IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

,,POVRATAK U BUDUĆNOST“: DRITAN Abazović i osvetnička podmetanja… (foto, video)

Odlazeći premijer Dritan Abazović priznao je da je ključni nalogodavac da se iz garaže hotela ”Podgorica” privremeno oduzme šest automobila, vlasništvo kompanije ”Easy Drive”, pod sumnjom da su ista nelegalno korišćena za akcije Specijalnog policijskog odjeljenja dok je na njegovom čelu bio Zoran Lazović.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 23. VII. 2022… 13: 25… ,,POVRATAK U BUDUĆNOST“: DRITAN Abazović i osvetnička podmetanja… (foto)

Dokazi kojima Pobjeda raspolaže potvrđuju da su premijer i ministar policije Adžić zloupotrijebili policijske jedinice u akcijama od četvrtka i petka planiranim da kriminalizuju suvlasnike ”Bemaksa”.

Abazović je u emisiji TV A+ razotkrio motive policijske zapljene automobila za koje je tvrdio da su vlasništvo Ranka Ubovića i ponovio sumnju da su upravo ta privatna vozila ustupljivanja za potrebe SPO.

Odlazeći premijer objašnjava i zbog čega se policija odlučila na privremeno oduzimanje šest luksuznih automobila.

” Oko ovih vozila, ja mislim sljedeće: da su vozila samo zamijenjena za nove modele. Zato što kada kupite neka vozila, imate mogućnost da za dvije godine vratite ta i uzmete nova”, kazao je Abazović u petak veče, izražavajući ubjeđenje da će se otkriti dokazi o zloupotrebi ali i krimiminalnim aktivnostima dvojice suvlasnika ,,Bemaksa“ Ranka Ubovića i Aleksandra Aca Mijajlovića.

U autorskom tekstu, koji je objavljen juče u dnevnim listovima Vijesti i Dan, ali i na opskurnom, neregistrovanom portalu ,,IN4S“, Abazović je nastavio optužbe o kriminalnoj hobotnici, uključujući i neke čelnike nevladinih organizacije, koje su kupile poslovni prostor u staklenoj zgradi ,,Bemaks solitera“ ili privatne stanove ,,po specijalnim cijenama“…

Kada se razgrne koprena Abazovićevih političkih targetiranje, istina izgleda sasvim drugačija.

Posebno ona o oduzetim automobilima. U dokumentaciji o privremenom oduzimanju vozila kompanije ,,Easy Drive“ prvenstveno se pominje opasnost ,,da pojedina lica posjeduju nelegalno oružje, eksplozivne naprave i municiju“!

Dokumenta u koje je Pobjeda imala uvid objašnjavaju kako je planirana akcija.

POTRAGA ZA ORUŽJEM

U Naredbi sudije za istragu Rada Ćetkovića, na osnovu zahtjeva Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici a po prijavi Uprave policije, navodi se da je pretresanje vozila ,,potrebno izvršiti u cilju pronalaženja i privremenog oduzimanja tragova krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 Krivičnog zakonika Crne Gore, odnono vatrenog oružja i municije nepoznatog porijekla“.

Policija je, proizilazi iz obrazloženja, imala ,,osnovanu sumnju“ da se u hotelu ,,Podgorica“ nalaze naoružana lica koja moguće kriju i eksplozivne naprave.

I sve to na osnovu– dojave nepoznatog lica?!

Obrazloženje Naredbe otkriva kako je ,,smještena igra“ policijske racije koja se pretvorila u nezakonitu policijsku torturu i neovlašćeni pretres prostorija.

” Policijski službenici su od jednog lica koje je trenutno ispred hotela ,,Podgorica“ dobili podatak da je primijetilo nekoliko njemu nepoznatih lica kako ulaze u hotel i da neka od njih imaju vatreno oružje, a da je jedno izašlo iz putničkog vozila registarske oznake PG 123 XX, koje je bilo parkirano ispred hotela, dok su druga lica došla iz pravca garaže hotela, nakon čega je jedno od tih lica i predmet nalik na vatreno oružje odnijelo u garažu i poslije toga se bez tog predmeta vratilo i ušlo u hotel”, piše u policijskom obrazloženju, na osnovu dojave nepoznate osobe.

Djelovalo je kao prijava odgovornog građanina, zabrinutog da se naoružane osobe nalaze u hotelu ,,Podgorica“.

Nastavak dojave otkriva da je riječ o – klasičnoj namještaljci, koja je očito osmišljena u vrhu Uprave policije ili u internom trouglu Abazovića, Adžića i vrršioca dužnosti direktora UP Nikole Terzića.

