IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILORAD Dodik: Neka Šmit proba da me smijeni, ja već imam plan za to… (foto, video)

Milorad Dodik izjavio je da RS ne sprovodi nikakve mjere secesije, ali da je to mogući put, ako Bosna i Hercegovina ne pokaže održivost…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 12. VII. 2022… 21: 38… MILORAD Dodik: Neka Šmit proba da me smijeni, ja već imam plan za to… (foto, video)

„RS nije za sukob, ovo što mi radimo je čisti politički proces, reakcija na ranije odluke Ustavnog suda i visokog predstavnika u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, poslije sastanka predstavnika vladajuće koalicije na državnom nivou sa Angelinom Ajhorst, generalnom direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove.

On je naveo da je na tom sastanku predložio plan za deeskalaziciju krize u BiH koji podrazumijeva da Ustavni sud BiH poništi svoju odluku o mogućnosti održavanja plenarnih sjednica bez srpskih sudija, potom izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, poništenje nedavnih odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, poslije čega bi Republika Srpska povukla zakone o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS.

Osim toga, naveo je Dodik, potrebno je da se popuni Savjet ministara BiH, nakon što je dosadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija (SNSD) imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a što, kako je kazao, blokiraju stranke probosanske koalicije Trojka.

„Ako se to ne uvaži, mi nećemo promijeniti naše odluke i mi ćemo da nastaviti da se krećemo u skladu sa odlukama koje smo usvojili u Narodnoj skupštini RS. Rata u BIH neće biti, ali postoji snažan pritisak stranaca, koji neće promijeniti naše odluke“, istakao je Dodik.

On je dalje kazao da RS ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ocijenivši da je ozbiljno ugrožen suverenitet države, zbog, kako je ocijenio, djelovanja stranaca na unutrašnjem planu u BiH.

Čitaj još:   IZ BiH UPOZORILA: "Smatrat ćemo Dodika odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama"

„Naš pristup podrazumijeva da se potvrdi ustavno uređenje BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali i da se suverenitet vratiti institucijama“, naglasio je Dodik.

Navodeći da su na današnjem sastanku predstavnici EU „tražili neke izlaze, nudili trivijalna i nedovoljna rješenja“ za deskalaciju krize u BiH i stvaranje uslova da BiH bude brzo primljena u EU i bez potpunog ispunjavanja postavljenih kriterija i uslova, on je kazao da su predstavnici RS spremni na razgovore o mogućim rješenjima.

„Spremni smo da razgovarano o ispunjavanju 14 kriterijuma iz Mišljenja Evropske komisije, plus o usvajanju izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS), Sudu BiH i usvajanju zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali pod uslovom da se prethodno sve vrati na početne pozicije“, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da RS i dalje neće objavljivati nikakve odluke koje je donio Kristijan Šmit, ponovivši da on za predstavnike RS nema legitimitet visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

Upitan šta će se desiti ako Tužilaštvo BiH pokrene procese protiv njega i ostalih osoba u RS, jer su zakone koje je visoki predstavnik poništio objavili u Službenom glasniku RS, on je kazao da „odluke Tužilaštva i Suda BiH na osnovu odluka lažnog visokog predstavnika BiH nemaju snagu na teritoriji RS“.

Potom je i državni sud i tužilaštvo BiH nazvao „lažnim institucijama“, ističući da neće priznati nikakvu moguću odluku Šmita o njegovoj smjeni, navodeći da predsjednik RS može otići sa te funkcije jedino ako se sam povuče ili ako Narodna skupština raspiše referendum o njegovom opozivu.

„Neka proba (Šmit) da me smijeni. Ja već imam plan za to, niko neće ispaliti nijedan metak, osim ako bih ja bio fizički ugrožen“, naglasio je Dodik.

„U Srebrenici zločin, ne genocid“

Čitaj još:   MILE PROTIV SVIH- MAHAĆE S NJOM IZ HELIKOPTERA: Dodik u ponedjeljak vraća zastavu RS u Sarajevo

Govoreći o jučerašnjoj komemoraciji u Srebrenici, on je ponovio da se tamo 1995. godine nije desio genocid, već veliki zločin.

„RS je juče pokazala pijetet prema žrtvama, jer prethodnih dana niko nije komentarisao dešavanja u Srebrenici i juče smo bez ijednog incideta uspjeli da obezbijedimo skup velikog rizika“, kazao je on.

Naveo da je „zna šta je bol i za majke sa bijelim i sa crnim maramama“, izjavivši saučešće porodicama svih srebreničkih žrtava.

Upitan kako komentariše sinoćni koncert u Srebrenici, na kome su se poslije komemoracije u Potočarima puštale nacionalističke pesme, Dodik je rekao da ne zna ništa o tome, ali da se izvinjava ako je to nekoga uvrijedilo.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik sjedio i smijao se tijekom himne BIH #shorts

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

DODIK PRITISNUT UZ ZID, KOMANDANT NATO ŠTABA MU PORUČILA…

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela Read more