IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRAMOTNA TABELA POSTAVLJENA u FBiH? BENJAMINA Karić, podnijela krivičnu prijavu protiv LJUBIŠE Ćosića gradonačelnika Istočnog Sarajeva… (foto, video)

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića nakon postavljanja table na kojoj piše “Grad Istočno Sarajevo- grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, subota, 01. VII. 2022… 00: 58… SRAMOTNA TABELA POSTAVLJENA u FBiH? BENJAMINA Karić, podnijela krivičnu prijavu protiv LJUBIŠE Ćosića gradonačelnika Istočnog Sarajeva… (foto, video)

Kako je navedeno u prijavi, postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo:
– javno izazivanje ili raspirivanje nacionalne, radne ili vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini.

“23. januara 2023. godine,na održanoj press konferanciji Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo prijavljeni Ljubiša Ćosić je najavio i poručio “da će na ulazu u Istočno Sarajevo postaviti tablu: “Grad Istočno Sarajevo grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste”.

Dana 30. januara utrenutku izuzetne napetosti političke situacije usljed donesenih neustavnih odluka NSRS o neprimjenjıvanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, Ljubiša Ćosić na granici entiteta Federacije BiH i entiteta RS, i to na teritoriju FBiH je postavio tablu”, navodi se u prijavi.

„Upravo zbog ove činjenice, postavljene su table sa ovim natpisom na ulazu u naš grad. Ovo je istorijska činjenica, niko nam je ne može uzeti i nije napisana da ikoga vređa“, kazao je Ćosić.

Čitaj još:   PREDSJEDNIK OPŠTINE Tuzi: Budućnost se nije izvinila, Dečić pobijedio u bici čojstva, časti i dostojanstva... (foto i video)

Dodao je da je krajnje vreme, i da to zbog svih stanovnika iz Istočnog Sarajeva, ali i Sarajeva u Federaciji BiH, da se prihvate različitosti.

„Različitosti življenja, različitosti mišljenja, različitosti političkog delovanja, različitosti sagledavanja stvari iz zajedničke prošlosti. Različitosti uz poštovanje i uvažavanje“, naveo je on.

„Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je danas otišao korak dalje. Opet je na meti grad Sarajevo, na meti su istina i pravda. Ćosiću, uzalud se trudite, došla su takva vremena da i hiljadu puta ponovljena laž nikada neće postati istina“, napisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na društvenim mrežama.

Na početku rata u BiH veliki broj sarajevskih Srba otišao je iz Sarajeva na teritorije koje su bile pod srpskom kontrolom, a najveći egzodus Srba iz Sarajeva desio se u martu 1996. godine, pošto su prema Dejtonskom sporazumu sarajevske opštine, koje su sve vreme rata bile pod srpskom kontrolom, pripale Federaciji BiH.

Po nalogu tadašnjih vlasti RS najveći broj Srbi iz sarajevskih naselja Vogošća, Rajlovac, Ilidža, Hadžići, kao i naselja Grbavica, napustili su svoje kuće i stanove i preselili se u druge delove RS.

Čitaj još:   SARAJEVO: Uviđaj na mjestu ubistva navijača FK Sarajevo završen, policija traga za počiniocima... (foto, video)

BONUS VIDEO: Skandalozan natpis na ulazu u Istočno Sarajevo! Karić podnijela prijavu protiv Ćosića!

IZVOR Danas.rs

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more