,,SPEKTAKULARNO“ SAZNANJE

Nepoznati dojavljač prosljeđuje i ,,spektakularnu informaciju“ – da su vozila koja se u tom času nalaze u garaži hotela ,,Podgorica“ nelegalno korišćena za potrebe Odjeljenje za psoebnu podršku SPO!

” Radi se o vozilima koja su koristili policijski službenici Odjeljenja za posebnu podršku i u tim vozilima su prevožena lica koja su bila predmet obrade i u istima su mučena i zlostavljana”, piše u obrazloženju Naredbe.

Tako se od opasnosti da neka lica nose vatreno oružje i drže ga u kolima u garaži hotela ,,Podgorica“, odjednom sve premetnulo u drugu priču – nepoznati dojavljač ,,zna“ da su upravo ta vozila korišćena za mučenje i zlostavljanje uhapšenih u akcijama SPO?!

,,Naredba o pretresanju pokretnih stvari“, koju potpisuje sudija za istrage Rade Ćetković, napisana je tako konfuzno da se iz teksta ne može razaznati zbog čega se izdaje – da li da bi se uhapsila naoružana lica ili da bi se Protivterorističkoj jedinici, odnosno Upravi policije dale ,,odriješene ruke“. Da rade što im je volja!

O tome svjedoči i, očigledno policijska ,,obrada“ u daljem tekstu Naredbe u kojem se spominje bivši policijski specijalac, sadašnji radnik kompanije ,,Easy Drive“ Milan Milikić. Sudiji za istrage objašnjava se da je u pretresu od 20. jula, prilikom ,,antiterorističkog pregleda zgrade ‘Bemaks soliter’ – pronađeno više komada šok bombi, baklji, gasnih pištolja sa municijom i jedan balistički prsluk“.

Kako protiv Milikića nije napisana ni prekršajna, kamoli krivična prijava, izvjesno je da je informacija o ,,opasnim predmetima“ trebalo da posluži kao maska za stvarnu namjeru podmetanja krivičnih djela za koje, za sada, ne postoje ni indicije, a ne dokazi.

Istovremeno, Naredba na osnovu policijske prijave otkriva i da se crnogorska policija uopšte ne bavi lažnom dojavom o lažnoj bombi – koja je bila osnov za antiterorističku akciju pretresa hotela ,,Podgorica“ i biznis centra u soliteru u neposrednoj blizini. Naprotiv: policija uporno zataškava podatak koji je Pobjeda otkrila i objavila– pripadnik SPO imao je dojavu, ne o bombi, nego pripremanom atentatu na Ranka Ubovića.

Čitaj još:   Novi Pazar: Centralna bajramska svečanost održana u “Hadži Hurem” džamiji... (foto, video)

Abazović i ekipa su svjesno ignorisali prijavu i krenuli u – lov na Ubovića.

Za sada, bez uspjeha, ako se izuzme podrška vlastima naklonjenih medija, poput koncerna Vijesti.

Da će biti problema sa dokazima za javne optužbe, pokazala je i subotnja propagandna akcija koju su kolektivno izveli Abazović, Adžić i Terzić, pokušavajući da – riječima a ne dokumentima – podastru vlastite tvrdnje o zloupotrebi privatnih vozila ,,Bemaksa“ za akcije SPO.

,,POVRATAK U BUDUĆNOST“

No, problem sa kojim se suočava trio Abazović-Adžić-Terzić su – činjenice.

U policijskoj akciji privremeno je oduzeto šest luksuznih automobila: dva vozila marke ,,Toyota Land Cruiser“, kupljena od istog prodavca RPM Global Trade d. o. o. iz Ljubuškod u Bosni i Hercegovini, ,,BMW X5 M50I“, kupljen na lizing od kompanije ,,Primero rent a car Crna Gora“; ,,BMW XM“, kupljen u Njemačkoj od kompanije ,,Grandex Autohaus GmbH“, ,,BMW X5 Xdrive 4.0i“, koji je kupljen u Voli motors d. o. o, kao i još jedan ,,BMW“, kupljen od privatnog lica, za što postoji komisioni ugovor sa Lovćen auto d. o. o.

Nepremostiv problem sa dokazivanjem Abazović-Adžićeve teze da su ,,Ubovićeva vozila“ svojevremeno korišćena u akcijama SPO je u činjenici da su automobili vlasništvo kompanije ,,Easy Drive“. Ali i u – datumu proizvodnje i registracije: dvije ,,tojote“ su ,,stare“ nepunu godinu, dva ,,BMW-a“ iz 2019. i 2020. godine, a dva automobila, takođe, marke ,,BMW“ su registrovana maja 2023!

Kako su oduzeta vozila iz, recimo, 2022. i 2023. mogla biti korišćena u akcijama SPO četiri godine ranije? Moguće da zato Abazović sada nespretno pokušava da ,,proda priču“ o zamjeni starih za nova vozila, da opravda nezakonitu akciju.

