IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POZICIJA ŠEFA PARLAMENTA ODREĐUJE SASTAV 44. VLADE: Nakon BS i Demokrata, MILOJKU Spajiću stiže podrška i od albanskih stranaka i HGI… (foto, video)

“CIVIS, Ujedninjena CG i ostali konstituenti poslaničke liste PES- a neće praviti problem Spajiću i spremni su na kohabitaciju u ovakvom aranžmanu”, kaže izvor Standarda koji je upućen u dešavanja oko pregovora za sastav Vlade.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 02. VIII. 2023… 11: 48… POZICIJA ŠEFA PARLAMENTA ODREĐUJE SASTAV 44. VLADE: Nakon BS i Demokrata, MILOJKU Spajiću stiže podrška i od albanskih stranaka i HGI… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nastavlja danas konsultacije sa parlamentarnim strankama u vezi sa formiranjem 44. Vlade CG. Najozbiljniji kandidat za mandatara je lider PES-a Milojko Spajić koji je zvanično obavio prvu rundu pregovora.

Nakon konsultacija kod Milatovića, BS i Demokrate su nedvosmisleno podržale Spajića za mandatara, dok je koalicija ZBCG ostala uzdržana, očekujući da projektovani mandatar stavi paraf na njihove zahtjeve koji se mogu svesti samo u jednu tačku- šefa Parlamenta.

Očigledno je da ZBCG preko te pozicije traži prolaz i kontrolu bezbjednosnog sektora i to je prepreka koju je teško preskočiti. Isto mjesto traže i Demokrate i u prvoj verziji građenja podrške od 41 sa manjinama, Demokratama i SNP-om, lider DCG Aleksa Bečić je bio već viđen u toj fotelji.

Milojko Spajić

Prema infomacijama Standarda razgovori o formiranju Vlade su permanentni i Spajić komunicira svakodnevno sa potencijalnim nosiocima vlasti. Podršku za sastav Vlade Spajić danas očekuje od albanskih partija kao i od HGI. Izvor portala potvrđuje ta očekivanja i kaže da će do kraja dana ili sjutra ta podrška manjina i stići.

Čitaj još:   POGINULA TRI BRATA IZ TURSKE U SUDARU KOD SUBOTICE: Safet, Sami i Mesut, biznismeni i osnivači bečke partije "Zajedno za Beč"...

S obzirom na sada već jasno da Demokrate neće tako lako pristati na kompromis u vezi sa pozicijom šefa Parlamenta, te uzdržanošću koalicije Za budućnost Crne Gore i jasne podrške Spajiću od BS-a i DCG, može se očekivati da potpise za sastav 44. Vlade dobije od manjina, Demokrata i SNP-a

Prema infomacijama Standarda, Spajić je amortizovao određena nezadovoljstva a i stremljenja unutar stranke te se može relaksiranije vratiti u priču sa Demokratama i manjinama.

“CIVIS, Ujedninjena CG i ostali konstituenti poslaničke liste PES-a neće praviti problem Spajiću i spremni su na kohabitaciju u ovakvom aranžmanu”, kaže izvor Standarda koji je upućen u dešavanja oko pregovora za sastav Vlade.

Prema istom izvoru, Spajić je spreman da napravi određene kompromise u korist Bošnjačke stranke i manjina, a sve u saradnji sa, za sada, najčvršćim saveznikom, Demokratama.

Podsjetimo BS je ranije insistirala na Ministarstvu vanjiskih poslova, ali bi to moglo biti kompezovano drugim, važnim resorom. U tom kontekstu pominje se sektor odbrane koji je i ranije PES nudio BS- u ali je tu ponudu povukao, vjerovatno pritsikom Demokrata koji su tražili kompletan bezbjednosni sektor.

Čitaj još:   UPOZORENJE- ZAŠTO STJUARDESE TRAŽE DA SPUSTITE ZAVJESE A LETITE AVIONOM: Postoje dobri razlozi, ako ne poslušate možete da ugrozite svoje zdravlje... (foto, video)

BONUS VIDEO: Konsultacije o izboru mandatara za sastav 44. Vlade sa predstavnikom Nove Andrijom Mandićem

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more