IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POZICIJA ŠEFA PARLAMENTA CRNE GORE TAČKA GDJE SE LOME KOPLJA: ANDRIJA Mandić, preko Skupštine bi do bezbjednosnog sektora… (foto)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je danas konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka nakon čega će mandat za sastavljanje 44. Vlade, najvjerovatnije, dati lideru PES-a Milojku Spajiću. Vikend za nama je bio prilično miran na političkoj sceni, nije se mnogo toga dešavalo nakon informacije da je Spajić spreman da u Vladu uvuče i koaliciju Za budućnost Crne Gore, odnosno lidere partija koji čine tu koaliciju, Andriju Mandića i Milana Kneževića.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 31. VII. 2022… 12: 15… POZICIJA ŠEFA PARLAMENTA CRNE GORE TAČKA GDJE SE LOME KOPLJA: ANDRIJA Mandić, preko Skupštine bi do bezbjednosnog sektora… (foto)

Mnogo je prepreka i zamki na Spajićevom putu, a okretanje ka ZBCG moglo bi da znači da on želi stabilniju vladu, sa većom podrškom od one koju može da napravi sa manjinama i Demoktratama uz dodatak dva poslanika SNP- a.

Jasno je da manjine neće kohabitirati sa Kneževićem i Mandićem u istom kabnetu kao i to da je međunarodna zajednica više puta upozoravala da je bivši DF nepoželjan partner.

Na prvim, zvaničnim susretima sa ZBCG nije bilo ni ponude ni potražnje, principi su bili u centru pažnje koji su, onako na riječ, prihvaćeni bez mnogo premišljanja jer i jedni i drugi znaju da su oni mrtvo slovo na papiru te da se u kasnijoj fazi mogu tumačiti onako kako kome odgovara.

Međutim, znalo se da Spajić neće “jeftino” proći u političkoj trgovini sa Mandićem i Kneževićem, a posebno neće dobro proći Demokrate koji su u prvoj rundi pregovora sa manjinama rezervisali sve što su htjeli i zamislili.

Fotelja prvog čovjeka Parlamenta, iako do tada sigurno u rukama Demokrata, odjednom je počela da izmiče iz ruke Aleksi Bečiću. Ex DF od Spajića traži potpredsjedničko mjesto u vladi, pet resora, poziciju šefa Skupštine i da im ostanu sva mjesta “po dubini”– nezvanično saznanje je medija.

Čitaj još:   PODGORICA: Patriotska auto kolona sjutra u 16 sati... (foto i video)

Od tih pet resora, ZBCG očekuje dva ključna– saobraćaj i energetiku.

Mandić i Knežević nijesu insistirali na bezbjednosni sektor koji je u prvoj podjeli pripao Demokratama ali žele poziciju predsjednika Skupštine koja sa sobom nosi članstvo u tijelima koje čine dio bezbjednosnog sektora, i omogućava pristup tajnim podacima.

Ipak, lider DNP- a Milan Knežević je kazao da su na sastanku sa PES- om i Demokratama tražili trostruko manje od onog što im pripada.

“Javnosti i istine radi, na današnjem sastanku s PES- om i DCG tražili smo trostruko manje nego što nam pripada: predsjednika Skupštine i dva ministarstva. Na poniženja nećemo pristati…”, poručio je on.

Sa druge strane, opet nezvanično PES je koaliciji ZBCG ponudio mjesto potpredsjednika vlade, tri resora, dva mjesta potpredsjednika Skupstine i pozicije “po dubini”.

Dakle sve samo ne predsjedničko mjesto u Skupštini Crne Gore i čini se da je to mjesto gdje se lome koplja.

ZBCG neće tako lako pristati za konverziju te pozicije sa bilo čim, osim ako im ne Spajić ne omogući direktnu kontrolu bezbjednosnog sektora preko jednog od ministarstva. Na tom putu najveći otpor će praviti Demokrate koje su namjerile da naprave tihu tranziciju i preuzmu te poluge od lidera GP URA Dritana Abazovića, ostavljajući prostor odlazećem premijeru da ima kakav-takav uticaj na dešavanja u narednom periodu.

Jasno je da je broj i značaj ministarstava, kao i sa pozicijama “po dubini” s kojim trguje ZBCG mnogo manje važan od pozicije šefa Parlamenta.

Čitaj još:   Muratović: URA “GORI”, A DRITAN SE ČEŠLJA

Takav razvoj situacije i zatezanje na relaciji ZBCG- Demokrate, može Spajića natjerati da se vrati prvoj verziji i u igru ponovo uvuče manjine. Još kad ovome dodamo jasan i nedvosmilen otpor međunarodne zajednice prema učešću proputinovskih partija u Vladi koja bi trebala da promoviše i zastupa stavove zapada, onda se ta mogućnost povećava.

Milatovićeve konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka samo su neka vrsta pauze u pregovorima kako bi učesnici “uzeli vazduha” i nastavili tamo gdje su stali. To ne znači da pregovora nema, ali se oni dešavaju nezvanično, u odvojenim susretima i na neformalnim mjestima.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more