja”, ističe Kostić.

Iz perspektive crnogorske dijaspore, Ličina kaže da ovakva pojava ima izuzetno negativan učinak.

“Uslijed nedostatka low-cost avio-linija i posljedično visokih cijena avio-karata smanjiće se i broj dolazaka i posjeta Crnoj Gori. Prijatelji i familije će se manje gledati i više otuđivati. Ne kaže se džabe “daleko od očiju, daleko od srca”. Uvjerena sam da ove “tridesetoavgustovske” vlasti to namjerno rade. Odvojiti Crnu Goru od dijaspore i dijasporu od Crne Gore – to je njihov cilj”, pojašnjav Ličina.

Čitaj još:   VELIKI SKANDAL U CRNOJ GORI: Žestoka svađa Milatovića i Spajića, predsjednik "Evrope sad" NAPUSTIO sjednicu... (foto)

Ona ističe da je tužno vidjeti da naša država, koja je u ne tako davnom trenutku imala blistavu i obećavajuću evropsku perspektivu, postaje otužna provincija u kulturološkom, političkom, ekonomskom i svakom drugom pogledu.

“Pogledajte transformaciju koju je doživio, da ne kažem pretprio logotip bivše nacionalne avio-kompanije. Onom ljutom, oštrokljunom, borbenom, crnogorskom orlu, simbolu “Montenegro Airlines-a”, na logotipu nove kompanije otupili su kljun. E, tako je bilo i sa Crnom Gorom”, zaključuje Ličina.

Izvor: Antena M

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more