IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: Ako DPS nastavi da se ponaša „anemično“, njihov prostor zauzeće neko drugi… (foto)

U slučaju da nekadašnji Demokratski front bude konstituent vlasti, zbog međunarodne i domaće javnosti, opozicija ne treba da sudjeluje u radu parlamenta. Ali, napuštanje parlamenta samo po sebi ne znači ništa ako to ne prati jasna medijska strategija. Takođe, u slučaju da se formira vlada koja nije sačinjena od dominantno proevropskih stranaka, DPS i partneri bi trebalo da formiraju vladu u sjenci – poručio je Danilo Kalezić

DPS i koalicioni partneri nijesu savladali tehnike opozicione borbe. Ako opozicija predvođena DPS-om ne povuče odgovorne opozicione korake, već nastavi da se ponaša „anemično“, otvara se prostor formiranju neke nove političke strukture – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Danilo Kalezić, govoreći o pasivnosti najjače opozicione partije i njenih koalicionih partnera.

“Opšte je mjesto da DPS i koalicioni partneri u manjoj ili većoj mjeri od promjena 2020. godine nijesu savladali tehnike opozicione borbe. Osim kratkog zamaha vaninstitucionalnog načina političke borbe tokom protesta prošle jeseni, od njih nijemso vidjeli artikulisaniju opozicionu aktivnost.

DPS čak i kad pravilno dijagnostifikuje probleme, odnosno kad pravilno ukaže na probleme, ne postoji taj zamajac i momentum koji bi omogućio da se politički istraje na nekoj temi i da se, u krajnjem, što je cilj svake opozicije, neka anomalija ili devijantnost u društvu popravi”, istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, oni precizno ukazuju na probleme, ali ne postoji konkretna politička akcija koja bi te probleme na pravi način adresirala.

“Vidimo to na mnogim primjerima. Jedan od posljednjih je situacija sa Gradskom televizijom, koja se našla pod baražnom vatrom velikosrpskih struktura u Glavnom gradu. Od DPS-a, uz izuzetak od nekoliko odbornika, uključujući Vukovića i Klikovca, nijesmo vidjeli značajniji otpor nečemu što bi prošla opozicija, a sadašnja vlast, puno agilnije i agresivnije branila”, ocijenio je Kalezić.

Na pitanje zbog čega se DPS ne ponaša kao dobra opozicija, Kalezić je rekao da za to postoje tri razloga.

“Prvi razlog je manjak liderstva u DPS-u nakon odlaska Đukanovića. DPS je i dalje u nekom v. d. stanju i suštinski i metaforički. Drugo, to je partija koja je kanalisala procese tri decenije i sada postoji potreba da se članstvo, funkcioneri, simpatizeri naviknu na novu ulogu, a treće što DPS i dalje traži jasniji ideološki pravac djelovanja.

Ne malo puta smo vidjeli da se sama stranka povlačila pred etiketama da su nacionalisti i ektremisti. Ta vrsta identitetske krize, sa ovim stvarima koje sam naveo, čini da DPS nije efektivna opoziciona partija, iako su u toku svog kratkog opozicionog staža ipak oborili dvije vlade i zaustavili neke radikalne poteze vladajuće elite. Ali to je i dalje vrlo skromno i nedovoljno”, kazao je Kalezić.

Čitaj još:   "Sve je prolazno samo je Crna Gora vječna": Bakljada u Podgorici u čast Dana nezavisnosti... (foto, video)

On je, na pitanje koje poteze treba DPS kao najjača opoziciona partija da preduzme sa koalicionim partnerima, kazao da ta partija prije svega treba da se oslobodi kompleksa koji joj nameće konkurencija.

“To je preduslov jasnije, artikulisanije borbe. Druga stvar je da se zaokruži nova politička platforma sa koje nastupaju. Jer meni ponekad djeluje, a nijesam jedini, kad slušam funkcionere DPS- a kao da slušam funkcionere partije vlasti.

Sa tih pozicija ne možete da sprovodite opozicionu politiku. I finalno, potrebna je nova medijska strategija. Trenutno medijski nastup prvaka opozciije je limitiran, što iz objektivnih okolnosti jer ne postoji medijski prostor koji je imala ranija opozicija, i to malo resursa na koje može da računa, ne koriste adekvatno”, istakao je Kalezić.

Kada je u pitanju napuštanje parlamenta, državnog i lokalnih, Kalezić kaže da to terba da bude finalni korak u nekoj radikalnijoj eksplikaciji politike.

“Definitivno je to korak u slučaju da nekadašnji Demokratski front bude konstituent vlasti. U toj situaciji, i zbog međunarodne i domaće javnosti, ne treba sudjelovati u radui takvog parlamenta i davati im legitimitet. Ali, napuštanje parlamenta samo po sebi ne znači ništa ako to ne prati jasna medijska strategija i, poslužiću se idejom koja nije originalno mloja, da bi u slučaju da se formira vlada koja nije sačinjena od dominantno proevropskih stranaka, DPS i partneri bi trebalo da formiraju vladu u sjenci. To je dobar osnov za komuniciranje političke platforme”, istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, ako opozicija predvođena DPS-om ne povuče odgovorne opozicione korake, otvara prostor formiranju neke nove političke strukture.

“Pod pretpostavkom da Crna Gora dobije vladu, u koju bi ušli DF, ekstremisti i velikosrspki nacionalisti, ako DPS i partneri nastave da se ponašaju ovako kao do sad, blijedo i anemično, možemo očekivati da taj njihov politički prostor zauzme neko drugi”, kazao je Kalezić.

Poručio je i da DPS se ne bori protiv zdrave političke konkurencije, već protiv dvije imperijalne sile, jedne manje i jedne veće, Srbije i Rusije.

Čitaj još:   "PRITVOR ZA VELJOVIĆA, režimska OSVETA i PROGON neistomišljenika"

“Kad znate da vam je to protivnik koji iza sebe ima 40-ak i više poslanika, morate da svoje aktivnosti prilagodite tome. Nije vam protivnik dio Evrope sad ili DF-a, već svi oni koje te strukture zapravo koordinišu, a oni sjede u Beogradu i Moskvi i povremeno Banja Luci. Na osnovu toga se mora kreirati strategija. Često se gubi ta vrsta nijansi o tome koga imate na suprotnoj strani. To je ono što zbunjuje ne samo opoziciju nego i javnost”, istakao je Kalezić.

Opozicija ni u Nikšiću nije imala strategiju

“Opozicija ni na primjeru Nikšića nije uspjela da osmisli strategiju koja bi otvorila put ka realizaciji konkretnog poltičkog cilja”, kazao je Danilo Kalezić, komentarišući ponašanje koalicije Evropski tim za Nikšić, nakon što je vladajuća većina u tom gradu odbila da se raspravlja o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića zbog njegovog neprimjerenog gesta – držanja ispruženog srednjeg prsta za vrijeme intoniranja himne.

Predstavnici Evropskog tima za Nikšić tada su saopštili da će razmisliti da li će dalje učestvovati u radu lokalnog parlamenta.

“Ponašanje Vučićevog gradonačelnika Kovačevića je samo jedna u nizu prilika da se opoziciona javnost mobiliše i homogenizuje na platformi odbrane vrijednosti antifaštičike i evropske Crne Gore”, rekao je Kalezić.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more