No, ta vrsta ,,povratka u budućnost“, moguća je samo u filmovima.

PUT DO POLITIČKOG KRAJA

I na kraju, famozni pretres vozila komapnije ,,Easy Drive“, za koje je odlazeći premijer tvrdio da će biti osnov za dokazivanje Ubovićevog i(li) Mijajlovićevog kriminalnog bekgraunda, otkrio je – postojanje biber spreja i jednog gasnog, takozvanog startnog pištolja, koji inače može da se kupi, bez ikakve neophodne dozvole, u svakoj specijalizovanoj radnji u Crnoj Gori za – 105 eura. Nije baš ,,naoružanje“ mafijaškog klana, što navodi na zaključak o još jednoj propaloj Abazovićevoj akciji.

Ali ne treba očekivati da će se tako sve završiti: nakon ,,spektakularnih akcija“ posljednja tri dana, u kojima je zloupotrijebljena crnogorska policija, sasvim je izvjesno da će odlazeći premijer Dritan Abazović i njegovi najbliži saradnici nastaviti da vode rat sa svima za koje misle da su im politički ili lični protivnici.

Od ,,nepodobnih“ biznismena do ,,neposlušnih“ tužilaca i sudija, nevladinih organizacija i – naravno – medija.

Madžgalj: Očigledno prekoračenje ovlašćenja

Uprava hotela „Podgorica“ i zapošljeni podnijeli su juče pritužbe Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Savjetu za građansku kontrolu rada policije na postupanje službenika Uprave policije, pripadnika Protivterorističke jedinice (PTJ), prema osoblju i gostima hotela u petak, 21. jula – saopštio je Pobjedi direktor hotela Bojan Madžgalj.

O tom događaju, dodao je on, upoznali su domaću i međunarodnu javnost, uz napomenu da su mediji objavili i snimke policijske intervencije.

” Unutrašnju i građansku kontrolu policije smo pozvali da svako u domenu svog rada provjeri da li u radnjama policijskih službenika ima elemenata krivičnog djela i prekoračenja ovlašćenja “, kazao je Madžgalj.

Policijski udar na prestižni hotel „Podgorica“, kao i na soliter u njegovoj neposrednoj blizini, počeo je u četvrtak, 20. jula, tog dana uz obrazloženje da imaju dojavu o podmetnutoj bombi u jednom od tih objekata.

Ispostavilo se da je policija slagala, odnosno da, kako je Pobjeda razobličila njihovu namještaljku, nijesu dobili dojavu o podmetnutoj bombi kakvima je Crna Gora zasuta već duže vrijeme, nego operativno saznanje službenika policije, ne znamo da li crnogorske ili srpske, da se priprema ubistvo suvlasnika kompanije „Bemaks“ Ranka Ubovića, tako što je postavljena bomba ili u soliteru, gdje su njegove privatne prostorije, ili u hotelu, gdje je on redovan gost.

Navodnu dojavu iskoristili su za detaljan protivteroristički pregled oba objekta za koji se ispostavilo da je u suštini bio pretres.

Sjutradan, 21. jula, nastavili su akciju – ovog puta pod krinkom racije. Desetine „specijalaca“ naoružanih dugim cijevima opet su upali u hotel i soliter, uz stravičnu galamu, gazeći sve pred sobom i brutalno maltretirajući goste hotela i zapošljenje. Isto su uradili i u soliteru koji je poslavna zgrada u kojoj su smještene brojne firme. Pobjeda je objavila snimke iz hotela brutalne policijske akcije.

” Svi gosti i osoblje hotela, tog dana i dan ranije, sa punim uvažavanjem su komunicirali i ophodili se prema policijskim službenicima i postupali po svim izdatim naređenjima. Smatramo da je posrijedi očigledno prekoračenje policijskih ovlašćenja i u odnosu na ukupne okolnosti i datu situaciju, koja je sve vrijeme dokumentovana video-nadzorom”, istakao je direktor hotela Madžgalj.

Objašnjava da niko od gostiju i osoblja nije na bilo koji način pružao otpor.

” Pri čemu niko od prisutnih nije upoznat sa razlozima vršenja policijskih radnji, izdavanja konkretnih naređenja (obaranje svih prisutnih na pod), pretresa lica i pretresa objekta. Dostupni snimci potvrđuju sve ove radnje. Napominjemo da o tome nije priložena na uvid odgovarajuća službena dokumentacija. Ukazali smo, što potvrđuju snimci, da nije bilo nikakvog osnova za primjenu fizičke snage ili bilo kojeg drugog sredstva prinude”, kazao je Madžgalj.

Čitaj još:   TUGA NA APENINIMA, PIRINEJIMA I LATINSKOJ AMERICI: Odlazak ikone Rafaele... (foto i video)

Prema njegovim riječima šestoro zapošljenih je zatražilo i ljekarsku pomoć nakon policijske intervencije u hotelu.

