IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRVA RUNDA ĆORAK: “Trajaće ovo oko Vlade– lijepo smo razgovarali i opštarili”… (foto, video)

Više puteva je ispred mandatara– jedan da sa manjinama, Demokratama, SNP- om i svojim PES- om napravi vladu sa podrškom od 43 poslanika, druga da to uradi sa ZBCG, Demokaratma i SNP- om sa podrškom od 46 i treća, da to uradi sa DPS- om…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosdti, vijesti, srijeda, 15. VIII. 2023… 10: 58… PRVA RUNDA ĆORAK: “Trajaće ovo oko Vlade– lijepo smo razgovarali i opštarili”… (foto, video)

Prva formalna ili zvanična runda pregovora oko sastava 44. Vlade je prošla, mandatar Milojko Spajić je razgovarao sa svima, osim naravno sa GP URA i DPS-om, i prvi put nije bilo riječi o podjeli resora. Jasno je da je ta priča manje važna od one ko će činiti tu vladu.

Foto: Standard

Više puteva je ispred mandatara – jedan da sa manjinama, Demokratama, SNP-om i svojim PES-om napravi vladu sa podrškom od 43 poslanika, druga da to uradi sa ZBCG, Demokaratma i SNP-om sa podrškom od 46 i treća, da to uradi sa DPS- om.

Sve kombinacije su teške, ali ne i nemoguće. Jedino što je izvjesno je to da vladu ne može napraviti “miješajući” ex DF sa manjinama ili sa DPS-om. Takođe i ona, koja ima najmanje šansi, sa DPS-om je upitna zbog tvrdog odnosa Demokrata prema toj partiji.

Osim ovoga, čini se da je ipak ključno to što Spajić nema jedinstvenu podršku u partiji za isključivanje ZBCG iz igre. To je logično jer je pola PES-a bivši DF. Od Danilovića, preko Alternative do Novske liste. Osim toga i neki “autentični” predstavnici PES-a, po svom djelovanju više liče na tvrdo ili meko krilo DF-a nego na neku takozvanu centrističku partiju.

Čitaj još:   Advokat ALEKSANDAR Popović pojasnio konverzacije sa Skaj aplikacije: Identifikacija učesnika je vrlo sporna i upitna... (foto, video)

Ipak, utisak je da je Spajić bio najbliži saradnji sa ZBCG, ali je sat pred sastanak sa njima stigla poruka iz američke ambasade u kojoj ga, kroz lijepo sročene poruke, upozoravaju da ne žele vladu sa onima koji ne priznaju cjelovitost Ukrajine, ne osuđuju rusku agresiju na tu zemlju, ne priznaju Kosovo kao samostalnu državu…

Nakon jučerašnjeg sastanka stvar se nije pomjerila s mjesta. Zapravo je otišla u još veću mistiku, jer se na međustranačkim razgovorima govorilo samo o uopštenim stavovima, kao da to nijesu znali i prije susreta, te je logično pitanje – čemu je služio jučerašnji krug konsultacija. Ne bi se moglo reći ni da je to dio neke taktike, niti da je to u nekakvom duhu demokratije. Nikakve veze. Kao da je nešto ili neko, prije sastanaka, sve pokvario, te je stvar otišla u saopštavanju opšte poznatih stavova, ili takozvano “opštarenje”.

” Trajaće ovo. Za nekoliko dana će nas ponovo zvati, ne znam kad, ali mislim da ova priča neće skoro biti završena. Moglo bi se samo reći da smo juče samo “lijepo porazgovarali” i opštarili. Ništa drugo”, rekao je Standardu jedan od učesnika razgovora.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 3. jul 2021. godine…

BONUS VIDEO: Milojko Spajić mandatar za sastav nove crnogorske vlade

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more