U pritužbama koje su dostavili Unutrašnjoj kontroli i Savjetu za građansku kontrolu rada policije ukazali su na sve činjenice koje je saopštio Madžgalj, posebno ističući da policiji niko nije pružao ni pasivni, niti aktivni otpor, a dopise su dokumentovali sa deset video-snimaka.

” Voljni smo omogućiti pristup kompletnom sistemu video-nadzora za taj i sve druge dane, za koje postoji interesovanje za provjeru policijskog postupanja”, naglasili su u pritužbama koje je u ime zapošljenih potpisao Madžgalj.

Snimci koje je Pobjeda objavila na svom portalu svjedoče o divljačkom ponašanju policajaca – ,,Lezi i ćuti!“, bila je njihova ključna naredba svakom na koga su naišli.

Kada im se direktor hotela Bojan Madžgalj predstavio i pokušao da pita o čemu se radi policajac ga je grubo odgurno, a ovaj je udario o vrata koja vode na terasu.

Objavili smo i snimak maltretiranja šefa recepcije i njegove asistentkinje…

Snimaka policijske torture iz solitera, za sada, nema, ali je za Pobjedu svjedočilo nekoliko osoba koje su se našli na meti razjarenih „specijalaca“.

Mlađa žena, koja je željela da ostane anonimna, ispričala je da je nju jedan policajac bukvalno bacio na pod i pri tom zakačio rukom po glavi.

” Ne, neću da prijavim, ne želim da sa njima imam posla ili probleme”, kazala je ona.

I dvojica zasposlenih u kompaniji, koja se bavi električnim instalacijama, preživjela su sličnu torturu – bacanje na pod i prijetnje da se ,,ne dižu dok im se ne naredi“.

Odlazeći premijer Dritan Abazović pod čijom komandom su izvedene obje akcije, njegov ministar unutrašnjih poslova i odbrane Filip Adžić i njihov direktor Uprave policije Nikola Terzić nesuvislo su pokušali da opravdaju upad u hotel „Podgorica“ i soliter – uz poruke da su od nadležnih institucija, prvenstveno targetirajući tužilačku organizaciju, ostavljeni da se „sami“ bore protiv mafije.

Abazović i Adžić okomili su se na slobodne medije, civilne aktiviste i organizacije, intelektualce koji su osudili njihovu zloupotrebu policije i torturu kojoj su „specijalci“ izložili ljude koje su zatekli u dva objekta. Optužili su ih da su saradnici mafije.

Abazović je najavio da ga niko i ništa neće zaustaviti i da će lično, mimo nadležnih istražnih organa, inicirati gonjenje građana koje on smatra za nosioce kriminalnih aktivnosti i da će policija upadati u objekte koje oni odrede i pretresati ih i bez sudskih naloga.

” Dok je ove vlade i policije, nema mjesta na kome neće moći da se sprovede pretres”, najavio je Abazović.

BONUS VIDEO: #DRITAN ABAZOVIĆ predsjednik Vlade CG MINULA NEĐELJA 9.6.23. #cg #politika #aplustv

Sudija Ćetković odobrio oduzimanje već oduzetih vozila?!

Iz teksta ,,Naredbe o pretresanju pokretnih stvari“ koju potpisuje sudija za istrage Rade Ćetković nepobitno proizilazi da je famozna naredba napisana – nakon što su vozila već oduzeta.

– Sva vozila čije se pretresanje traži su u vlasništvu privrednog društva Easy Drive, a privremeno su oduzeta od Milana Milikića koji je zaposlen u tom privrednom društvu i koji je policijske službenike obavijestio da je njegov posao da vodi računa o ovih šest vozila i bude šef grupi vozača, a samo je on ovlašćen i obavezan da održava, servisira, registruje i preduzima sve ostale radnje vezane za ova vozila – piše, između ostalog, u Naredbi u koju je Pobjeda imala uvid.

Već iz citiranog teksta jasno je da su policijski službenici zatražili dozvolu za oduzimanje i pretres vozila koja su već bili oduzeta!

Osim toga, potvrđuje se istinitost tvrdnji Zorana Piperovića, pravnog zastupnika kompanije ,,Bemaks“, koji je tvrdio da policija ne želi da izda potvrde o privremenom oduzimanju vozila na rok do 90 dana. I savim je jasno: policija je, tek kada je Piperović zaprijetio krivičnom prijavom, zatražila dozvolu za oduzimanje.

Ipak, nejasno je kako je, i zbog čega, sudija za istrage pristao da napiše naredbu o pretresu oduzetih vozila koji sat nakon što su već bila oduzeta bez sudskog naloga.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more